Przepyszny sos słodko-kwaśny z dużą ilością warzyw, idealny do ryżu czy makaronu lub jako baza do kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Wykorzystałam przepis Olgi Smile , dodając jedynie troszkę więcej cukru i octu, aby smak był bardziej wyraźny. Część zjedliśmy na obiad z kurczakiem a resztę pasteryzowałam w słoiczkach - będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad
Kocham..lubię..gotuję..Klopsiki w sosie koperkowym – klasyczne, pyszne danie obiadowe – szybkie do przygotowania, sycące. Można podać z ziemniakami, makaronem, kaszą czy ryżem w towarzystwie warzyw. PRZEPIS NA KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM Składniki na klopsiki w sosie koperkowym: sos: 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 1 szkl mleka 1 szkl wody mały kawałek pora 1 mały pęczek koperku sól pieprz klopsiki
Dorota Smakujeteż nie brakuje, a smak jest obłędny, zachęcam do spróbowania. Czarny ryż jest zdrowszy niż biały a do tego fajnie można skomponować danie, polecam go. Czarny ryż i kolorowe warzywa. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezajadać możemy się na śniadanie, obiad lub kolację. Tortilla zazwyczaj kojarzy się z pszennym lub kukurydzianym plackiem wywodzącym się z kuchni meksykańskiej. Możemy zawinąć w nią kurczaka, ryż lub świeże warzywa i szybko przygotować pysznego wrapa. Zmieniając jednak kulinarną lokalizację na Hiszpanię możemy spotkać się [...] Artykuł Hiszpańska tortilla z ziemniakami pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plKaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania polecam ryż i upieczone warzywa. SKŁADNIKI 1 kaczka (lub 2 udka i 2 piersi z kaczki) 100 g suszonych śliwek 70 ml sosu sojowego ciemnego 70 ml miodu płynnego 50 ml octu
Passions hobbies lifelunch szwedzkie pulpeciki z różnymi dodatkami, czyli czyszczenie lodówki przed wyjazdem ;) Śniadanie: Naleśniki z białym serem, plus trochę dżemu truskawkowego od mamy Lunch: Szwedzkie klopsiki na brązowym ryżu z dodatkiem warzyw (papryka, rzodkiewka, awokado), polane sosem na bazie pasty tahini (pasta tahini, oliwa, sok z cytryny, sól, ostra i wędzona papryka). Smacznego
Codzienne Gotowaniesmakiem zjada moja córka, a przy okazji ja korzystam. Frytki z kurczaka smakują rewelacyjnie i doskonale sprawdzą się jako przekąska z ulubionym sosem lub dietetyczny obiad podany z warzywami oraz np. ryżem. Polecam! (1-2 porcje) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Dodatkowo: 3 łyżki oleju przyprawa do kurczaka lub dowolne ulubione Pierś z kurczaka należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić(...)delikatnie przyrumienione.) Jeśli frytki przygotowuję dla Natalii to używam delikatniejszych przypraw. Ostatnio fajnie sprawdza się u nas przyprawa Radix-Bis - pomidory z ziołami i czosnkiem . Jako dodatek polecam czarny ryż jaśminowy , który jest nie tylko bardzo smaczny, ale i też o wiele zdrowszy od białego
Di gotujemięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkamałym ogniu przez 20 minut. Gdy woda wyparuje dodawać odrobinę wrzątku. Sól do smaku dodać dopiero na końcu razem z drobno posiekaną natką pietruszki Podawać gorące z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkamałym ogniu przez 20 minut. Gdy woda wyparuje dodawać odrobinę wrzątku. Sól do smaku dodać dopiero na końcu razem z drobno posiekaną natką pietruszki Podawać gorące z dodatkiem warzyw, ziemniaków, mięsa, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkamięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce tartej Smażyć na patelni na rumiano Podawać jeszcze gorące z dodatkiem warzyw, sosów, ziemniaków, ryżu, kaszy itd SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zielonacukinkazawijańce :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć na rumiano z obydwu stron, podlać winem po chwili dodać wrzątku do szaszłyków i dusić pod przykryciem aż do wyparowania wody. Podawać z ryżem , ziemniakami, dowolnymi warzywami według własnych upodobań. SMACZNEGO
zielonacukinkaimprezę, jak i "mięsny" dodatek do obiadu. Ja najchętniej podaję je w towarzystwie sosu pomidorowego ( zazwyczaj są to pomidory z puszki + czosnek + koncentrat + przyprawy ), ryżu i ulubionych warzyw. Na koniec posypuję natką pietruszki, która oprócz witaminy C dodaje potrawie nieco estetycznego uroku. Przepis co prawda jesienny, ale ja chętnie do niego wracam także teraz... czasem dodaję
Kuchnia Ellieding", która jest jedną z najbardziej popularnych w Chinach - nie jest to oryginalny przepis, a jedynie moja wersja. Kurczak smażony w karmelu z orzeszkami ziemnymi oraz warzywami podany z ryżem...doskonałe w smaku słodko-ostre danie, które zadowoli podniebienia nawet tych najbardziej wymagających 😉 Również miłośnicy kuchni chińskiej będą mieli powód do zadowolenia. Danie nie dość, że genialnie smakuje, bardzo apetycznie
Kuchnia MagdaLenywspomniałam poziom cukru we krwi oraz ciśnienie, dlatego najlepiej przy przyjmowaniu suplementów z kurkuminą sprawdzać regularnie cukier i ciśnienie). Kurkuma doskonale się sprawdza do dań z ryżu, makaronów, pieczonych warzyw oraz nawet konserwowych ogórków - przepis na pikle z kurkumą znajdziesz tutaj -> przepis na pikle . Zalecane środki ostrożności: kurkuma brudzi ręce, paznokcie i ubrania, dlatego należy uważać przy dodawaniu
MintTasteJambalaya to pochodząca z Luizjany potrawa składająca się z mięsa i warzyw wymieszanych z ryżem i smakowicie przyprawionych. Pierwszy raz o niej usłyszałam na pewnym przyjęciu, gdzie pochodzący z okolic Nowego Orleanu pan domu przygotował swoją specjalność – jambalayę Nie ukrywam, że bardzo mi posmakowała! Według kucharza przyprawa cajun jest kluczowym składnikiem i najlepiej gotować to danie w żeliwnym garnku(...)ryżu 5 szklanek wody 500 g (8 sztuk) wegańskich kiełbasek (można mniej) 1 łyżka oleju Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak paprykę. Łodygi selera myjemy i kroimy na plasterki. Kiełbaski kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojonego selera, przyprawę cajun i smażymy przez około 3 minuty. Wsypujemy przepłukany ryż, zalewamy
Lamarida.plWszyscy znamy smak paprykarza szczecińskiego? Jak nie, to proponuję zrobić domowy i na pewno od razu zakochamy się w jego smaku. Doskonała przekąska z warzyw, ryb i ryżu zamknięta w słoikach. Po jego zrobieniu, a z porcji wychodzi dużo słoiczków i tak zaczniecie drugie podejście, bowiem ten domowy wyrób rozpływa się w ustach, i bardzo szybko znika. Przepis(...)domowy paprykarz. SKŁADNIKI 2 kg. filetów rybnych już po rozmrożeniu ( u mnie mintaj) 4 merchewki 1/2selera 1 pietruszka 3 cebule 1 por 1/4 średniej kapusty 1 i 1/2 szklanki ryżu surowego 5 małych słoiczków przecieru pomidorowego 1 ketchup Pudliszki 1 butelka oleju rzepakowego 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka cukru 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej
W kuchennym oknie Ewykotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami. Smacznego
Różne smaki w kuchniTakie jajka świetnie się komponują z różnymi sałatkami ,warzywami, pieczywem i ryżem.Podajemy je jako przystawkę lub danie główne obiadowe.Jemy je na zimno jak i na gorące.Orzepis zmodyfikowałam dodając parę dodatków.Zapraszam. 4 jajka na twardo 2 plasterki szynki 0.5 kg.mielonego mięsa 1 jajko 2 łyżki startego żółtego sera 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka keczupu Sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipokrojoną w kostkę pierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Takie w sumie nic, a zapiekanka wyszła
