ryby - 22566 przepisów (strona:517/1505)

Pasta serowo rybna z nutą tajską 160

moim rodzinnym domu bardzo często gościły pasty kanapkowe przygotowywane przez moją mamę. Mama niejednokrotnie łączyła twaróg z rybą, dlatego też dla mnie to klasyczna kombinacja, jednak jak ostatnio się okazało nie jest tak dla wszystkich. Dziś dziele się z Wami szczyptą smaków mojego dzieciństwa. Dodatkowo taką pastą śmiało można nafaszerować jajka... Kto zna i lubi to połączenie(...)SKŁADNIKI: 125 g chudego twarogu 1 puszka śledzi w sosie tajskim 1 łyżka ketchupu pikantnego szczypiorek do dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy twaróg, który rozgniatamy widelcem. Puszkę rybą otwieramy, rozdrabniamy i wraz z sosem tajskim przekładamy do twarogu. Następnie dodajemy ketchup i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Szczypiorek drobno siekamy. Pastę nakładamy na świeże pieczywo i dekorujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorsz w sosie koperkowym 198

banalnie prosty przepis na piątkowy obiad - dorsz w panierce polany sosem koperkowym. Lubię takie proste połączenie smaków. Oczywiście filety z dorsza możecie dodatkowo skropić sokiem z cytryny, aby ryba nabrała kwaskowatego smaku. Poniższe danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorami.  Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg filetów z dorsza 1 jajko bułka tarta(...)sól, pieprz olej do smażenia sos koperkowy koperek posiekany (może być mrożony) 100 ml śmietany 30% 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła  2 łyżki mąki pszennej Rybę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek dorsza panierować w jajku i bułce tartej.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Rybę smażyć

Ugotować
Sałatka z łososiem 127

ryby są smaczne i zdrowe, wie  chyba każdy . Dzisiaj czas na kolejną sałatkę , tym razem z moim ulubionym łososiem, delikatną i  lekką rybą . Przygotowanie jej zajmuje przysłowiowe - 5 minut. składniki na 2 porcje łosoś z puszki 2 pomidory 2 ogórki 3 liście sałaty lodowej 1 czerwona cebula odrobina oliwy z oliwek sól i pieprz przepis Pomidory , ogórki

Smakowite Dania
Sałatka z wędzonej makreli z pieczarkami 118

razu skrapiamy sokiem z cytryny , żeby nie ciemniały .Rybę obieramy z ości i dzielimy na niewielkie kawałki . Cebulę kroimy w kostkę i solimy. Wszystkie składniki mieszamy przyprawiamy solą i pieprzem , dodajemy natkę pietruszki   i polewamy oliwą z oliwek . warianty   zamiast makreli można użyć innej wędzonej ryby

Smakowite Dania
Szybka i smaczna obiadokolacja 2562

pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda po 130 g ryby) 2-3 ząbki czosnku ok. 80-100 g świeżego szpinaku 10-12 suszonych pomidorów z oliwy ok. 50 g ciemnych oliwek 1 łyżkę oliwy z oliwek 100 ml płynnej

Ratunku obiad
Pasta z dorsza wędzonego 199

Szybka, pyszna i znika równie szybko, jak posmarowanie nią pieczywa. Delikatna, czuć smak wędzonej ryby. Idealna na piątkową kolację(...)Składniki : 1 dorsz wędzony 4 rzodkiewki 4 jajka 1 mała cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu Sół, pieprz garść startego żółtego sera garść koperku Przygotowanie : Rybę obrać i oczyścić z ości, Rozdrobnić na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę,  Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę, Cebule obrać

Garnkowe fanaberie
Pstąg pieczony podany na sałatce z roszpunki i gruszki. 207

pstrąga tęczowego. No i już jest! Czego potrzeba? -pstrąg w całości -masło -ząbek czosnku -sól, pieprz -roszpunka -gruszka -sok z połowy mandarynki -ocet balsamiczny -oliwa -ser starty długo dojrzewający Rybę pozbawiamy ości, krojąc wzdłuż, z jednego boku nacinamy 3 razy w odstępach kilku centymetrowych. Solimy i pieprzymy. Kieszonki powstałe po nacięciach wypełniamy masłem połączonym ze zgniecionym czosnkiem. Rybę pieczemy

BaRepas
Gotowane roladki z dorsza z ziołami 185

bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku ok. 3 łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy(...)garnku w gotującej się wodzie. Nie wkładamy do zimnej wody, ponieważ roladki się rozpadną Gotujemy na małym ogniu 4-5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zerkając, czy ryba się nie rozpada choć nie powinna Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami :) Na zdrowie! :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 201

Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie po kaszubsku 501

window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie po kaszubsku to danie, które idealnie sprawdza się jako potrawa na Boże Narodzenie i Wielkanoc, jako przekąska na Sylwestra, czy też inną imprezę… a miłośnicy ryb, tacy jak ja, jędzą śledzie po kaszubsku caaały rok, bo są naprawdę pyszne ;-)   Śledzie po kaszubsku – Składniki: 400g filetów śledziowych solonych w oleju (śledzie Matjas SEKO) 150ml

Kulinarne Przeboje
Kromka warta obiadu 195

łososia czekał drugi dzień w lodówce na wenę, więc użyłam go poniekąd ze względów praktycznych. A kromka to patent z hotelowej restauracji w Ischii- podano nam tam kiedyś rybę właśnie na kawałku chleba. Ta restauracja była dla nas źródłem niesamowitej rozrywki, ze względu na kelnera, którego przydzielono do naszego stolika. Chłopak nie znał kompletnie angielskiego, a w niemieckim znał tylko(...)kawałki, nacieramy z dwóch stron ziołami prowansalskimi i podsmażamy na maśle na patelni grillowej. Po obróceniu go na drugą stronę, solimy po wierzchu. Sól dodajemy tylko z jednej strony ryby. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chleb kroimy na cienkie kromki, które smarujemy z obu stron masłem. Grillujemy z dwóch stron na patelni grillowej- po obróceniu, na wierzch

les mirabelles
Makaron z łososiem 248

dente. Łososia obrać ze skóry, pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek razem ze szpinakiem. Połączyć z musztardą i przyprawić. Makaron wrzucić na patelnię i wymieszać z rybą

Czarnawisienka
62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym 142

opakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna

Jadło i czytadło
Zupa rybna z mleczkiem kokosowym i podsmażanym porem 134

każdej zupy to już jest gwarancja kulinarnego sukcesu. Mleczko nadaje zupie aksamitu i delikatności.         Na 3 porcje 600 g filetu z dorsza lub innej morskiej ryby o białym mięsie 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanka bulionu (może być z kostki) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 płaska łyżeczka startego imbiru 2 płaskie łyżeczki cukru(...)soli   około 10 cm pora   Na oleju podsmażyć przez 1 minutę pastę curry i starty imbir, następnie zalać bulionem i mleczkiem kokosowym, dodać pozostałe przyprawy i zagotować. Rybę pokroić na kawałki średniej wielkości i wrzucić do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pora pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na oliwie z oliwek. Gotową zupę podawać

Jadło i czytadło
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 172

momentu, aż ryż będzie na ząb. Gdy ryż dojdzie, a płyn odparuje dorzucamy gruszki, podsmażamy chwilkę i zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę masła i parmezan, mieszamy delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut(...)temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz, a na nim układamy rybę.   Smacznego

BaRepas