ryby - 22566 przepisów (strona:845/1505)

Filet z dorsza w ogórkowym ryżu. 146

ryżu, lekko posolić i posypać sporo pieprzem. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 min. Filety opłukać, osuszyć .Koperek posiekać. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny i żółtkiem. Posolić do smaku. Rybę ułożyć na ryżu ogórkowym, oprószyć pieprzem, posypać koperkiem i polać wymieszaną śmietaną. Dusić pod przykryciem 10 minut. Udekorować pokrojonym pomidorem i zajadać

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 301

pomidorem, smażonym  chrupiącym jarmużem i parmezanem. Sałatki mogą być bardzo proste jak i bogate w składniki. Zależy to od naszej fantazji i smaku. Jarmuż dobrze łączy się z rybami i wędzonym mięsem. Sałatka ze smażonym jarmużem ,jabłkiem i Prosciutto Crudo posypana pistacjami. Liście smażonego jarmużu (chipsy )podałem z plasterkami lekko przesmażonego  winnego jabłka posypanego słodką papryką

Kulinarny karnet Christophera
Strąki papryki z nadzieniem z łososia i sosem paprykowym 157

lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kuskusem i łososiem wędzonym 351

codziennie rano gotuję uprzednio przygotowaną mieszankę. W dni szkolne, poprzedniego wieczoru, najczęściej przygotowuję sobie również obiad. Tutaj nieoceniona jest rola wspomnianego lunch box'a. Niezależnie czy planuję zjeść kurczaka , rybę , sałatkę czy nawet omlet - wszystko wieczorem zostaje przygotowane i szczelnie zamknięte w pudełeczku ląduje w lodówce. Rano pozostaje spakować swoje pyszności do torby i cieszyć się świeżym posiłkiem. Pozwala

peanutbuttermonster
Makaron inaczej, czyli owocowe spaghetti 489

obiad w nieco niekonwencjonalnym  wydaniu. Główny posiłek dnia w słodkiej wersji to u mnie prawdziwa rzadkość. Jednak przychodzi taki moment, że każdy może się znudzić kurczakiem i rybami, które w moim przypadku niemalże codziennie goszczą na talerzu. Dzisiejszy przepis to ratunek na właśnie takie dni, a tym samym druga część mojej "akcji" pt. Jedzmy owoce sezonowe  ( tutaj

peanutbuttermonster
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 162

podczas smażenia panierka mięknie, a co gorsze odpada i przywiera się do patelni. Ostatnio używałam tylko mąki kukurydzianej, która  sprawdza się  całkiem dobrze,  zwłaszcza przy smażeniu ryb. Bakłażan jest jednak gąbczasty i wchłania podczas smażenia dużo tłuszczu - aby temu zapobiec dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Efekt okazał się rewelacyjny - panierka jest bardzo chrupiąca i świetnie

głodny alergik
Pieczona pierś z indyka z tymiankiem i jałowcem 268

fakt, że tymianek stymuluje proces odnowy nabłonka, co pomaga w szybszej regeneracji uszkodzonej śluzówki jelit.  Jestem fanatyczną wielbicielką tymianku i dodaję go do bardzo wielu potraw: mięs, ryb, zup, pizzy czy sałatek - to obok majeranku najczęściej używana przeze mnie ziołowa przyprawa. W sezonie jesienno-zimowych infekcji popijamy napar tymiankowy z miętą lub melisą cytrynową, posłodzony gryczanym miodem - pachnie

głodny alergik
Sałatka z wędzonej makreli 1085

Wędzona ryba jest pyszna i zdrowa, jeśli zrobimy z niej szybką i pyszną sałatkę to mamy danie doskonałe. Można ją zrobić w kilka minut :), do tego pyszny domowy chleb i można siadać do stołu. Składniki na sałatkę: 2 małe wędzone makrele  4-5  jaj 15 dag startego żółtego sera 2 dymki razem z zieloną częścią kilka łyżek majonezu

Apetyczna babeczka
Dżem z czarnej porzeczki 174

gorącą napełnić słoiki. Dobrze zakręcone pasteryzować przez ok. 15-20 minut . Dżem porzeczkowy jest świetnym dodatkiem do pieczywa, ciast, kremów, deserów oraz przepyszny jako dodatek do mięs, dziczyzny, ryby i jaj. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Ogórki kiszone 198

Ogórki kiszone można podawać jako samodzielna przystawkę lub jako dodatek do pieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny. Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać

Apetyczna babeczka
96.Dobry środek na chłodek: czyli porowa-pietruszkowa zupa krem z wędzoną makrelą i koperkiem. 221

świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego

Symfonia Smaków
Pasztet rybny 123

pieprz sos worcester sól PONADTO żółtko -1 szt marchewki -2 szt seler -1 szt por -1 szt bulion warzywny filety rybne o białym zwartym mięsie -250 g przyprawa do ryb-1 łyżka PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz.  FARSZ  Filety

Kuchnia Danusi
Szkoła Gotowanie 159

zaczynających swoją przygodę z gotowaniem.  Książkę można kupić tutaj .     Książka jest podzielona na 10 działów: poradnik; zupy i potrawy jednogarnkowe; sosy i dipy; sałaty i sałatki; ryby i owoce morze; mięso; potrawy z jaj; warzywa; ziemniaki; ryż i potrawy z mąki; oraz słodkie potrawy i desery.  W każdej części znajdziemy poradnik, składający się z podstawowych

Aga w kuchni