ryż po chińsku - 599 przepisów (strona:32/40)

Sajgonki z mięsem mielonym 157

mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Selera naciowego pokroić na kawałki(...)może się okazać, że za bardzo przeschną. Dlatego lepiej smażyć je tuż po zwinięciu a następne sztuki robić w trakcie smażenia poprzedniej partii.  Podawać z sosem do sajgonek , ryżem i surówką z kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 319

wersji podstawowej to leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki(...)marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. W małej miseczce mieszamy pastę Gochujang z olejem sezamowym. Dodajemy ocet ryżowy i tyle wody (ok.4 łyżek – dodawajcie po jednej i każdą dokładnie wmieszajcie

Karo in the Kitchen
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 157

przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków. Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu, a jest pyszne. Fani kuchni azjatyckiej na pewno będą usatysfakcjonowani. Polecam!!     Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym Składniki(...)mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa. Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy s os. M ieszamy aż zgęstnieje. Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem

Mania Gotowania
Azjatycki rosół z grzybami i makaronem 133

około 100 g grzybów shitake około 200 g boczniaków 1 – 1 1/2 łyżki oleju, np. ryżowego 1 ząbek czosnku, nierafinowana sól, pieprz około 125 g azjatyckiego makaronu z brązowego ryżu lub gryczanego posiekana dymka i/lub listki kolendry do podania (opcjonalnie) Korzeń imbiru obrać i pokroić na plastry, obrane ząbki czosnku przekroić na połówki. W garnku o grubym dnie delikatnie, przez(...)tradycyjny rosół, przez około 60 minut. Tak przygotowany wywar odlać, doprawić solą, sosem sojowym i zaserwować z grzybami oraz makaronem jak w przepisie. Ugotowane mięso można wykorzystać np. do chińskiego dania lunchowego

Even Better Food
Żeberka w słodkim sosie chilli 172

Jak wiecie mięsa jadam rzadko , ale dobrych żeberek nie potrafię sobie odmówić! Dziś mam dla Was przepis na kolejną wersję , która gości od czasu do czasu

Ostra na Słodko
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 109

wodą o temperaturze około 80 °C i parzymy około 2 do 3 minut. Mao Feng - nazwa oznacza koniuszki włosów. Uprawiana i wytwarzana w prowincji Anhui jest zaliczana do najlepszych chińskich herbat. Napar ma jasnozielony kolor.Charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i zdecydowanym aromatem . To zarazem jedna  z naszych ulubionych herbat :) Ciekawostki: biała herbata Mao Feng jest jedną z najlepszych gatunkowo(...)temat herbaty matcha i sposobu jej parzenia znajdziecie tutaj   Genmaicha   - nazywana też " popcorn tea " to mieszanka herbaty sencha i  prażonego ryżu. Herbata ma jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach; Pierwotnie ryż dodawano w celu obniżenia ceny herbaty Sposób parzenia -  liście zalewamy wodą o temperaturze około 80-85 °C i parzymy około 2 do 3 minut. Uwaga

Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 181

wodą o temperaturze około 80 °C i parzymy około 2 do 3 minut. Mao Feng - nazwa oznacza koniuszki włosów. Uprawiana i wytwarzana w prowincji Anhui jest zaliczana do najlepszych chińskich herbat. Napar ma jasnozielony kolor.Charakteryzuje się delikatnym, orzeźwiającym smakiem i zdecydowanym aromatem . To zarazem jedna  z naszych ulubionych herbat :) Ciekawostki: biała herbata Mao Feng jest jedną z najlepszych gatunkowo(...)informacje na temat herbaty matcha i sposobu jej parzenia znajdziecie tutaj   Genmaicha - nazywana też " popcorn tea " to mieszanka herbaty sencha i  prażonego ryżu. Herbata ma jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach; Pierwotnie ryż dodawano w celu obniżenia ceny herbaty Sposób parzenia -  liście zalewamy wodą o temperaturze około 80-85 °C i parzymy około 2 do 3 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina po kantońsku z woka 208

Wołowina po kantońsku z woka Dania z woka są świetne , bo można je szybko przygotować . Co byśmy do niego nie wrzucili , zawsze jakoś smakuje i da

