innym przyprawom, kurkumie też przypisywano lecznicze właściwości. Według teorii Paracelsusa z XVI wieku żółta kurkuma powinna leczyć żółtaczkę i gorączki żółciowe. W tej opinii wtórowali mu – choć nieświadomie – lekarze chińscy. Z kolei w medycynie hinduskiej była znana jako środek przyspieszający gojenie ran, oczyszczający krew i leczący dolegliwości żołądkowe. Przypisując lecznicze właściwości kolorowi przyprawy, dawni medycy mieli w pewnym sensie rację(...)przeciwzapalne, antybiotyczne i przeciwnowotworowe. Pomaga w wydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego. Aby wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu curry: dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie zwiększyć jej wchłanianie Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać także do innych potraw a nawet pielęgnacji cery. Kurkuma
w mojej kuchniDziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony tutaj . Składniki: 500g polędwiczki wieprzowej po połowie czerwonej i zółtej papryki 1 marchewka 1 cebula ok. 10 cm białej części pora 4 ząbki czosnku ok. 2 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili (bez pestek) 2 łyżki mąki(...)płomień. Smażyć około 3 minut często mieszając. Przełożyć warzywa do mięsa i wymieszać. Następnie partiami wlewać sos i mieszać. Gotować jeszcze około 2 minut aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem
kuchnia doskiBeef with pepper spicy Składniki. 50 dag wołowiny zrazówki lub polędwicy 1 strąk papryki 1 cebula 1/2 cukinii 2 łyżki oleju 5 łyżek sosu sojowego 2
Kulinarny karnet Christopheratylko napotkam w sklepie chińską kapustę pak choi (zwaną też bok choy) to kupuję większy zapas. Później rozkoszujemy się nią przyrządzoną w ostrym słono-słodkim koreańskim sosie, który dzięki prażonym ziarnom sezamu ma lekko orzechowy posmak. Proste i pyszne danie Polecam! Składniki: 2 sztuki kapusty pak choi (zwanej też bok choy) (około 500 g) 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka(...)wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Następnie, ugotowaną na parze kapustę przekładamy do dużej miski. Zalewamy koreańskim sosem i mieszamy. Możliwości podania jest bez liku Bardzo lubimy ją z samym ryżem. Świetnie też komponuje się z ziemniakami i raczej neutralnymi w smaku kotlecikami z fasoli. Smacznego! Artykuł Kapusta pak choi w koreańskim sosie pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2 Składniki podstawowe: mięso z zupy (u mnie udko kurczaka), mała marchewka
JejKuchniajest opublikowane bo nie mieliśmy jeszcze wtedy bloga) było zupełnie inne – mieliśmy dużo czasu na przygotowania. Pracochłonne przepisy nie były nam straszne. Robiliśmy ręcznie makaron i tortille, lepiliśmy chińskie pierożki z własnoręcznie ugniatanego ciasta… Ale! To było w erze przed Miłoszkiem, kiedy mieliśmy wyprasowane ubrania, lepsze fryzury, byliśmy na bieżąco z nowymi serialami, w weekendy spaliśmy co najmniej(...)która polega na tym, że wykładasz na blaszkę do pieczenia różne składniki (np. pomidorki, batata, kalafiora, szparagi i kawałek kurczaka), wszystko przyprawiasz najprostszymi przyprawami i wstawiasz do pieca, dogotowujesz ryż, a potem komponujesz z tego różne dania na cały tydzień. Często mamy jednak ochotę na coś lepiej doprawionego, o bardziej wyrazistym smaku. Co nie znaczy, że bardziej skomplikowanego. Takie
Niedzielny kucharzWitajcie w nowym tygodniu! Dziś, na pozytywne rozpoczęcie tygodnia, postanowiłam przygotować curry z kurczaka w stylu indyjskim. Smak słodko-kwaśny może bardziej kojarzy się z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według(...)plasterki chilli (opcjonalnie, w zależności od tego jak ostre danie chcemy uzyskać), świeżą kolendrę i śmietanę. Zamieszać, gotować na niewielkim ogniu jeszcze 2-3 minuty i natychmiast podawać z ryżem lub chlebkiem naan. Smacznego
Codzienne GotowanieProsty, błyskawiczny obiad po chińsku. Polecam danie szczególnie fanom kuchni chińskiej. Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki(...)paseczki oraz pędy bambusa.Smażymy jeszcze około 3 minuty. Dolewamy przygotowany sos i smażymy do momentu, aż zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną dymką i sezamem. Podajemy najlepiej z ryżem basmanti
