ryż po chińsku - 599 przepisów (strona:19/40)

Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami 238

danie oferowane bogom w religii candomble . Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski

Smaki Brazylii
Kurczak z warzywami po chińsku 276

Jeśli znudził Ci się klasyczny kurczak z warzywami zapraszam do przepisu na kurczaka po chińsku! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Kurczak z warzywami po chińsku Kurczak w tym przypadku podany z makaronem ryżowym:) Składniki :    1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki(...)całość na ogniu około 5-10 min. Kurczaka można zjeść z ryżem, makaronem, itp.  Kurczaka kroimy w takie oto płatki. Przyprawiamy curry, solą, pieprzem i skrapiamy obficie sosem sojowym. Mieszamy i zostawiamy do zamarynowania . Szykujemy warzywa, myjemy! W taki sposób kroję wszystkie warzywa do kurczaka po chińsku. Ale każdy może pokroić wedle uznania. Doprawiamy warzywa solą i pieprzem, skrapiamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
WOŁOWINA w 5 SMAKACH Z BROKUŁAMI I PAPRYKĄ 187

kolejny kolejny kolejny przepis inspirowany kuchnią chińską. Tym razem będzie to wołowina. Przepyszne soczyste mięso z papryką i brokułami. Danie niesamowicie łatwe … i sycące! Jest świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad, jak i kolację na ciepło. Podana z ryżem albo makaronem z całą pewnością zachwyci nie tylko wielbicieli orientalnych smaków. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * polędwica wołowa

Ostra na Słodko
Domowe sajgonki 154

ulubionej azjatyckiej knajpki. Najczęściej są to mięsne sajgonki z ryżem i surówką, dlatego gdy na zakupach natknęłam się na papier ryżowy, to stwierdziłam, że fajnie będzie odtworzyć to danie w domowych warunkach.   Sajgonki z mięsem: 200 g papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty(...)było naprawdę smacznie. ;) Zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy makaron ryżowy, gdy napęcznieje odcedzamy go i kroimy na drobniejsze paski. Na patelnię wlewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy mieszankę warzyw chińskich, podsmażamy do czasu, gdy się rozmrożą i lekko zmiękną. Przesypujemy je do miseczki i odstawiamy na bok.  Na tę samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią

Cooking Monster
Azjatycka zupa warzywna 211

chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej

Kulinarna Pokusa
Azjatycka zupa warzywna 296

chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej

Kulinarna Pokusa
Makaron z kurczakiem i cukinią 275

Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tajskie zielone curry wegetariańskie. Thai wege green curry. 251

pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych  garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą

Jemy Pijemy
Kolorowy makaron z kurczakiem 243

Kolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Egzotyczny ryż 197

wypróbujecie ten przepis u siebie.  Będzie smakował szczególnie fanom kuchni chińskiej, wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek(...)cukinię (ze skórą) na cienkie paski lub zrobić makaroniki (jak u mnie, jeśli macie odpowiedni nożyk).  Dodać cukinię przy końcu duszenia mięsa - powinna być al dente.  Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu, z dodatkiem kurkumy.   Podawać z ryżem, posypane skórką startą z limonki oraz z pędami fasoli mung (stanowi ona idealne uzupełnienie smaków oraz faktur

Garniec Magalie
Kurczak cytrynowy z woka 348

I kolejny przepis na kurczaka gotowy! Częstowałam Was już KURCZAKIEM NA PIWIE KURCZAKIEM CAPRESE Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI KURCZAKIEM ZAPIEKANYM Z RYŻEM KURCZAKIEM FASZEROWANYM MUSZTARDĄ I

Ostra na Słodko
Sushi 131

zawartość kwasu to 5.5%, mniej niż octy ryżowe używane w kuchni chińskiej i dużo mniej niż typowe octy spirytusowe). Jest to ocet w 100% ryżowy, bez żadnych dodatków. Niektórzy sprzedawcy polecają wszystkie octy ryżowe jako octy do sushi – nie jest to prawidłowe, octy używane w kuchni chińskiej są ostrzejsze w smaku, nadają się do doprawiania innych azjatyckich potraw(...)tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny, zamknięty w puszce nie wietrzeje. Natrualny skład! Do przygotowania

mojewypiekiinietylko
Sushi 256

zawartość kwasu to 5.5%, mniej niż octy ryżowe używane w kuchni chińskiej i dużo mniej niż typowe octy spirytusowe). Jest to ocet w 100% ryżowy, bez żadnych dodatków. Niektórzy sprzedawcy polecają wszystkie octy ryżowe jako octy do sushi – nie jest to prawidłowe, octy używane w kuchni chińskiej są ostrzejsze w smaku, nadają się do doprawiania innych azjatyckich potraw(...)tubce, znanej japońskiej marki S&B. Wasabi rozpuszcza się w sosie sojowym i stosuje jako dip sushi i sashimi, japońscy mistrzowie sushi wkładają także wasabi między rybę a ryż. Stosuje się go w japońskich marynatach i innych potrawach jako przyprawę. (kupisz tu KLIK ) Wasabi w proszku – bardzo wydajny, zamknięty w puszce nie wietrzeje. Natrualny skład! Do przygotowania

mojewypiekiinietylko
Makaron mie z mięsem mielonym i grzybami mun 138

500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju do woka - z ryżu i chili) Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w paseczki. Na rozgrzaną

Di gotuje
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 227

wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego smaku długo się nie zapomina. Składniki/ dwie duże porcje dla dwóch osób - 2 woreczki ryżu jaśminowego  - 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju z oliwek(...)brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego  - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego     Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce) Ryż wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Na oleju/oliwie podsmażamy cebulę, do zeszkleniu dodajemy imbir oraz czosnek, podsmażamy wszystko 3 minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy

upichcona