pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy: Składniki: 3 piersi z kurczak 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka curry 1 łyżeczka kminka 0,5 łyżeczka tymianku 4 marchewki 1 puszka mleka kokosowego(...)garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min. Gotowe :) Kurczaka podajemy z ryżem Smacznego
Smaki EdytyMagda Takich dań chińskich jak z przepisu poniżej nie ma się co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka(...)posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 1/5 łyżeczki sproszkowanego chili 3 łyżki ciemnego sosu sojowego lub do smaku 2 łyżki oleju garść suszonych grzybów mung Do podania: ugotowany na sypko ryż lub makaron ryżowy Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki
Smaczna StronaBłyskawiczna sałatka do dań z grilla to propozycja dodatku jaki możemy podać na grillu. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, a z całą pewnością idealnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego . Składniki: - 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki) - sos słodko-kwaśny (ilość taka jak w przepisie) - mrożona mieszanka chińskich warzyw - sos sojowy - pieprz - tłuszcz do smażenia Jak łatwo się domyślić, przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane - najlepiej zacząć od sosu, w którym ważne jest, by wszystkie smaki się przegryzły, dlatego(...)patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem, u mnie był klasyczny biały, ale jeśli macie ochotę, można przygotować go na sypko z kurkumą bądź smażony z curry ;) Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaKurczaka w sosie pomarańczowym, czyli Orange Chicken miałam okazję po raz pierwszy skosztować w USA. Jest to danie niezwykle popularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega od kurczaka którego kosztowałam, ponieważ jest wzbogacona o warzywa i mięso nie jest pokryte panierką smażoną na głębokim tłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem. Kurczak w sosie pomarańczowym Składniki(...)łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy sosem sojowym, ostrygowym i czosnkiem. Marynujemy przez 20 minut. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Imbir oraz papryczkę kroimy w drobną kosteczkę. Marchew i paprykę kroimy w słupki, bakłażana w kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy imbir
Mania Gotowaniarozwiązanie dla wszystkich, którzy dbają o linię, nie mają czasu na przesiadywanie w kuchni i cenią zdrowe jedzenie. Wok to zmyślna głęboka chińska patelnia (najlepsza, najtańsza i ta prawdziwa chińska zawsze wykonana ze stali węglowej) dzięki której przygotujesz pyszny obiad w niesamowicie krótkim czasie. Potrawy z woka są aromatyczne, pełne smaku i bardzo chrupiące. Na 1 łyżce oleju przygotujesz cały(...)mnie mrożony) 100 g kukurydzy z puszki 2 jajka 1/2 szklanki surowego ryżu ( u mnie długoziarnisty jaśminowy) Wykonanie: filet z kurczaka pokroić w jednakowj wielkości 1- cm kostkę. Zamarynować w posiekanym imbirze z czosnkiem i 1,5 łyżki sosu sojowego. Odstawić przynajmniej na 1 godzinę ugotować ryż wg wskazań na opakowaniu warzywa obrać, pokroić w jednakowej wielkości kostkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki umyj szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni(...)składnik większości potraw kuchni orientalnej, dlatego nie powinno go zabraknąć także w Państwa kuchni. Sos sojowy TaoTao to produkt oryginalny, pochodzący z prowincji Kanton. Powstaje na podstawie tradycyjnej chińskiej receptury sprzed tysiąca lat. Sięgając po nasz sos sojowy, macie Państwo pewność, że jest to pełnowartościowy produkt pozbawiony chemicznych ulepszaczy i konserwantów. Sos sojowy TaoTao korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ
ClauditteMissCookingzrobienia zainspirował mnie przepis na łososia Teryiaki. W tej wersji zdecydowanie lepiej przypadł nam do gustu. Przepis oczywiście trochę zmieniłam. Polecam!! Zapraszam do wzięcia udziału w akcji kulinarnej „Kuchnia Chińska” Kurczak w sosie Teryiaki Składniki: · 2 piersi z kurczaka · 1/4 korzenia imbiru(...)kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny. Następnie dodajemy do niego: sosy sojowe, sos teriyaki, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty sok i skórkę z limonki. Na końcu dodajemy mąkę
Mania Gotowaniadziś naszła mnie ochota na dorsza i dodatkowo na coś z kuchni chińskiej. Prosty przepis na dorsza na parze. Inspirowałam się kilkoma różnymi przepisami z książek o kuchni chińskiej. Składniki: duży filet z dorsza 2 łyżki pokrojonego w drobne paski świeżego imbiru 2 łyżki pokrojonej na cienkie paski dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz(...)cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki. Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć ilość papryczki lub posypać mielonym chilli
Pasja SmakuKurczak z grzybami i warzywa – Wok Kurczak z grzybami z woka i warzywa , to dobry i szybki obiad. Jeden z niewielu posiłków w których mój
Ogrodnik w podróżyPiersi z kurczaka z kukurydzą i szczypiorkiem to pomysł na szybkie, smaczne i lekko orientalne danie obiadowe. Po części zainspirowałam się przepisami z kuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego(...)przesmażyć. Mięso z powrotem przełożyć do woka. Dodać przecedzoną kukurydzę i szczypiorem. Całość jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec całość posmakować i ewentualnie doprawić sosem sojowym lub przyprawami. Podawać z ryżem
UgotowaćSzybkie i proste w przygotowaniu danie w zaledwie kilka chwil z kilku dostępnych przez cały rok składników. Składniki: 300 gram piersi kurczaka 1 marchewka 1 papryka
Mango Papajaskróty. Sposobem. Czy przy tym jest smaczny? Goście, którzy właśnie od nas wyszli pochłonęli go w minutę :) Oto odpowiedź, która raduje serce każdego kucharza, także tego domowego. Ta chińska w podstawach potrawa, potraktowana jest tu w amerykański sposób i ten mariaż sprawdza się bardzo dobrze. Jeżeli macie pół godziny i chcecie przyrządzić sobie coś fajnego - sięgnijcie po ten przepis :) Składniki(...)rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurczaka. Smażyć na dużym ogniu mieszając około 10 minut. Dolać sos, wymieszać i smażyć jeszcze 1 - 2 minuty wciąż mieszając. Gotowe. Podawać na ryżu posypane sezamem i szczypiorkiem
zadanie-gotowanie