zalał import taniej mąki pszennej ze Stanów Zjednoczonych. Jednocześnie z Chin i Azji Kontynentalnej zaczęli powracać japońscy żołnierze- wielu z nich, zaznajomionych z kuchnią chińską, otwierało w całej Japonii chińskie knajpki i restauracje. Ramen stał się bardzo popularnym pożywieniem, a taniej mąki na makaron nie mogło zabraknąć. Zupy z makaronem instant w takiej postaci, jak znamy je dziś, powstały(...)Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Jajko w oryginale jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu) ale jakoś nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy i 800ml wody. Wodę wlewam do garnka, wrzucam obrany
Karo in the KitchenChoć potrawa nazywa się wołowina po mongolsku, to nie jest w rzeczywistości przepisem z kuchni mongolskiej. To danie podawane w chińsko-amerykańskich restauracjach za wielką wodą. Mimo to przepis wart jest wypróbowania. Wołowina po mongolsku łączy w sobie smaki z Azji z nutą amerykańskiej kuchni. Sos sojowy w potrawie charakterystyczny jest dla Dalekiego Wschodu. Natomiast mąka kukurydziana to zdecydowanie składnik(...)wrzucamy cukier. Całość musi mieć jednolitą konsystencję. Do sosu dodajemy usmażoną wołowinę. Całość redukujemy wedle uznania. Voilà! Generalnie wołowinę po mongolsku podaje się do miseczki – na wyłożony wcześniej ryż. Nie ma też problemu jeśli połączymy je z naszymi ziemniakami. Koszt: 29 zł dla trzech osób Przygotowanie: 30 minut Wołowina po mongolsku Wołowina po mongolsku Wołowina po mongolsku
Kuchennyviral.plTymczasowa nieobecność Rysia powoduje nasilenie w moim menu dań z kuchni chińskiej (wkrótce) i hinduskiej. W końcu mogę pojeść troszkę ostrzej i aromatyczniej Kurczak według tego przepisu wychodzi naprawdę wspaniały - kremowy, aromatyczny sos i wyraziste w smaku kawałki kurczaka. Mniam! Ostatnio odnalazłam w Lidlu filetowane udka z kurczaka i postanowiłam je wypróbować - jest to jak dla mnie strzał w dziesiątkę(...)mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy, przyprawiamy solą do smaku i jeszcze chwilę dusimy aby sos zgęstniał i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniKuchnia azjatycka kojarzy się głównie z kuchnią chińską. Na pewno nie wszystkim, ale wielu osobom na pewno. A przecież kuchnia azjatycka jest bardzo bogata i nie kończy się na samych Chinach. Dla mnie jeszcze większą inspiracją jest kuchnia hinduska. W Łodzi odwiedzałam czasami indyjską restaurację. W Tomaszowie takich brak. Nie żebym często jadała na mieście, ale jednak mi tego brakuje(...)opakowania przyprawy curry (4 czubate łyżki) przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 2 czubate łyżki mielonej słodkiej papryki, sól, 4 łyżeczki cukru + kurkuma do gotowania ryżu ryż do podania olej do smażenia Kurczaka kroimy w niezbyt drobną kostkę. Papryki również kroimy w sporą kostkę, cebulę w półpiórka (najpierw w poprzek na pół, a później każdą z połówek
Ratunku obiadSałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest prosty, nie skomplikowany, szybki i nie wymaga wielu magicznych składników i każdy zapewne sobie z nim poradzi. Magiczne składniki... :) Wino Shaoxing jest jednym z najbardziej znanych odmian chińskiego żółtego ryżowego wina. Swoją nazwę zawdzięcza miastu Shaoxing, z którego też pochodzi. Wino Shaoxing ma kolor bursztynowy, smak delikatnie cierpki z wyczuwalnymi nutami karmelu, smakiem zbliżony do wytrawnego sherry(...)tarce imbir, posiekane szalotki wino i cukier. Smażymy, aż płyn odparuje. Tak przygotowany kurczak już sam w sobie stanowi świetne danie. Ja jednak najbardziej lubię w zestawieniu z dzikim ryżem. P.S. Z wydania #Chinatown polecam Wam ponadto pikantny bulion z tofu i warzywami, ostrą sałatkę z ogórków oraz pierożki won ton z królikiem i olejem aromatyzowanym pieprzem syczuańskim
Wylizany Rondelbrokuł czy kalafior, by po kilkunastu minutach cieszyć się ich smakiem. Pamiętajcie jednak, by warzyw nie rozgotowywać, takie al dente są najlepsze :) Jego pochodzenie może nam sugerować przygotowywanie potraw chińskich, ale nic bardziej mylnego. To co i w jaki sposób sparujemy oraz jakich przypraw użyjemy zależy tylko od nas. Dzięki temu, że potrawa nie styka się bezpośrednio z wodą(...)ziemniaki i porównajcie z tymi gotowanymi... A później napiszcie czy widzicie tę różnicę, co ja... Jedyny problem jaki na razie mi się przytrafił, to problem ze sparowaniem ryżu. Wysypałam go na gazę ciut więcej chyba niż powinnam i mimo ciągłego mieszania, to ziarenka były twardawe- choć do zjedzenia. Muszę nad nim jeszcze popracować, bo wierzę
