pomarańczowej; 2 łyżki słodkiego sosu chili (u mnie Tao Tao ); 6 łyżek wody lub bulionu drobiowego; 2 łyżki jasnego sosu sojowego; 3 i 1/2 łyżki białego cukru; 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 3 % (u mnie Tao Tao ); 2 łyżeczki mąki kukurydzianej. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Pomarańcze (2 średnie(...)skórką pomarańczową i drobno posiekanym szczypiorkiem, z ryżem lub ulubioną kaszą (u mnie z kaszą bulgur). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 3 - 4 osób. Do przygotowania dania potrzebne są 2 średnie pomarańcze. Kurczaka w sosie można, obok lub zamiast skórki i szczypiorku, posypać białym sezamem. Chiński ocet ryżowy można zastąpić octem jabłkowym lub czerwonym
Gospodyni Miejskasałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem sałat Sałatka z zupek chińskich z tuńczykiem Sałatka z tortellini, ananasem i porem Sałatka z pieczarkami
Kulinarne Przebojeużyłam ryżu basmanti, ale możecie też użyć ryżu jaśminowego, ryż w całości gotowałam w mleku kokosowym. Przyrządzony w ten sposób już smakował obłędnie ;-) Jabłka przygotowałam też troszeczkę w inny sposób niż zwykle, bo z dodatkiem odrobiny chili i anyżu, który zmienił smak jabłek na typowy dla kuchni chińskiej. PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIprzepisu na kaczkę w cieście. Przepisów na kaczkę jest mnóstwo, sama mam kilka ulubionych i na blogu już są. Ale przepisu na kaczkę w cieście, taką jak serwują w chińskiej knajpce, w chrupiącej panierce, na soczystych warzywach – brak. Do dzisiaj! Kaczka w cieście i wołowina na ostro to dwa ulubione smaki potraw od ‘chińczyka’ przecznicę ode mnie. Żadne z tych(...)mieszanką orientalnych warzyw i jaśminowym ryżem. Milion razy lepsza niż ta u ‘naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając kuchenny sekret ! KACZKA 4 piersi z kaczki o wadze 150-200g każda 2 łyżeczki chińskiej przyprawy „5 smaków” sól CIASTO I PANIERKA
Karo in the KitchenW piątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy
Obiad gotowywoka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego
Mama z miastaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Gdy robię kurczaka w kokosowym cieście moi najbliżsi są bardzo zadowoleni. Kulki podaję ze słodkim sosem chili i ryżem. Można …
My Blueberry CornerZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos
W kuchni wieczoremPropozycja na dzisiejszy obiad bazuje na połączeniu typowo orientalnych smaków - imbiru, czosnku, chili i sosu sojowego, a to w towarzystwie warzyw, ryżu i mięsa kurczaka. Danie
Wyprawy kulinarneLubię mrożone warzywa. Dzięki nim dosłownie w kilkanaście minut można przygotować pełnowartościowy i zdrowy posiłek. A może by tak kurczak, ryż, warzywa i… pesto? Lista
Proste-przepisy.plBardzo proste danie, którego wykonanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Smażony na dużym ogniu kurczak z warzywami i czarnym sezamem, do tego biały ryż
Mango PapajaKurczak w sosie słodko-kwaśnym z makaronem chow mein Najczęściej kurczak w sosie słodko-kwaśnym podawany jest z ryżem, ale ja wybrałam opcję z 3 minutowym
Pełny talerzMagda Słodko-pikantne danie inspirowane chińskimi smakami a do tego bardzo jesienny i polski akcent w postaci śliwki węgierki – zapewniam, że to połączenie niezwykle smaczne i udane. Do tego skąpane w sosie delikatne, soczyste kawałki kurczaka. Brakuje tylko dobrego nośnika tych pysznych smaków – najlepiej sprawdzi się ryż na sypko, ale makaron ryżowy także będzie pasował. Składniki
Smaczna StronaPrzyznam, że moi domownicy najbardziej lubią gulasz z ryżem lub ziemniakami. Ja jednak najbardziej lubię gulasz z kaszą….Ho, ho…Jeszcze kilka lat temu raczej bym się nie podpisała pod jakąkolwiek kaszą. Obecnie smakują mi wszystkie rodzaje kasz zwłaszcza, kiedy podaję je razem z gulaszem. Znacie pak choi? To chińska kapusta o ciemnozielonych i mięsistych białych łodygach zebranych
codojedzeniawrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą. Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu. Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia. Podałem z ugotowanym ryżem
R'n'G Kitchenkroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem
Szefowa kuchnijeśli ktoś woli użyć gotowej mieszanki przypraw kuchni chińskiej). Zagotować na małym ogniu. Dodać brązowy cukier. (Aby pogłębić kolor sosu i wzmocnić aromat można dodać łyżkę gęstego syropu jabłkowo-gruszkowego ) Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1,2 szklanki zimnej wody, wlać do sosu i zagotować aż zgęstnieje. Podawać z ryżem lub makaronem z grochu i fasoli mung (na zdjęciu
głodny alergik