Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju
Bernika - moj kulinarny pamietnikDla jednych miesiąc to dużo, dla innych mało, niektórzy planują menu świąteczne z miesięcznym wyprzedzeniem, dlatego postanowiłam już teraz co jakiś czas dodawać nowe propozycje świątecznych
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są
Bernika - moj kulinarny pamietnikeksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam j ą kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantn ą rybę. Zobaczcie zresztą sami. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikMajówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie
Bernika - moj kulinarny pamietnikząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 90 gr sera gorgonzola sól , pieprz * diabeł morski zwany tez jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają(...)się podczas gotowania. Wykonanie: Zagotować osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą. Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając . Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min. Kroimy ser w małą
Smaki EdytyZalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować. W górnym garnku do gotowania na parze ułożyć ziemniaki i marchew na liściach pora . Postawić go na dolny garnek. Gotować 15 minut na małym gazie . Pomidora pokroić w ćwiartki. Dołożyć razem z ryby
Buniabaje w kuchniwiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak zwykle zadecydował o użyciu go ( tymianku). Po prostu podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas(...)rozmrozić i dobrze osuszyć . Pokroić i zmiksować z pokrojoną w kostkę bułką. Cebulę usiekać drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo
Buniabaje w kuchniWrzucić listek Kafiru. Smażyć przez moment by aromatyzować tłuszcz. Kłaść rybę na tłuszcz i smażyć aż się zarumieni ( najpierw stroną bez skóry -potem skórą i z tej strony smażyć chwile dłużej by skórka zrobiła się chrupiąca). Przed podaniem skropić sandacza cytryną lub podać kawałki cytryny obok ryby. Podałam z zestawem sałat z pomarańczowym dresingiem ( olej
Buniabaje w kuchnizjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki to uświadomiłam sobie że są jednakiej wielkości i kształtu - akurat na faszerowanie. A że z ryba dawno nie robiłam - to są. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnizasadzie powinnam podać dorsza gotowanego na parze do sosu holenderskiego , ale muszę się przyznać, ze nie specjalnie lubię ryby gotowane na parze . Toleruje(...)wcześniej marynowane w mocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis- dorsz smażony normalnie + delikatny sos. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni