Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki: 1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy
Niezły Młynekpowinny się zarumienić. W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia. Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki. Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem. Smacznego
Smak mojego domuI dziś znów pędzimy do palącej słońcem Hiszpanii. Tym razem zabieram Was na Marmitako. Jest to stara potrawa z kraju Basków, kiedyś przygotowywana w aluminiowym garnku
Ostra na SłodkoSylwester już jutro. Pewnie wielu z was spędza go na domówkach z rodzina czy znajomymi, szykując różne przekąski. Dlatego dla Was pomysł na jedną z takich
Bernika - moj kulinarny pamietnikStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami
Szybko Tanio SmacznieKlasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w
Bernika - moj kulinarny pamietnikpiątkowy obiad ryba! Świeży dorsz prosto z polskiego morza. Czytaj więcej
Ana Mari's worldSposób na nudną pastę z makreli? Wystarczy dodać do niej trochę marynowanych domowych (lub kupnych) buraczków, a nie dość ze mieni kolor na pięknie różowy to
Bernika - moj kulinarny pamietnikchilli). Jeżeli smak jest bardzo wyrazisty dodajemy mleko kokosowe. Wszystko gotujemy jeszcze ok 5 minut i wrzucamy łososia pokrojonego w kostkę 2 cm x 2 cm. Delikatnie mieszając, żeby ryba się nie rozpadła dodajemy posiekaną kolendrę (pamiętajcie, że kolendra jest delikatnym ziołem i starajcie się siekać tylko raz, żeby jej nie zmiażdżyć) Cała zupę gotujemy jeszcze
Niezły MłynekŚwięta nie mogą odbyć się bez śledzi. Ja uwielbiam je wtedy jeść i co roku przygotowuje inne, nowe. W tym roku wypróbuje przepis na krajankę w
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś mam dla Was przepis na przepyszne kotleciki rybne. Niesamowicie smaczne, sycące i dzięki dodatkowi sosu ostrygowego – bardzo aromatyczne! Takie kotleciki są świetnym pomysłem na
Ostra na Słodkooprószyć ją mąką. Dodać zimny bulion, paprykę, przecier i resztę przypraw. Mieszankę doprowadzamy do wrzenia i pozwalamy delikatnie zgęstnieć (w razie potrzeby możemy doprawić nieco do smaku). Dodajemy rybę i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut
Gotuj z RumcajsemDziś po raz kolejny zabieram Was do Hiszpanii na coś pysznego. Pochodzenie tej potrawy nie jest jednoznaczne, bo można ją spotkać w różnych częściach Hiszpanii ( w
Ostra na SłodkoKrótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy
Kuchnia Pani Wiosny