Pani domowapodsmażonych warzyw dodać mięso oraz pastę curry. Wymieszać. Wlać mleko kokosowe i całość dusić około 8 minut. Danie doprawić do smaku sosem sojowym. Zielone curry z kurczakiem i warzywami serwować z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowososem bolognese – zamówiliśmy „połówkę”, nie zapiekane, a robione na patelni, mniejsza porcja, bo dla dziecka Sander Di Mare, sandacz duszony w piecu z duszonymi warzywami, sos winny, ryż Poprosiliśmy, aby dania główne podać niezależnie od przystawek. Zupę i krewetki otrzymaliśmy po ok. 40 minutach do złożenia zamówienia. Oba dania były bardzo gorące. Krewetki zapiekane, więc prosto
Kucharzycawykorzystania składników. Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc. Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie
Monia miesza i gotujeugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na różyczki i gotować 4 minuty, wystudzić. Pomidor oraz łosoś pokroić w dużą kostkę. Koperek drobno posiekać. Ryż połączyć z warzywami, łososiem i koperkiem. Dodać majonez/jogurt, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
BullioKsiążKAwiarnia będzie wybawieniem, ponieważ znajomi lub rodzina, którzy nie są w stanie wyobrazić sobie posiłku bez mięsa, tutaj go dostaną, natomiast wegeosobnik dostanie coś roślinnego, co nie będzie ryżem z mieszanką warzyw, starymi ziemniakami lub ociekającymi tłuszczem frytkami. Tutaj jest „fit” Tak jak już wyżej wspomniałem, w KsiążKAwiarni nie dostaniemy bylejakości i tłustych, niezdrowych dań. W większości propozycje
BlendmanPesto z cukinii to kolejny prosty, szybki, ale przede wszystkim zdrowy i smaczny dodatek do makaronów, kanapek, ryżu, czy świeżych warzyw. Jego smak możemy wzbogacić świeżą bazylią, ulubionymi orzechami, pestkami dyni, czy słonecznika. Warto również pokusić się o nieco parmezanu, który nada całości nie tylko pięknego smaku, ale i wyglądu Smacznego Składniki na pesto: 3 średniej wielkości cukinie 100ml oliwy
NiePieprz.plPolecam te z prosciutto i serem. zupa. Tak jak w przypadku sałatki, robię ją dzień wcześniej i podgrzewam przed jedzeniem. Staram się, aby w takiej zupie oprócz warzyw była kasza, ryż lub makaron. Wtedy zupa jest na tyle syta, że starcza mi w zupełności. Tak wyglądają moje propozycje na drugie śniadanie w trakcie pracowitego tygodnia. Weekendy, to zupełnie
Posadzone i zjedzoneoliwie około 10 minut często mieszając , po tym czasie zdejmuję z ognia i odstawiam , jak ryż nam się ugotuje i wyparuję nam cała woda to do ryżu dodaje przesmażone warzywa z patelni , oraz dodaje także wszystkie przyprawy i doprawiam do smaku solą i pieprzem i wszystko bardzo dokładnie mieszam , i gotowe , podaję jako dodatek do mięs
Mój Smakułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej patelni po kilka minut z obu stron. Podawać z gotowanymi warzywami, ziemniakami lub ryżem
Bulliominut z każdej strony na średnim ogniu (do zezłocenia). Usmażone kotleciki warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kotleciki można podawać z ziemniakami (np. puree) lub ryżem oraz ulubionymi warzywami (np. gotowanymi), jak też surówkami. Smacznego
MyCookBook.plmiękkości i odparowania wody,dodajemy przecier i ketchup,paprykę ostrą i słodką i mieszamy dokładnie,odstawiamy do ostygnięcia, jak już wszystko mamy zimne to mieszamy razem-ryż,rybę,i warzywa,doprawiamy pieprzem i solą(dopiero teraz bo ryba jest słona i trzeba uważać żeby nie przesolić,) schłodzić w lodówce gotowe smacznego
Swojskie jedzonkowarzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego. Składniki (2 porcje): 70 g ryżu parabolicznego (Targroch) 450 g mrożonej fasolki szparagowej 2 starte drobno marchewki 1 puszka pomidorów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku Przygotowanie: Ryż ugotuj
Zdrowie na języku :Pużyłam mięsa wołowego i kawałek drobiu. Kofty usmażyłam na patelni grillowej i podałam je z dipem z pieczonej papryki oraz ryżem curry z warzywami. W sam raz na pożywny obiad dla mięsożerców, polecam Post Kofty wołowo – drobiowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeProste i smaczne kawałki polędwicy wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami. Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy
Ugotowaćmielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniepieczonej dyni podane z gulaszem z gesich serc z boczniakami, smazone filety z pstrąga i sałatką z soczewica ze swieżymi warzywami i domowe curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem. Po wszystkim tradycyjnie przystapiliśmy do degustacji pysznych dań. Dziękuję za zaproszenie
karmelowymąki gryczanej z kaszą jaglaną, mielonym indykiem i sosem grzybowym. Kopytka z pieczonej dyni z estragonem, gulasz z gęsich serc i boczniaków. Żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem Do każdego dania dodawana była kawa Inka i nadawała im ciekawy smak. Wszystko było pyszne, najlepsze chyba dla mnie oprócz naszej ryby było curry, a także gulasz z gęsich
Parowar Facetaosączyć z zalewy i pokroić w drobną kostkę.Posiekać koperek, cebulę obrać i drobno pokroić. Łososia osączyć z zalewy i w razie potrzeby rozdrobnić widelcem. Do miski z ryżem przełożyć pokrojone warzywa, łososia, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, sól i pieprz.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sałatkę wstawić na kilka godzin do lodówki. W razie potrzeby doprawić jeszcze przed podaniem
Nie tylko w kuchniopakowaniu ok 20 minut. Pieczarki kroimy grubo i smażymy na oliwie wraz z porem lub cebulą Kiedy pieczarki się usmażą dodajemy drobno pokrojoną papryczkę. Ryż, polędwiczkę oraz warzywa mieszamy razem, posypujemy pietruszką , doprawiamy do smaku. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy dodajemy jogurt. Całość mieszamy i gotujemy na ogniu ok 3 minut
Gotowanie PatkiŁosoś przygotowywany według tego przepisu smakuje rewelacyjnie podawany z ryżem i smażonymi warzywami. A przygotowanie tego łososia jest bardzo proste przy użyciu wędzarni Bradley Smoker. Składniki: 1 duży filet z łososia Solanka: 1l wody 125 ml soli 125 ml syropu klonowego 60 ml ciemnego rumu 60 ml soku z cytryny 10 ziaren ziela angielskiego 10 całych ząbków
naRuszcieMogą być dodatkiem do mięsa, można je podać z ulubionym sosem, śmietaną a nawet z samym keczupem :) Dodatek warzyw urozmaicił smak ryżu a prażone ziarna słonecznika cudnie chrupią przy każdym kęsie :) SKŁADNIKI: (na ok 10 placuszków) 2 szkl ugotowanego ryżu* 1 marchewka 1 cebula kilka łyżek kukurydzy konserwowej garść posiekanego szczypiorku garść ziaren słonecznika 2 jajka(...)łyżka (czubata) mąki pszennej 1 łyżka (czubata) mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do placków ziemniaczanych Rafex 1 łyżeczka vegety 1 łyżka masła olej do smażenia *jeśli jest to ryż z poprzedniego dnia trzeba go na chwile wrzucić do gorącej wody podgrzać żeby nie był suchy, bo inaczej placki mogą się rozsypywać. 1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni
Kto ugości moich gości?najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe
Qlinarnie i Qlinarniesezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju aż nabierze złoto-brązowego koloru. Można również posmarować olejem i zapiekać w piekarniku przez 20-25 minut w 180 ° C Podawać z brązowym ryżem i gotowanymi warzywami. Smacznego
Pełny talerzzaczyna się dzień. Mój na ryżu się zakończy. Dzisiaj proponuję potrawę, która ma trzy zalety - jest pyszna, tania i błyskawiczna. Przepis jest podstawowy. Może być rozszerzony na większy głód o mięso lub owoce morza. Jednak w wersji bazowej jest również smaczny Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanego ryżu (bez soli) 2 szklanki pokrojonych warzyw (marchewka, fasola lub groszek cukrowy(...)woka wlać olej arachidowy, wrzucić cebulkę, chwilę podsmażyć. Następnie dodawać kolejne warzywa, zaczynając od najtwardszych. Smażyć krótko (w sumie ok. 3 minut), cały czas mieszając, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dodać jajko i ryż wymieszać razem. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć jeszcze chwilę, żeby się ugrzał. Na koniec wciąż mieszając, dodać pozostały sos sojowy, olej sezamowy i pokrojony szczypiorek
