ryby - 22566 przepisów (strona:836/1505)

Fettucionne z łososiem i brokułem w sosie pomidorowo - śmietanowym 215

czekał w durszlaku, pokrojony w cienkie plasterki czosnek podsmażyłam lekko na odrobinie oliwy. Potem wrzuciłam do niego odsączonego z oleju łososia i łososia z sosem pomidorowym, chwilę smażyłam, aby ryba nabrała temperatury. Następnie wyłożyłam do woka ugotowany makaron, wlałam kremówkę i podgrzewając wymieszałam wszystko, aby sos pomidorowo - śmietanowy zredukował się i obkleił dokładnie cały makaron. Na samym końcu dołożyłam koperek

Blondynka Gotuje
PieczonyKurczak&Szpinak&DomoweFryty 314

tygodnie temu. Starość nie radość, już się zapomina o takich rzeczach ;) na szczęście nie jest on elementem zbędnym, bo pasuje zarówno dobrze i do makaronów, zapiekanek jak i ryb czy innych mięs. Dziś połączyłam go z kurczakiem i domowymi frytkami. Zapraszam! Składniki (2 porcje) ; 2 piersi z kurczaka 300g szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków oliwa z oliwek

Kitchens Alphabet
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 162

bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 637

Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiem Składniki: 1,5 szkl kuskusu puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu sól morska Kamis pieprz mielony Kamis Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy osączonego tuńczyka, dociskamy łyżką, wykładamy

Z Majeczką w kuchni
Małże, mule, omułki - czyli co skrywa czarna muszelka 248

takie małe mięczaki ukrywające się w czarnej muszli na dnie morza. Są ważnym elementem ekosystemów wodnych, ponieważ filtrują wodę z nadmiaru zanieczyszczeń organicznych. Stanowią pożywienie dla wielu skorupiaków, ryb i ssaków (np. morsów i fok). A także ludzi :) Małże są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz soli mineralnych. Niestety mogą kumulować szkodliwe substancje pochodzące z bardzo zanieczyszczonych wód, dlatego też

W kuchni Katie
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 263

zupełnie do niczego.  W smaku oszczędne.  Dlatego doprawione.  I teraz to jeść mooożna! Najlepiej Zieloną Łyżką. Czekając na paczkę. W bananowym zacieszu na fejsie! SKÅL! Wielka ryba do trzech razy sztuka. Poprzednie wersje ( tutaj  i  tutaj ) były dobre. Ale kombinowane. Bo zawsze szukałam tego właściwego wielorybiego smaku. Równocześnie zabijając go trochę. Bo mi rybą zalatywało

bastalena
Szpinak "uduszony" 132

pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK

Pasje Jolki
Genua, włoskie miasto 100

cieszę się, że miałam okazję próbować tych smakołyków w samym sercu jednego z największych portów Włoskich. Genua ma również wspaniałe, jedno z największych Oceanariów na świecie, skupisko wspaniałych ryb i eksponatów, tu pierwszy raz głaskałam płaszczkę i miałam rekiny na wyciągnięcie ręki. Ogromne wrażenie robi architektura, każda dzielnica jest inna, jest tu największa starówka w Europie. Miasto gdzie

Pasje Jolki
Mięso z warzywami w sosie teriyaki 438

oczywiście proporcje. Dlatego możecie wykonać go samodzielnie, lub pójść "na łatwiznę" i sięgnąć po gotowy, dostępny w każdym supermarkecie, jak ja uczyniłam ;) Sos możecie wykorzystywać do marynowania mięsa, ryb, jako dodatek do sushi lub na wiele innych sposobów, tutaj jak zawsze ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. W tym wpisie przedstawiam przepis na kurczaka z warzywami w sosie teriyaki. Kurczak

Taste Of My Day
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 185

końce wystawały. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć. Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć

Oryginalny smak
Filet z dorsza w papilotach 153

dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie pokrojone w plasterki czarne oliwki, a obok przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wszystko szczelnie zawijamy (można użyć zszywacza, ale należy pamiętać, aby go po upieczeniu usunąć) i układamy na blaszce

Oryginalny smak
Pęczotto buraczane z boczkiem 162

dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb  lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Pstrąg z masłem pietruszkowym 262

pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna.Składniki:2 pstrągi2 duże gałązki natki pietruszki1 cytrynasól morskaświeżo zmielony pieprzmasło pietruszkowe:2 łyżki masła1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszkisól, pieprz  Wykonanie:Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy plasterkami cytryny.Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy

Gorący kąsek