Cześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili z pracy(...)bulion w proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut. Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą. Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku Smyk W Kuchni ;-) Pozdrawiamy
SMYKWKUCHNICześć Z przygotowywania bitek wieprzowych został mi niewielki kawałek szynki wieprzowej. Posłużył on do przygotowania "chińszczyzny". Szynka wieprzowa "po chińsku" Przygotuj nóż i deskę do krojenia, głęboką patelnię, łopatkę do mieszania, łyżeczkę, miski, ewentualnie tarkę. Przygotuj składniki: 250-300 g szynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru(...)dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem
blog.moje-pasje.infoCzasami mam ochotę zjeść coś typowego dla jakiegoś kraju. Może po meksykańsku? Albo nie, jakieś danie indyjskie. Chińskie sushi? A może niemiecka sałatka? Przeglądam strony, gdzie występują potrawy różnych narodów, ale jakoś nigdy mi nie wychodzi, by to co ugotuję, mogło wpisać się w jeden styl. Tak, na przykład, z dzisiejszym kurczakiem. Jest tu tyle, że głowa mała(...)dusiłam chwilę pod przykryciem. Dorzuciłam po chwili ananasa, wlałam pozostała marynatę i wszystko razem dusiłam około 20 minut. Ewentualnie można doprawić sosem chili lub sojowym. Podałam z ryżem. Smacznego! * pędy bambusa kupiłam w pewnym markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują
W kuchni Karmel-itkidzięki uprzejmości sklepu internetowego Etnobazar.pl , stałam się posiadaczka kilku wspaniałych produktów, idealnych do wykorzystania w kuchni orientalnej. Dzisiaj przygotowałam przepis z ich użyciem. Jeśli lubicie kuchnie tajską czy chińską, to ten przepis jest dla Was. Gorąco polecam. Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżki kaszy manny 2 łyżki posiekanej kolendry 1/2 płaskiej łyżeczki(...)sojowym, wodą i cukrem, przelać do warzyw, wymieszać. Do sosu przełożyć klopsiki i poddusić delikatnie mieszając przez około 3-5 minut. Przed podaniem posypać grubo pokrojoną dymką. Podawać z ryżem. Smacznego
Gosia gotujeinnym przyprawom, kurkumie też przypisywano lecznicze właściwości. Według teorii Paracelsusa z XVI wieku żółta kurkuma powinna leczyć żółtaczkę i gorączki żółciowe. W tej opinii wtórowali mu – choć nieświadomie – lekarze chińscy. Z kolei w medycynie hinduskiej była znana jako środek przyspieszający gojenie ran, oczyszczający krew i leczący dolegliwości żołądkowe. Przypisując lecznicze właściwości kolorowi przyprawy, dawni medycy mieli w pewnym sensie rację(...)przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego. Aby wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu curry: dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie zwiększyć jej wchłanianie Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać także do innych potraw a nawet pielęgnacji cery. Kurkuma
w mojej kuchniDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki(...)płomień. Smażyć około 3 minut często mieszając. Przełożyć warzywa do mięsa i wymieszać. Następnie partiami wlewać sos i mieszać. Gotować jeszcze około 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem
kuchnia doskiBeef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2
Kulinarny karnet Christopheratylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie Polecam! Składniki: 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g) 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka(...)wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski. Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy. Możliwości podania jest bez liku Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się z ziemniakami i raczej neutralnymi w smaku kotlecikami z fasoli. Smacznego! Artykuł Kapusta pak choi w koreańskim sosie pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka
JejKuchniajest opublikowane bo nie mieliśmy jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej(...)która polega na tym, że wykładasz na blaszkę do pieczenia różne składniki (np. pomidorki, batata, kalafiora, szparagi i kawałek kurczaka), wszystko przyprawiasz najprostszymi przyprawami i wstawiasz do pieca, dogotowujesz ryż, a potem komponujesz z tego różne dania na cały tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś lepiej doprawionego, o bardziej wyrazistym smaku. Co nie znaczy, że bardziej skomplikowanego. Takie
Niedzielny kucharzWitajcie w nowym tygodniu! Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według(...)plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne GotowanieProsty, błyskawiczny obiad po chińsku. Polecam danie szczególnie fanom kuchni chińskiej. Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki(...)paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti
Mania Gotowaniaogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie. Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach. Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy(...)bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetaniepół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki(...)tymi pysznościami - przy każdym przepisie obowiązuje zasada: "szybko, smacznie, nie drogo, łatwo, bez bałaganu": SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM
Wypisz Wymalujskrobię. Jeszcze raz mieszamy i zostawiamy do zamarynowania na 20-30 minut – jeśli używaliście mięsa wcześniej podmrożonego – w tym czasie powinno dojść do temperatury pokojowej. Dodatek sody to chiński sposób na zmiękczenie mięsa i nadanie mu lekkiej, aksamitnej tekstury – tak potraktowana wołowina lepiej i szybciej się smaży, a jej powierzchnia mocniej wchłania aromaty. Mięso staje się bardzo, bardzo delikatne(...)wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną olejem sezamowym. Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek
Karo in the Kitchen