Pełny talerzgrillową, na średnio-dużym ogniu grillujemy ok 3-4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy i polewamy niewielką ilością sosu (tak aby powstała glazura). Tak przygotowanego tuńczyka podałam z ryżem i pieczonymi warzywami. SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaSzybki i bardzo prosty pomysł na chińskie danie. Wystarczy kurczak, mieszanka warzyw, trochę przypraw, ryż i gotowe. Obiad idealny dla zabieganych:-) 450 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 500 g mieszanki chińskiej Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 1 łyżka sosu sojowego 100 ml wody 250 g ryżu Kurczaka myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą
VioletoweKucharzeniegotowe mięso. W takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzykryciem przynajmniej 40-50 minut aż mięso lekko odchodzi od kości. W razie konieczności podczas duszenia możemy podlać mięso jeszcze niewielka ilością wody. Kurczaka serwujemy z uduszonymi warzywami i dodatkiem ryżu
Pyry na Gazjest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle,żeby nie wiem jak pomysłowo połączyć kaszę z warzywami czy przyprawić ryż.Najchętniej jako dodatek do drugiego dania jemy tłuczone ziemniaki.Ciepłe,aromatyczne i obłednie kremowe puree potrafi wprawić w zachwyt nasze kubki smakowe.Mnie na pewno,bo jestem wiekim ziemniaczanym smakoszem.Puree
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Witam Was! Dziś mam dla Was propozycję na pyszny obiad i smaczny koktajl! Na obiad: Pieczony łosoś z ryżem podany z warzywami! Na deser: Borówkowy Szał! Banany Borówki Brzoskwinie Jogurt Naturalny Gorzka Czekolada Mięta Polecam! Miłej Soboty
Chocolate Stop Temptingniszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera. Zastosowanie w kuchni: • Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. • Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu. • Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył słynny
Moje domowe kucharzeniekażdej strony, na małym ogniu. Rybka ma bardzo delikatny smak, w steku nie ma ości, więc jak dla mnie bomba ;) Do rybki bardzo pasował mi ryż smażony z warzywami z dodatkiem świeżego koperku
Emcia Pichciśmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku
Miksturownikkotlecików panierować w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć kotlety i smażyć po 5 minut z każdej strony. Podawać zaraz po przygotowaniu np. z ryżem i smażonymi warzywami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoKolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta 1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)dodałam pokrojone ząbki czosnku. Wsypałam ryż i podsmażałam go przez około minutę. Cukinię umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam i obrałam ze skórki. Wsypałam do ryżu przyprawy. Kolejno dodawałam warzywa; drobno pokrojony seler naciowy, cukinię, pokrojony w kostkę i podsmażony wędzony boczek. Wszystko wymieszałam i smażyłam przez około 5 minut. W międzyczasie pokroiłam w kostkę pomidory. Dodałam
potrawyregionalneDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio(...)upływem tego czasu). Po 10 minutach woda powinna zostać wchłonięta przez ryż, który jest już gotowy. W osobnym rondlu ugotować groszek i dodać do reszty warzyw, kiedy będą już gotowe. Nie gotujemy ryżu z pomidorami, jeśli chcemy, żeby zachował żywy zielony kolor. Jeśli jest nam wszystko jedno możemy go wrzucić w trakcie gotowania do rondelka z pomidorami. Podajemy ugotowane
W kuchni wieczoremkolor, u mnie 180 stopni około 45 minut. Jeśli pieczesz od razu obok warzyw łososia to pamiętaj, że wstawiamy ryby do nagrzanego piekarnika w zależności od grubości czas pieczenia to kilka lub kilkanaście minut by nie były wysuszone. - do pojemnika lub na talerz nakładamy ugotowany ryż, łososia, plaster dyni pieczonej, cebulkę i pozostałe składniki. Do sosu pomidorowego zawsze dodaje(...)poście napiszę Ci, że piekąc warzywa na dwóch blaszkach na jednej możesz upiec jedną lub dwie porcje łososia (jeśli szykujesz obiad dla swojego partnera lub partnerki, bądź następnego dnia również będziesz chciał zrobić lunch boxa z łososiem- upieczona ryba w lodówce może spokojnie przebywać 2-3 dni). W ten sposób oszczędzasz czas, ryżu również możesz ugotować na dwa dni. Potem
