ryby - 22566 przepisów (strona:836/1505)

Śledzie z karmelizowaną cebulą 207

Karmelizowaną cebulę można podać miedzy innymi do śledzi. Jej słodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule

Czerwień i błękit
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 114

Wyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację. składniki: 2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cmdo marynaty

naRuszcie
sałatka z cukinii 323

Efektowna i smaczna sałatka  ze strony Jamie Oliver'aDobry dodatek do  mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięsSkładniki: 4 osoby4 niewielkie cukiniesól morskaświeżo zmielony czarny pieprz1 czerwone chilli ząbek czosnku1 garść świeżej miętyoliwa z oliwek extra virginsok wyciśnięty z 1 cytrynyopcjonalnie młody bób lub groszekPrzygotowaniePokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania

Stare Gary
Sos majonezowy z ziołami 150

Zimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek  i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowegoduża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon)2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6  malutkich korniszonów1 filet anchois posiekany (opcjonalnie)łyżka kaparówsólpieprzew nieco soku  z cytrynyprzygotowanieZioła, korniszony

Stare Gary
Sałatka z mango i awokado 175

Pyszna sałatka z mango i awokado. Znakomita do ryb, ale można ja zajadać samą ! przepis z programu Sobota w kuchniSkładniki ( na 4 porcje)2 małe awokadosok z 2 limonek2 małe mango2 czerwone strąki chilli, bez pestek, drobno pokrojone (użyłam mniej)1 mała czerwona cebula, drobno posiekana1 czubata łyżka posiekanych liści kolendry4 łyżki oliwysólprzygotowaniePrzekroić awokado na połówki, usunąć pestki

Stare Gary
Pasta z makreli z papryką 155

mnie węgierska Rolnika)pęczek koperkuSól, pieprzprzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Pasta z wędzonego pstrąga 188

Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014. I właśnie na tych targach kupiłam znakomicie, mocno uwędzonego pstrąga. Przyjechał gdzieś z okolic Kotliny Kłodzkiej. Był rewelacyjny! Wędzoną rybą pachniało w całym domu. Kolejny, kupiony już na Jarmarku Staropolskim, nie był może aż tak pięknie uwędzony, ale też też okazał się smaczny. Tak więc późno

Stare Gary
Pasta z makreli i serka 161

łyżki majonezusól, pieprzPrzygotowanieObraną ze skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z serkiem  i majonezem. Szalotki i szczypior posiekać, dodać do ryby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Tradycyjne śledzie w śmietanie 274

Choć bardzo lubię ryby, jakoś śledzie nigdy mi zbytnio nie smakowały. Może przez to, że śledzik zawsze kojarzył mi się z zakąską do mocniejszych trunków serwowanych w PRL-owskich knajpach. Takie głupie wyobrażenie, którego do tej pory nie potrafię się pozbyć ;)W Wigilię zawsze na “obiad” były śledzie - coś w ciągu dnia trzeba przecież zjeść, zanim

W kuchni Katie
Świąteczna zapiekanka z purée orzechowym i szpinakiem! 354

temat gustów i smaków się nie dyskutuje. W moim przypadku wygląda to tak: siostra nie przepada za rybami (acz miała już swoją pierwszą przygodę z łososiem!), Luby z kolei nie za bardzo lubi grzyby (acz kapusta z suszonymi podgrzybkami przypadła mu do gustu). Wymyśliłam więc pyszną zapiekankę z kurczakiem, mało świątecznym szpinakiem i gwoździem programu: purée pieczarkowo-orzechowym :) Pieczarki

Kitchens Alphabet
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 236

walory smakowe, zastępując trochę oklepane pomarańcze, gruszki, żurawiny czy borówki, serwowane w mało atrakcyjnej formie, często przygotowywane z dużą ilością niezdrowego cukru. Nuty pigwy i cytryny dobrze zagrają z rybami i owocami morza, a forma podania ożywi i urozmaić niejeden świąteczny stół. Krem skropiony jedynie sokiem z cytryny lub domowym octem jabłkowym to zdrowy wariant wszelkich galaretek

SzczyptaSmaQ
Salicornia E.-Europäischer Queller po prostu soliród 102

wprowadza odrobine egzotyki.Botanicznie nalezy do roslin komosoawytych lub szarlatowatych.Jest slonolubnym sukulentem wystepujacym posrod roslinnosci namorzynowej.Nie jest zatem glonem,choc z wygladu mogloby sie tak wydawac.Wsklepie lezy w dziale z rybami i owocami morza. Jest bardzo smaczna .Ma lekko slonawy,pieprzowy smak.Zawiera mnostwo mikroelementow,sod,potas,wapn,fosfor,siarke,zelazo,cynk,mangan,miedz i oczywiscie jod,sporo jodu.Nazywana  jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z suszonymi pomidorkami 188

Dzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest naprawde blyskawiczny i kilkuskladnikowy.Pierwowzor z dawnych czasow zawieral majonez.Dzis zastapila go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak jest bardzo tlusta ryba.Do pasty dodalam jedynie ulubione i wlasnorecznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,slodziutkie.Przepis na suszone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pok- choi duszona na maśle z koperkiem 144

krotko i dosyc intensywnie,doslownie kilka minut. Dodajemy koperek ,szczyte soli.Jarzynka gotowa.I jak tu nie pokochac tej kapustki. Podawac do ryzu lub makaronu.Swietnie komponuje sie i z miesem i rybami. Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz gotowany w mleku z ziołami na puree z dyni i ziemniaków 150

Dorsz gotowany w mleku to sposob na to,by wspaniale delikatne mieso stalo sie wrecz aksamitne.Jest to zarazem swietny sosob na pozbycie sie zapachu ryby,ktory wielu z nas zniecheca do cieszenia sie jej smakiem.To bardzo prosty i szybki sposob na przygotowanie pysznego,dietetycznego dania. Delikatny szalwiowo-mietowy aksamitny smak dorsza swietnie uzupelnia  dyniowe puree z curry. Skladnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!