ryby - 22566 przepisów (strona:846/1505)

Ryba, boczek i mięta. Pstrąg z pieca. 189

się o pyszne dodatki. Może jakaś wędzona nuta i coś z ziół ? Kilka plastrów boczku, gałązki mięty, koperku i do pieca ! I do tego mało zmywania bo tak przygotowaną rybę piekę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, który potem po prostu zdejmuję i wyrzucam. Nic się nie przypala a ryba nie przywiera do naczynia i łatwo ją przełożyć na talerz

Smaczna Pyza
Kotlety rybne 274

tłuszczowe omega-3, niezbędne do pracy mózgu i serca, chroniące przed ADHD, chorobą Alzheimera, wzrostem cholesterolu. W ciągu 30 minut Wasz obiad będzie gotowy:) Zaczynamy Składniki około 500 gr ryby(...)dałam łososia I dorsza 1 jajko pół papryki pół  cebuli 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia sól, pieprz, cebula koperek Rybę myjemy, usuwamy pozostałe ości. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Do ryby dodajemy jajko I miksujemy blenderem (lub przepuszczamy rybę przez maszynkę I dopiero potem dodajemy jajko). Dodajemy pieprz, sól, paprykę po około

Smaki Edyty
Pesto z grillowanej papryki 193

Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny.Zaczynamy  Składniki:słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr1 ząbek czosnkunatka pietruszki- dużo :)50 gr startego parmezanu50 gr orzechow cashew4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie:Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy do pojemnika gdzie będzie miksowana

Smaki Edyty
Dorsz pod czerwoną pierzynką 210

paprykowego pesta?  polecam . Będziecie zaskoczeni smakiem. Obiad do zrobienia w 30 min, do tego bardzo zdrowy. Moja rada- Możecie upiec warzywa w tym samym czasie co rybę- na tej samej blaszcze- zaczęłam od warzyw, I dodałam po 10 min rybę. Zaczynamy Składniki:ok 1 kg dorszaok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutajwarzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły  Wykonanie

Smaki Edyty
C - Dorsz w ziołowo - otrębowej panierce 164

smaku sól - do smaku woda - 1 łyżka oliwa z oliwek - 3-5 łyżek Filety z dorsza doprawić sokiem z cytryny, posolić i oprószyć mąką. Jajko rozbić, dodać łyżkę wody. Rybę posypać obficie ziołami z jednej strony, nakryć plastrem sera, panierować w jajku i otrębach i smażyć na rozgrzanej patelni na oliwie z oliwek. Zastosowałam dziś taki wariant, ale myślę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 160

domem. To zaskakujące, że jeszcze niegdy nie udało mi się trafić na dwa identyczne rozdania! Zawsze smakuje inaczej... Podstawowym składnikiem powinien być wywar tak naprawdę z resztek, odpadów z ryb (przepraszam, za sformułowanie) - tj. z ości, płetw, głowy (bez oczu i skrzeli!), kregosłupa. Rzecz jasna do tego wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie(...)pieprz sok z cytryny oliwa z oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 246

Podczas gdy makaron będzie spędzał swój czas w wodnej kąpieli Ty rozgrzej patelnię, wylej na nią olej z puszek tuńczyka, wyłóż drobno posiekany czosnek, chwilę go podsmaż i dodaj rybę i sok pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Placuszki z cukinii i łososia 163

proste danie idealnie sprawdzi się na leniwy obiad lub smaczną kolację. Połączenie cukinii i łososia dobrze się ze sobą komponuje. Nie wyobrażam wręcz sobie innej wersji. Niestety z tą rybą tak jest, że albo się ja uwielbia albo nie znosi. Mam nadzieję jednak, że ten pomysł trafi także w Wasze gusta smakowe. Ps. przepis dołączam do akcji Placki, placuszki , pancakesy

Fabryka pomysłów
Co za pieprzowa robota :) 124

rozwiązań doraźnych przypomniałam sobie o bajce o Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni

Delicious Titbits
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 222

postaci kotletów rybnych lub wersji panierowanej. Natomiast mięso rybie jest dość wdzięczne do wielu potraw  z udziałem warzyw. Świetnie komponuje się w postaci sosów, jak i zapiekanek. Ryba nie musi być nudna, choć niestety sama kiedyś o niej podobnie myślałam, dopóki nie zaczęłam więcej kombinować w kuchni i łamać pewnych utartych stereotypów. Teraz już nikt nie powie(...)oregano i curry. Podałam ją z brązowym ryżem, który dopełnił całości. Ps. przypominam o trwającej do piątki akcji Gotowanie za głosowanie Składniki na 4 porcje: 4-6 filetów/kostek ryby – u mnie mintaj Ok. 100g panierki Panko lub bułki tartej 1-2 łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy

Fabryka pomysłów
Pomysły na śledzie na wigilię — sprawdzone przepisy 25

ciekawa propozycja na wigilijnym stole. Śledzie w oleju odsącz i pokrój na małe kawałki. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce, a ananas z puszki pokrój na mniejsze kawałki. Połącz rybę z owocami, a następnie dodaj kukurydzę z puszki, śmietanę i majonez. Całość wymieszaj. Gotową sałatkę śledziową dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch możesz udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.  Kanapeczki ze śledziem

Kuchnia Bazylii
Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej 32

5/5 - (4 votes) Boczniaki a’la opiekane śledzie w zalewie korzenno-octowej Mam obecnie klęskę urodzaju boczniaków, więc coś musiałam szybko wymyślić, żeby nadwyżki się

Ogrodnik w podróży
Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą 44

Połączenie ziemniaków z wędzoną makrelą w sałatkach bardzo mi zasmakowało, dlatego postanowiłam przygotować kolejną sałatkę bazującą na tych dwóch produktach. Sałatka ziemniaczana z wędzoną makrelą, ogórkiem

Smaki Na Talerzu
Łosoś w miodowej glazurze z pomarańczami 43

Łosoś w aromatycznym sosie pomarańczowo-sojowym to wykwintne i jednocześnie proste w przygotowaniu danie, które zachwyci zarówno wyglądem, jak i smakiem. Delikatna ryba, podkreślona słodyczą miodu i świeżym aromatem pomarańczy, doskonale komponuje się z ziemniakami i surówką, tworząc pełnowartościowy posiłek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację, która z pewnością zrobi wrażenie na Twoich gościach. Zapraszam do spróbowania tego

Kulinarna Chwila