ryby - 22088 przepisów (strona:851/1473)

Tagliatelle szpinakowe z łososiem w sosie śmietanowo-imbirowym z pietruszką ;-) 178

Prezentuję dzisiaj kolejny przepis na rybę, tym razem łososia. Łosoś jest bardzo smaczną rybą i bez problemu komponuje się z wieloma składnikami. Jest to ryba, która dość często znajduje miejsce na moim stole,  z wielu powodów min.  bardzo szybko możecie ją przygotować, filety nie zawierają w ogóle ości, czy pieczemy, czy dusimy, czy robimy

SMYKWKUCHNI
Kapuśniaczki w cieście francuskim/ Dorsz w cieście francuskim 173

Dzisiejsza propozycja na szybki i smaczny obiad, to dorsz pieczony w cieście francuskim, które jest dość tłustym ciastem, ale dzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli(...)zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy rybę, wcześniej polaną sokiem z limonki, solimy (pamiętajcie ciasto jest nie słone, więc ryba musi być mocno doprawiona). Możemy posypać pieprzem cytrynowym. Proste, szybkie i smaczne! Pozdrawiam i zapraszam

SMYKWKUCHNI
Tilapia na szpinaku 198

cebuli - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka serka śmietankowego lub śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek (włoskiej) - sok z cytryny  Wykonanie: Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Rolujemy w roladkę, spinamy wykałaczką. Tak postępujemy z każdym filetem. Układamy w naczniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym masłem (niewielką ilością). Przygotowujemy szpinak. Na rozgrzaną(...)minut. Po tymczasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut. Smacznego! Danie jest dość nisko kaloryczne, więc polecam wszystkim tym którzy są na diecie! Polecam inne moje przepisy na ryby: 1. Owoce morza i tołpyga z mleczkiem kokosowym. przepis  TU 2. Tołpyga z puree ziemniaczano- brokułowym  przepis  TU 3. Spaghetti z łososiem przepis  TU Pozdrawiam

SMYKWKUCHNI
Dorsz atlantycki w sosie z kaparami CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA 133

Zachęcam Was dzisiaj do przygotowania pysznej ryby - dorsza atlantyckiego, w subtelnym sosie z kaparami. Przepyszne połączenie.  Składniki: - dorsz atlantycki - filety - słoiczek kaparów - masło  - oliwa z oliwek wysokiej jakości - gałązki świeżej bazylii Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oliwą, układamy filety dorsza, oprószamy solą morską, układamy posiekaną bazylię, i garść kaparów, zalewamy 2 łyżkami zalewy z kaparów(...)ponownie układamy filety, bazylię i kapary. Podlewamy zalewą z kaparów. Pieczemy 30 minut, pierwsze 20 minut pod przykryciem, ostatnie 10 minut bez przykrycia. Pyszne połączenie! Porcja mniej niż 300kcal. Rybę podałam z surówką, która też niebawem na blogu ;-) Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Tarta z dynią, paluszkami krabowymi i dorszem! 118

TARTA DYNIOWA Z PALUSZKAMI KRABOWYMI I I DORSZEM CYKL DIETA NISKOKALORYCZNA Zapraszam na bardzo prosty w przygotowaniu obiad, z przepyszną dynią na pierwszym planie, świeżą i zdrową morską rybą z dodatkiem szczypiorku.  składniki potrzebne do zapiekanki: - 1/2 dyni startej na tarce - 4 jaja - 1/2 opakowania surimi - 300g dorsza atlantyckiego - szczypiorek - cebula - 2 ząbki czosnku - masło do wysmarowania formy(...)dużych oczkach - czosnek przeciśnij przez praskę - cebulę posiekaj w kosteczkę - w dużej misce roztrzep  jajka (3szt), dodaj sól, pieprz, dodaj dynię, czosnek, cebulę, wszystko dokładnie wymieszaj łyżką - rybę pokrój na kawałki - paluszki krabowe pokrój na kawałki o 1,5 cm długości - na wysmarowaną formę, wyłóż 1/3 masy dyniowej, na to ułóż rybę- oprósz solą , przykryj kolejną porcją (1/3) masy

SMYKWKUCHNI
Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia 408

Post Śledzie smażone w zalewie octowej wg Kuronia pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Zupa rybna z pomarańczą 202

Nadszedł czas na kolejny kulinarny eksperyment – zupa rybna inaczej. Moja Babcia robiła kiedyś pyszną zupę z gałkami rybnymi... Nie miałem jednak całego dnia na filetowanie ryb i robienie gałek :) Poszperałem trochę w Internecie i spodobał mi się pomysł, żeby(...)dodać do zupy sok z pomarańczy. Miałem w zamrażarce kawałek łososia, dokupiłem filet z mintaja, serek topiony, warzywa i tak zaopatrzony przystąpiłem do gotowania. Poza sokiem z pomarańczy i rybą moja zupa ma niewiele wspólnego z tą, która mnie zainspirowała. Tamta była z pomidorami i białym winem, a moja – bardzo smaczna ;) Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Niebanalne kotlety mielone vol. 3 + słodko-kwaśna surówka 2878

były dość słodkie, także cukrem. Odstawiamy na ok. 10 min. i ponownie mieszamy. Podajemy z kotletami mielonymi, kotletami z kurczaka, bądź z rybą w cieście. Surówka jest dość delikatna i idealnie pasuje do różnych mięs oraz ryb. To jeden z moich ulubionych dodatków obiadowych. Smacznego

Ratunku obiad
Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszką 145

koperku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól morska pieprz Sposób przygotowania: Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron oraz od środka. Do brzucha ryby włożyć(...)kilka plasterków cytryny oraz gałązkę koperku i pietruszki. Pstrągi ułożyć w naczyniu do zapiekania, delikatnie polać oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez ok. 20 minut. Ryba powinna być soczysta, ale nie surowa. Podawać na gorąco. Smacznego! Wyliczenia: pstrąg 9,9 zł koperek 1 zł pietruszka 1 zł cytryna 0,5 zł oliwa, przyprawy

Obiad za dychę
Sałatka śledziowa 420

Sałatka śledziowa. Składniki dla 2 -3 osób: 4 filety śledziowe (w oleju); 5 - 6 pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3

Miksturownik
Zupa rybna z pstrąga. 250

Kochani tak jak pisałam na fb z moich planów przedświątecznych nie wyszło nic. Bąbelek się pochorował i jest w szpitalu. Wszystko jest już dobrze, a dziś

Miksturownik
Pstrąg w soli pieczony. 163

Uwielbiam ten sposób pieczenia rybki.  Uwierzcie mi wcale nie jest za słony. Pycha! Pstrąg w soli pieczony. Składniki na 2 porcje: 2 świeże pstrągi; pęczek

Miksturownik
"Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" - recenzja książki 156

też instrukcja jak przygotować dekoracje z czekolady . Znajdziemy też podpowiedzi jak kroić świeże zioła, przygotować własną sól ziołową czy filetować rybę.  Mnóstwo podstawowych w kuchni czynności opisanych jest krok po kroku - np. przygotowanie owoców, warzyw, ryb i mięsa do dalszej obróbki. Makarony, faworki, jajka w koszulkach czy kruche ciasto - z tą książką na pewno udadzą się każdemu

Kraina Tysiąca Smaków
Łosoś z puree brokułowym 182

Łososia podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić rybę na 20 minut.  W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Łososia obsmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia ryby, wrzucić na patelnię pokrojone kabanosy - smażyć chwilę. Ugotowane brokuły  przełożyć do naczynia, dodać

kolorowotorcikowo
Ryba po włosku 189

Postny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet

Pasja Smaku