dostrzegłam go w ofercie jednego ze sklepów, ale w gazetce jedynie, bo w samym sklepie już go nie znalazłam. Bałabym się chyba zresztą przyrządzić tak drogą w Polsce rybę. A nuż bym coś zepsuła? Spaliła, źle przyprawiła? Póki co zostanę przy tuńczyku z puszki i sałatce. Nie cierpię, bo uwielbiam tę sałatkę. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - 1 puszka tuńczyka
Życie zamknięte w smakupół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę
Życie zamknięte w smakuWspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuProste i szybkie w przygotowaniu szaszłyczki dwuskładnikowe. Można je ugrillować na grillu lub na patelni grillowej. Szaszłyczki podałam z kuskusem z dodatkiem suszonych pomidorów z
Monia miesza i gotujeSteak z tuńczyka – proste,szybkie Jak zawsze ciekawa świata i nowych smaków , nie była bym sobą , gdybym nie spróbowała nowości . Steaki z tuńczyka to nowość
Ogrodnik w podróżyProste lekkie letnie danie. Makaron można zjeść na ciepło lub też na zimno jako sałatkę. Jeśli ktoś lubi oliwki można też dodać. U mnie i wersja
Monia miesza i gotujekoniec dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz. Płaty miruny kroimy na pół, delikatnie osuszamy i posypujemy solą. Bułkę tartą łączymy w proporcjach 1:1 z mąką pszenną. Rybę panierujemy w bułce z mąką lekko ją dociskając i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej ze stron. Osobiście życzę smacznego
Malinowe Pocałunkiużyłam rukoli, ze swojego ogródka, którą zasadziłam już jakiś czas temu. W przepisie zasmakował mi szczególnie pomysł na zamarynowanie łososia w białym winie, dzięki czemu ryba nabrała bardzo fajnego, wyrazistego smaku. Przepis pochodzi z książki „Make cooking easier, przepisy na cztery pory roku” autorki Zosi Cudny, którą recenzowałam tutaj . Post Pieczony łosoś
Marta Gotujecebulkę. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut, do czasu, aż marchewka będzie miękka. Następnie dodać pokrojonego w większą kostkę dorsza i dalej gotować około 5 minut, uważając aby ryba się nie rozpadła. Przed końcem gotowania dorzucić pokrojony w mniejsze kawałki zielony groszek i posiekane świeże zioła. Cukinie pokroić przy pomocy obieraczki julienne na cieniutkie paseczki. Zupę nakładać do miseczek
Plate of Joyumyć i osuszyć. Czosnek wraz z kolendrą, solą i sokiem z limonki ugnieść w moździerzu. Część ziół włożyć do środka pstrąga razem z plastrami imbiru, pozostałą częścią nasmarować skórę. Rybę owinąć plastrami szynki, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok 25-30 min. Podawać np. z młodymi ziemniakami
Jemy Pijemyinternecie znalazłam wiele wersji śledzia po kaszubsku. Bardzo mnie to zdziwiło, bo byłam przekonana, że te śledzie robi się w jeden określony albo choć podobny sposób, jak np. rybę po grecku. Długo przeglądałam najróżniejsze przepisy układałam w głowie proporcję, składniki i tak w końcu stworzyłam swoją wersję. Dziś rano z trwogą je spróbowałam i powiem nieskromnie, wyszły mi! ;) nigdy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzy wyborze dań głównych można powiedzieć, że wymieniliśmy się z Mężem preferencjami. Tym razem on postawił na wołowinę, a ja na rybę. Oryginalny stek z wołowiny argentyńskiej z masłem ziołowym, frytkami i sałatką a'la feta to był z pewnością dobry wybór. Dobre gatunkowo mięso zostało przyrządzone zgodnie z zamówieniem tj. w formie średnio wypieczonej . Stek i wyglądał i smakował
Kuchnia po mojemuBlueberry Corner by "jagodzianka" Makrela to morska ryba. Na polskim stole gości dość często, najczęściej w postaci wędzonej. Widziałam w kilku sklepach świeżą – … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z wędzonej makreli z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Zawsze w okresie świąt Bożego Narodzenia przygotowuję tę wspaniałą przekąskę. Ryba z octem bardzo pasują do siebie. To danie ma … Przeczytaj cały artykuł Post Kotleciki z dorsza w zalewie octowej pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerłyżeczka mąki sól morska pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) 1 łyżeczka oleju rzepakowego tortilla pszenna 1 pomidor 1 mały por 1 jabłko 1 łyżka majonezu tymianek Sposób przygotowania: Rybę przyprawić solą i pieprzem, zamoczyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanej patelni ( z kawałkiem papieru do pieczenia położonego na rozgrzanym oleju). Gdy rybka jest już rumiana
Wielki apetyt