Mania Gotowaniaogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie. Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach. Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa z oliwek zioła prowansalskie, pieprz, sos sojowy(...)bakłażan jest juz miękki. Jeśli tak to dodajemy do niego brokuł i posiekaną świeżą kolendrę. Wszytko razem jeszcze dusimy 2-3 min. i danie jest gotowe. Podajemy z ryżem, z grzankami lub po prostu z chlebem. Życzymy smacznego i pozdrawiamy
vegetaniepół - papryka czerwona, pół. - pieprz czarny, do smaku - domowa przyprawa typu Vegeta, do smaku - łyżka, dwie oliwy z oliwek - majonez (najlepiej domowy), łyżka, dwie. - czosnek, 2 główki (byle nie chiński - nie będziemy obrzydzać i nie powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki(...)tymi pysznościami - przy każdym przepisie obowiązuje zasada: "szybko, smacznie, nie drogo, łatwo, bez bałaganu": SAŁATKI / PASTY KANAPKOWE / DIPY: 1. Sałatka śledziowa z ananasem (DB) 2. Sałatka tuńczykowa z ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... (DB) 3. Sałatka/pasta kanapkowa z pora (DB) 4. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych (DB) 5. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM
Wypisz Wymalujskrobię. Jeszcze raz mieszamy i zostawiamy do zamarynowania na 20-30 minut – jeśli używaliście mięsa wcześniej podmrożonego – w tym czasie powinno dojść do temperatury pokojowej. Dodatek sody to chiński sposób na zmiękczenie mięsa i nadanie mu lekkiej, aksamitnej tekstury – tak potraktowana wołowina lepiej i szybciej się smaży, a jej powierzchnia mocniej wchłania aromaty. Mięso staje się bardzo, bardzo delikatne(...)wstążki, zamiast dużych ściętych fragmentów jak w jajecznicy. Gotujemy całość aż jajka się zetną, ale zostaną miękkie – około 40 sekund do minuty. Podajemy od razu – z ugotowanym na sypko ryżem, posypaną jeszcze dodatkowo odrobiną szczypioru, sezamu i skropioną olejem sezamowym. Więcej przepisów z wykorzystaniem łaty wołowej /bavette znajdziecie TUTAJ SKŁADNIKI na 2 porcje MIĘSO I MARYNATA 1 stek
Karo in the Kitchenwieprzowej 2 jajka 1 łyżka wódki 4 łyżki maki kukurydzianej 1 średnia cebula pół puszki ananasów w kostkach pół strąka czerwonej papryki pół strąka żółtej papryki pół opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzywnej 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu winnego 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Przygotowanie(...)niewielką ilością zalewy ananasa, wymieszałem. Tak przygotowany sos dodałem do warzyw, zagotowałem, mieszając aż lekko zgęstniał. Do gotującego się sosu dodałem kawałki mięsa, podgrzałem. Wieprzowina najlepiej smakuje podana z ryżem
R'n'G KitchenKolejna odsłona z typu "moja fascynacja kuchnią chińską" :) Kurczak z warzywami na ostro SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula pół czerwonej papryki garść grzybków mun 1 marchewka 2 ostre papryczki chili sos sojowy 3 łyżki mąki ziemniaczanej KROK 1 Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w kostkę Paprykę i papryczki chili oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić(...)dosyć miękkie (co powinno nastąpić ok. 7 - 8 minutach) dodajemy sos sojowy i roztwór z mąki ziemniaczanej, za pomocą której to regulujemy gęstość dania. Ja jako propozycje podania wybrałam ryż, jednak może to być także makaron sojowy. SMACZNEGO!!! Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematKhobar są knajpki hinduskie, libańskie, włoskie, jest też mój ulubiony Steak House Restaurant , ale typowo chińskiej knajpki tutaj nie widziałem, a nabrałem ostatnio ochoty na " chińszczyznę " W Polsce przygotowywaliśmy ją w sposób, który podaję poniżej. W Arabii Saudyjskiej , nie da się tego tak przyrządzić, bo tutaj alkohol jest całkowicie zabroniony , a jego(...)przypaliło. Jak wszystko będzie miękkie zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej wymieszanej z 1-2 łyżkami sosu sojowego i niewielką ilością wody (około 1/2 szklanki). Podawać z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami) Uwaga - znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis odkryłam gdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili. Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam(...)opcjonalnie). Całość gotujemy pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąka ziemniaczaną. Podajemy z ryżem
Mania Gotowania