Ogrodnik w podróży
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 177

wielu inspiracji (od własnych podróży do kuchni Y.Ottolenghiego). “Ziarno” to książka o inteligentnym łączeniu warzyw oraz ziaren, od swojskiego siemienia lnianego i kaszy, do po bardziej egzotycznych jak czarny ryż czy basmati.   Autorka: Dominika Wójciak Wydawnictwo: Pascal “Kuchnia Dantego” Alfredo i Leonardo to dwóch Włochów, którzy prowadzą warsztaty gotowania i klub kolacyjny. Nie są może mistrzami patelni(...)Porannej Ciszy, czyli właśnie w Korei. Ciekawe i przydatne są zasady etykiety stołowej i ciekawostki np. co Koreańczycy jedzą, gdy mają kaca, czy jak powstał makaron do błyskawicznych zupek chińskich.   Autorka: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Wydawnictwo: Hanami “Pysznie dla rodziny i przyjaciół” Książka opowiada nie tylko o pasji do jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych

Ugotowane pozamiatane
Klasyka – makaron z sosem pomidorowym 226

Niestety w Polsce przyjęło się, że makaron z sosem pomidorowym musi być przygotowany koniecznie z dodatkiem mięsa mielonego. Jest to bardzo błędne podejście, bowiem klasyczny włoski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki kurczak z ananasem i warzywami 207

Szybki obiad idealny na dni kiedy nie mamy ochoty na pracochłonne dania. Smacznego i miłej niedzieli!!! Kurczak z ananasem i warzywami Składniki: podwójna pierś z kurczaka

sierotka maRysia w kuchni
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 367

Dziś chciałabym zaproponować jedno z popularniejszych dań serwowanych w restauracjach z chińskim jedzeniem w USA. Obok Kurczaka Generała Tso, było to moje ulubione danie, które namiętnie zamawialiśmy razem z mężem :) Długo szukałam przepisu , który pozwolił by mi odtworzyć mojego ukochanego kurczaka. W końcu po kilku próbach efekt mnie zadowolił. Zapraszam do wypróbowania, bo jest naprawdę smaczny. Jest łatwy(...)którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Azjatycka wołowina z brokułami / Asian style beef with broccoli 188

Jakiś czas temu dostałam do House of Asia fajny prezent w postaci produktów dedykowanych kuchni chińskiej i postanowiłam wykorzystać je do przygotowania ekspresowej potrawy w stylu azjatyckim. Soczysta wołowina z brokułami w pysznym sosie z sosem sojowym, podana z na makaronie ryżowym. Danie gotowe dosłownie w kilka chwil, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Azjatycka wołowina z brokułami(...)wymieszaj i gotuj aż zacznie gęstnieć. Dodaj wołowinę i smaż mieszając aż sos zgęstnieje, po czym dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zdejmij patelnię z ognia i podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego! English version Asian style beef with broccoli (4 servings) Ingredients for the sauce: 1 cup of water 2 tbsp cornflour 1 tsp sugar 1 tsp sesame

karmelowy
CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii ) 150

Że kocham kuchnię orientalną , to wszyscy o tym doskonale wiedzą! Uwielbiam wszelkiego rodzaju curry , pad thai, ryby przygotowywane w sposób orientalny, a nawet słodkości z dalekiego

Ostra na Słodko
Kurczak Gong Bao 宮保雞 138

które jadał na północy, dodając używane w prowincji ostre przyprawy. Rozpropagowane przez Dinga danie nazwano gongbao (宮保) – od noszonego przezeń tytułu honorowego. Mój przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi od chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao.   Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek(...)orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i mieszamy do chwili, aż zgęstnieje i pokryje składniki potrawy. Odstawiamy, posypujemy posiekaną dymką i szczypiorkiem. Podajemy z ryżem. Kurczak Gong Bao - sekretem tego dania jest niezwykła kruchość i soczystość mięsa uzyskana dzięki marynacie (obowiązkowy dodatek mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej) oraz szybkiemu smażeniu w woku, w bardzo wysokiej temperaturze

mojewypiekiinietylko