ryby - 22088 przepisów (strona:852/1473)

Dorsz po azjatycku 136

doprawić solą i pieprzem, polać sokiem z cytryny. Odstawić na pół godziny do lodówki. Jajka z mąką, winem, chili i sosem sojowym wymieszać na gładkie ciasto. Wrzucić do niego rybę i starannie w nim obtoczyć. Olej rozgrzać w woku lub małym garnku i smażyć rybę porcjami przez ok. 3 minuty, do przyrumienienia. Po usmażeniu wyłożyć ją na papierowe ręczniki, żeby(...)około 1 minutę aż sos zgęstnieje. Wrzuć do sosu ugotowane woreczki ryżu, starannie wymieszać i podgrzewać przez 2-3 minuty aż będzie gorący. Wyłożyć na talerze, na wierzch kłaść rybę i podawać ozdobione nacią selera

Pasja Smaku
Dorsz w pomidorach 125

Kocham ryby, ale to już wiecie. Dziś kolejny przepis, mocna inspiracja Kwestii Smaku , sprawiła, że będzie to jedno z moich ulubionych rybnych dań.  Składniki:  (dla 4-6 osób) 3 filety z dorsza 2 puszki całych pomidorów w sosie pomidorowym 1,5 cebuli 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie oregano łyżeczka cukru pieprz, sól Wykonanie: 1. Cebulę pokroić(...)wymieszać. Zagotować. 3. Po 5 minutach dodać filety z dorsza i przykryć je w całości sosem. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Rada: Rybę można podawać z ryżem, ziemniakami lub chlebem. W każdym połączeniu powinna być pyszna

Pasja Smaku
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 213

wyrobić się do zakończenia akcji konkursowej z wykorzystanie papirusu Winiary i oczywiście nie zdążyłam. Ale dzięki temu wyczarowałam coś ciekawego na kolację: ryba, ryż i marchewka.  Składniki: [dla 2 osób] 2 filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście

Pasja Smaku
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 184

się pofarciło... Skoro wiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już(...)się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę. W oczekiwaniu na posiłek czas umiliła nam muzyka na żywo. Z dźwiękiem fortepianu w tle poczułam się jak na pierwszej randce :) Po kilkunastu minutach na naszych stołach pojawiły się spore porcje jedzenia - Smażony filet z pstrąga na postumencie z zielonego groszku z sosem szczypiorkowym i ziemniakami gratine (29zł) Prezentacja może nie jest

Sajkofanka smaku
Makaron z dorszem 165

łyżki mąki pszennej, 100g żółtego sera, pęczek koperku, 3/4 szklanki śmietany 18%, 2 łyżki przyprawy maggi, sól, pieprz.     Przygotowanie     Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju(...)złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi. Piec ok. 20 min w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć koperkiem

Z miłości do słodkości
Łosoś.Wino. Cytryna. 157

cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze(...)minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Gotujemy do chwili za cały płyn odparuje. Wlewamy do szalotek śmietanę, sok z 1 cytryny, startą

Przysmaki Karolki
Śledź z cebula i cytryną w oleju 272

Moja propozycja na wigilijnego śledzia. Jeśli śledź króluje na waszym wigilijnym stole tak ja u mnie to będzie to pyszna odmiana bo z cytryna w oleju

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Filety śledziowe po kaszubsku 296

Dla jednych miesiąc to dużo, dla innych mało, niektórzy planują menu świąteczne z miesięcznym wyprzedzeniem, dlatego postanowiłam już teraz co jakiś czas dodawać nowe propozycje świątecznych

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w śmietanie 266

Święta, święta i po świętach... prawie... a w temacie pozostając nie wiem jak u was ale na moim stole królują śledziki, szczególnie te w śmietanie są

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czas na rybke - rekina 191

eksperymenty to steki zagościły w naszej lodowce, a potem na patelni. Bardzo łatwo się je przyrządza, a smak jest inny od wszelkich ryb. Coś pomiędzy kurczakiem a ryba, mięso lekko słodkie, przyjemne w smaku. Mi smakowało. A wy skusilibyście się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Dorada z grilla lekko tajska 135

miałam okazji jeść wcześniej tej ryby to postanowiłam j ą kupić. Spodobał mi się pomysł zrobienia jej na grillu i wykorzystując tajskie elementy kuchni zrobiłam lekko pikantn ą rybę. Zobaczcie zresztą sami. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie w ziołach i papryce 260

Jeśli nadal szukacie pomysłów na śledziowe przystawki na wigilijny stół to zapraszam na śledzie w zalewie z octem z konserwową papryką i ziołami. Szybkie, niewymagające wielu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Śledzie korzenne w oleju i życzenia 571

Dzisiaj kończy się kolejny rok. Odchodzi stare przychodzi nowe. Kolejny rok dla bloga to szmat czasu. 277 wpisów w tym roku, którymi prawie codziennie was witałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś azjatycki z grilla z winegretem 178

Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie

Bernika - moj kulinarny pamietnik