Kuchnia w czekoladziesię ochotę na coś niezdrowego. Moją słabością jest właśnie kuchnia chińska – szybkie i tanie danie na wynos od chińczyka i wio! Warto jednak zrobić sobie domowe danie ‘po chińsku’ – też pyszne, a na pewno zdrowsze! No bo w którym chińczyku używają do smażenia oleju kokosowego, i wybierają najlepszy kawałek wołowiny? No właśnie – w żadnym ;) Aż mi ślinka cieknie jak patrzę(...)sosu, i znów czekamy aż zgęstnieje. No i jak można się domyślić – dolewamy resztkę sosu i czekamy aż wszystko zgęstnieje ;) TADAAAM! Gotowe do podania ;) Można podawać z ryżem, makaronem sojowym bądź z czym chcecie, ja wolę wersję z jakąś sałatką lub podanie na sałacie – żeby ograniczyć węglowodany ;) Smacznego zajadania
Jak gotować i nie zwariowaćKokosowy kurczak z trawą cytrynową Kuchni orientalnej nigdy dość , tak twierdzi mój starszy syn . Żeby, nieco urozmaicić smaki , tym razem ,sięgnęłam do kuchni karaibskiej , która w przeciwieństwie do chińskiej , czy japońskiej jest nieco słodsza , bardziej owocowa , bynajmniej , też bardziej pikantna . Choć to ostatnie podlega regulacji i można sobie potrawę oswoić , do własnego podniebienia " class="wp-smiley" style="height(...)czynem tak okrutnym ,że lepiej je chyba wyłupać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Na koniec wlewamy mleczko kokosowe , mieszamy i zdejmujemy z ognia . Podajemy z ryżem , na gorąco , można posypać świeżą, siekaną kolendrą lub szczypiorkiem . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Kokosowy kurczak z trawą cytrynową pojawił
Ogrodnik w podróżysosie słodko-kwaśnym to kultowe danie chińskie. Raczej nie ma osoby, która nie znałaby tego dania. Kilkanaście lat temu, właśnie od niego zaczęła się moja przygoda z kuchnią chińską. Początkowo używałam gotowych sosów ze słoika, a następnie próbowałam odtworzyć ten słodko-kwaśny smak. Tak powstało kilka moich wariantów tego sosu, aż wreszcie uzyskałam wersję doskonałą, która przebiła oryginał! Do kurczaka(...)gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na końcu doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z limonki, solą oraz pieprzem i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 2 min. Podajemy z ugotowanym ryżem
Kuchnia MagdaLenynabiera powoli rozpędu. Pojawiają się chińskie horoskopy, które rok obecny kreślą rokiem dobrobytu i ogólnej szczęśliwości. Pojawiają się wytwory astrofizyki typu Wróżbita Maciej, które wieszczą co tylko chcesz za jedyne 20 zł za minutę. Youtube wypluwa z siebie kolejne ofiary gotowania przed obiektywem kamery i kolejny raz udowadnia, że niektórzy powinny się oddać zajęciu innemu niż do tej pory. Mamy(...)kości wołowe. Przykre, że mamy coraz więcej specjalistów od ramenu a o swojski, wspaniały rosół coraz trudniej. Zapytacie co to jest bibimbap? To takie danie koreańskie oznaczające dosłownie „wymieszany ryż”. Ryż miesza się z wołowiną, warzywami, na wierzch jajko i doprawia mocno pastą z papryczek chilli. Coś jak nasze łazanki, tylko że inaczej i bez jajka Czeka
ladykitchenSałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyra(...)najlepszym gatunku Istnieje co najmniej kilka legend związanych z odkryciem herbaty. Akcja wszystkich rozgrywa się w Chinach. Obecnie nie jest już tak istotne, czy napar odkrył przypadkiem cesarz chiński, czy bodhisattwa potrzebujący wsparcia podczas wielogodzinnych medytacji. Ważne, że herbata podbiła świat i stała się obok kawy jednym z najpopularniejszych napojów. W niektórych państwach wiele tradycji związanych jest właśnie
ClauditteMissCookingChińczycy uwielbiają ciemne, głębokie w kolorze i aromacie glazury. Mięso poddawane jest szybkiej obróbce cieplnej, zostaje upieczone idealnie, ale jest przede wszystkim soczyste, miękkie i bardzo
Karo in the Kitchenfasoli mung obniżają również poziom „złego" cholesterolu LDL oraz zawierają duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom. Kiełki mung stosuje się przede wszystkim w potrawach kuchni chińskiej i wietnamskiej - na zimno lub na gorąco. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K; Składniki mineralne - w apń(...)długość odpowiada mniej więcej długości ziarna, gdyż bardziej wyrośnięte stają się gorzkie. Ze względu na dość niezwykły smak używa się ich w kuchni bardzo oszczędnie. Można dodawać je do ryżu, owoców i potraw z warzyw. WARTOŚCI ODŻYWCZE: Witaminy - A, B1, B2, B3, B5, C; Składniki mineralne - wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, siarka; Inne - saponiny, flawonoidy, lecytyna, białko
wege i kropka