ryby - 22088 przepisów (strona:849/1473)

Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 114

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko

Ostra na Słodko
Krokiety z łososiem i mozzarellą 151

Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę! Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 152

się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + ). . . Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół …. Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką

Ostra na Słodko
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 195

Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka

Mango Papaja
Wigilijne śledzie w śmietanie 365

Bez śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron wstążki z łososiem -tagliatelle con salmone 193

SKŁADNIKI 200 g wędzonego łososia 1 mała cebula natka pietruszki 3 łyżki oleju z oliwek 200 ml śmietany sojowej 4 łyżki wódki 500 g makaronu wstążki

zielonacukinka
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 177

oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Łosoś z sosem śliwkowym i salsą z mango i śliwki 164

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny łosoś z dodatkiem sosu śliwkowego, salsą z mango i śliwki podany z kaszą kuskus. Bardzo smaczna i

Marta Gotuje
Łosoś z babeczką szpinakową – kolorową 138

Łosoś to moja ryba ulubiona, a jeśli jest dobrze doprawiona, to smakuje wyśmienicie,  a z kolorowym szpinakiem wygląda znakomicie. Składniki: 2 szt. świeżej dzwonki łososia, 4 łyżki ciemnego sosu sojowego, 2 łyżki musztardy starofrancuskiej, 1 łyżeczka miodu, 3 ząbki czosnku, szczypta ostrej czerwonej papryki w proszku, 1 łyżka soku z limonki, pieprz czarny grubo mielony, olej rzepakowy do smażenia(...)niewielka ilość wpłynie na walory smakowe potrawy) i pieprzem. Łososia smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru (ok. 4 min. z każdej str. w zależności od grubości ryby). Pod koniec doprawiamy pieprzem. Łososia podajemy ze szpinakiem i papryczkami   czereśniowymi .  Smacznego

Moniki Smakołyki
Mintaj w panierce ziemniaczanej na cukini 159

grubych oczkach, odciskamy wodę, dodajemy pieprz i ubite białko na pianę - dobrze mieszamy Pora kroimy drobno, posypujemy nim dzwonko ryby z obydwu stron, solimy Masą ziemniaczaną obtaczamy rybę i smażymy na gorącym głębokim tłuszczu Podajemy na grillowanej cukinii. Lampka białego półwytrawnego wina Celebro podana do tego dania będzie

Proste Potrawy
Filet rybny w warzywach 175

starłam na tarce o grubych oczkach, pora pokroiłam w krążki, łodygę selera w grubą kostkę, dodałam pieprz, dolałam oliwę - wymieszałam dosypując koperek Na folii ułożyłam warstwę warzyw, na niej rybę ( pokropiłam sokiem cytrynowym ), a na rybę ponownie warzywa- folię zawinęłam w podłużny pakiecik Piekłam w temp. 180 stopni C, przez około 30- 40 min. (podczas pieczenia zajrzeć ostrożnie i spróbować(...)ryba miękka). Obiad prosty i smaczny...Polecam

Proste Potrawy
Ryba po grecku... 106

jeszcze raz kocham taka postać rybki... Składniki: 3 duże filety u mnie panga 5 marchewek 2 łyżki przyprawy do ryb 1 łyżka pieprzu ziarnistego 500 gram przecieru pomidorowego Rybę płuczemy, kroimy w paseczki około 2 cm, mieszamy w przyprawach...podsmażamy... Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach dodajemy przecier, sól i pieprz...I dusimy około 10 min. az marchewka

NaKońcuJęzyka
Ryba z rozmarynem 130

Dzisiaj zauważyłam, że na moim blogu nie zagościł jeszcze żaden przepis na rybę, mimo iż jemy ją w  domu dość często i na różne sposoby. Zatem dziś ryba w rozmarynie podawana na rukoli. SKŁADNIKI  2 filety rybne ( np. z soli) łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu sól, pieprz cytrynowy rukola PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i oprószamy(...)pieprzem cytrynowym. Na petelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki rozmarynu.            Smażymy przez chwilę, po czym uzyskaną "pastą" smaryjemy rybę. Zawijamy filety osobno w folię aluminiową i pieczemy  w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Podajemy z rukolą. Moja propozycja podania z marchewką i ziemniakami

Moje Kuchenne Rewelacje
Ryba po grecku 300

Dzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego  1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii(...)duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw  i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką

Moje Kuchenne Rewelacje