SMYKWKUCHNIpasuje do kaszotto (np. z grzybami), sałatek i gulaszu, a także szybkich dań na bazie kaszy, warzyw i mięsa. Ogranicza Cię tutaj tylko Twoja wyobraźnia. Kasza owsiana Kasza owsiana stanowi dla mnie zamiennik płatków owsianych, czyli podaję ją zazwyczaj na słodko. Ryż Nie musi on stanowić bazy jedynie do pomidorówki. Przygotuj do niego aromatyczne curry lub tikkę masalę(...)jedzenie bez sosu jest za suche. Kasze doskonale komponują się nie tylko z mięsem, ale także strączkami (szczególnie polecam cieciorkę i soczewicę). Kasza i ryż może być doskonałą bazą do faszerowania warzyw lub przygotowania kotletów w wersji wege. Szczególnie uwielbiam papryki faszerowane kaszą jaglaną i soczewicą oraz kotlety z ryżu i czerwonej fasoli. Po więcej pomysłów i konkretne przepisy
Fabryka pomysłówRyż ugotować w osolonej wodzie. Na patelni usmażyć (na maśle) obrane i pokrojone warzywa oraz bekon pokrojony w drobną kostkę (lub słupki). Do garnka wlać około 750 ml zimnej wody i doprowadzić ją do wrzenia. Dodać warzywa z patelni oraz ryż i banana. Całość zmiksować, doprawić do smaku (koncentratem pomidorowym - ja daję około 100g, curry, gałką muszkatołową
Di gotujeBardzo lubię sałatki, mogłabym je jeść każdego dnia - ale muszą być one różne. Ostatnim razem sałatkę z makaronem w kształcie ryżu zrobiłam ze świeżymi warzywami, tym razem postawiłam na nieco inne składniki. Składniki: 250g makaronu w kształcie ryżu, puszka kukurydzy, puszka zielonego groszku, puszka czerwonej fasoli, 5 ząbków czosnku, 120g sera żółtego, 120g wędliny, sól, pieprz, czubata łyżka ketchupu, majonez
W kuchni u Monikimaśle tak jak na sos i dodać 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry. Rozmieszać. Co jakiś czas podlewać wodą. Dodać chińską mieszankę warzyw i dusić pod przykryciem do dopóki bambus będzie miękki. Między czasie ugotować ryż. Jak wszystko będzie gotowe wyłozyć na talerz płaski lub głęboki. Jak kto chce. I Gotowe. SMACZNEGO
Blondynka Gotujebardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz z indyka z warzywami możecie podać z dowolnymi dodatkami, takimi jak kasza gryczana, kasza jęczmienna , ryż, czy ziemniakami z wody. Sprawdźcie przepis i do dzieła…. Składniki 500g mięsa gulaszowego z indyka (kupicie np. w Lidlu) 1 czerwona papryka(...)ayvar, pastę curry i pozostałe przyprawy. Mieszamy i dusimy całość jeszcze przez ok. 5-7 minut. Gulasz podajemy z dowolnymi dodatkami jakie lubimy – kaszą, ryżem czy ziemniakami. Smacznego! Artykuł Gulasz z indyka z warzywami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek
Na moim talerzuJeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy. Na ryż wykładamy przyprawionego kurczaka i warzywa, które przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 3. Pieczemy przez ponad godzinę (jeśli pod przykryciem) czy też prawie 2 godziny bez przykrycia - zależy od wielkości udek
NA MOIM TALERZUolej/oliwa do smażenia 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni z olejem/oliwą przesmażamy warzywa z cebulą oproszone solą, pieprzem oraz warzywkiem. Następnie kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojona i przyprawiona pierś z kurczaka. Przesmażamy całość. 3. Kiedy ryż jest gotowy, dodajemy go do warzyw i kurczaka, mieszamy całość, ewentualnie doprawiamy. 4. Papryki pozbawione gniazd nasiennych
Gotowanie...to proste !groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty) - Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone) - Ryż przełożyć do pojemniczka - Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek
Wegańska kuchnia orientalna