ryby - 22566 przepisów (strona:842/1505)

Pęczotto buraczane z boczkiem 148

dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb  lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Pstrąg z masłem pietruszkowym 250

pietruszkowym.Rybę najpierw opiekłam na silnym ogniu( zapobiega to wyciekaniu cennego soku, a co zatym idzie wysuszeniu), a następnie dopiekłam w niższej temperaturze.Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie w folii aluminiowej, ryba tak przygotowana nie ma wprawdzie chrupiącej skórki, ale jest lekkostrawna i niskokaloryczna.Składniki:2 pstrągi2 duże gałązki natki pietruszki1 cytrynasól morskaświeżo zmielony pieprzmasło pietruszkowe:2 łyżki masła1 łyżka posiekanej natki(...)pietruszkisól, pieprz  Wykonanie:Umytego i dokładnie wysuszonego pstrąga nacieramy solą i pieprzem . Do środka wkładamy natkę pietruszki.Składniki masła pietruszkowego ucieramy na jednolitą masę. Rybę układamy na folii aluminiowej wysmarowanej masłem pietruszkowym.Wierzch obkładamy plasterkami cytryny.Zawiniętego w folię pstrąga wkładamy do nagrzanego piekarnika (220st.)i pieczemy 20-25 minut.Pstrąga polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem i podajemy

Gorący kąsek
Łosoś w sosie porowo-czosnkowym 143

Doskonałe dietetyczne  danie.  Gotowanie na parze zachowuje  wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka. SKŁADNIKI 50 dag łososia 1 mały brokuł  1 marchewka pół pora ( twarda część)  sól, pieprz sok z połowy cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego pół łyżeczki musztardy WYKONANIE Gotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy(...)różyczki i wkładamy na rybę. Do tego por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady

W kuchennym oknie Ewy
TZATZIKI 191

Grecki dip czyli nasz sosik o wdzięcznej nazwie tzatziki stał się od pewnego czasu popularnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb. Oczywiście można go wykorzystywać także do maczania w nim pokrojonych w słupki warzyw, albo dodać do sałatki np. greckiej. Składniki: 1 zielony ogórek op. greckiego jogurtu (jest bardziej gęsty od zwykłego i długo zachowuje swoją konsystencję nawet, kiedy

Walijskie Pichcenie
DOMOWE BURGERY Z MIELONEJ MORTADELI 193

wielu produktów robiłam już kotlety mielone: z jajek, ryb, warzyw ale mielona mortadela to mój debiut - przypadkowy ale bardzo trafny :)  Miał być szybki obiad czyli mortadela panierowana w bułce. I tak pomyślałam, że ciekawe co by wyszło, gdybym ją zmieliła, przyprawiła i usmażyła z niej płaskie burgery. Nic tylko trzeba było sprawdzić pomysł na żywo

Walijskie Pichcenie
SURÓWKA Z PORA 167

wykorzystuję go podczas mojego pichcenia.  Surówka z pora jest prosta i szybka do zrobienia.  Pasuje praktycznie do wszystkiego: i do grilla, i do mielonych, schabowych czy smażonej ryby. Składniki: biała część z 2 porów 1 jabłko sól pieprz cukier 2 łyżki śmietany 12% łyżeczka majonezu natka pietruszki Wykonanie:   Pora kroimy na drobne paseczki, jabłko ścieramy

Walijskie Pichcenie
Pasta z makreli 140

makreli wędzonej 4 jajka 1 duża cebula  ketchup  pieprz  Mięso ryby oddzielamy dokładnie od ości.  W tym samym czasie gotujemy jajka na twardo.  Cebule obieramy i kroimy w drobniutka kostkę. Ostudzone jajka ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników.  Doprawiamy pieprzem i wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy ketchup (wedle uznania

Klaudynkowa kuchnia
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 177

mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie.  Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku

Malinowe Pocałunki
ŁOSOŚ PIECZONY Z CZĄBREM. 144

pieprzem, posypałam cząbrem i skropiłam sokiem z cytryny. Na wierzchu ułożyłam plasterki  masła i cytryny. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut w 170 stopniach, aż ryby pięknie się zrumienią. Podaję z lampką białego wina, ryżem i ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Madera - Camara de Lobos 174

Sebastiano Fot. Tradycyjne, "ukwiecone" wejście do prywatnej posesji Obiad zjedliśmy w jednej z niewielu restauracji w mieście. Przystawka to tradycyjny maderski chleb z masłem czosnkowym. Fot. Zapiekanka z ryby Cob, z ziemniakami, przyprawami, serem i śmietaną Fot. Scabarb fish z sałatką i frytkami Fot. Oryginalny uchwyt do otwarcia lodówki z napojami Fot. Stanowiska z owocami morza w supermarkecie

Taste Of My Day
Ślepe ryby z myrdyrdą 163

gwarze wielkopolskiej mimo tego , że rodzina ze strony Mamy pochodzi spod Poznania. Ale potrawy z tych stron lubię. Jedną takich potraw jest postna - kremowa kartoflanka zwana przez Babcię ,, ślepe ryby z myrdyrdą,,( myrdyrda to zasmażka). Szczególnie podobała mi się zawsze ta nazwa bo przecież postną kartoflankę druga Babcia też gotowała tyle , że u nie była to po prostu kartoflanka

Buniabaje w kuchni
Śniadanie jesienne, pełne słońca, calutkie zaziarenkowane 197

Tyle słońca w całym mieście, Nie widziałeś tego jeszcze Popatrz, o popatrz.... Składniki chleb razowy pasta rybna -twaróg+ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki

Z Kuchni Do Kuchni
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 183

nazwie  griva .  Tapulone  to jadany w okolicach Novary gulasz z mięsa oślego. Do wielu dań używa się anchois i tuńczyka jako dodatków smakowo-zapachowych, ale ryby jako takie z rzadka pojawiają się w lokalnej kuchni. Wyjątkiem są pstrągi z górskich jezior i potoków. . … Ale my tu raczej zajmiemy się...dynią. I serem Grana Padano. Zaserwuję

Z Kuchni Do Kuchni
sos paprykowy z pomidorami,jabłkami z goździkami,cynamonem... 156

podano na opakowaniu - czyli dać 20 dag na opakowanie, zagotować mieszając i gorący sos przelać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić do wystudzenia na zakrętkach sos smakuje do ryby smażonej, do matiasów, do pulpetów, makaronów, zapiekanek, pizzy............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię