Dziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki(...)rondelku mieszamy dokładnie - tak aby nie było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku
Miksturownikdawno nie było ryby :) Dziś prosta propozycja dla zapracowanych - najlepiej przygotować sobie rybę rano, przed wyjściem do pracy, poleży w lodówce z przyprawami i będzie smaczniejsza. Przygotowanie zajmie może 10 - 15 minut, z czego najwięcej oskrobanie ryby z łusek. Później tylko szybko przyprawiamy, odstawiamy, a po powrocie do domu wrzucamy do piekarnika. Rybę pieczemy z odrobiną masła
Kraina Tysiąca SmakówKolejny pomysł na rybę. Tym razem w cieście naleśnikowym - szybkie i dobre połączenie. Oczywiście zamiast dorsza można wykorzystać filet innej ryby. Składniki: 3 filety dorsza pieprz 1 jajko 1,5 szkl. mąki 1 szkl. mleka papryka w proszku (do zabarwienia ciasta) suszony koperek Wykonanie: Filety pokroić na duże kawałki. Obsypać pieprzem. Odłożyć. Z jajka, mleka i mąki zrobić ciasto(...)ciasto jest odpowiednie. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Do ciasta dodać paprykę w proszku i koperek. Wymieszać - ciasto powinno mieć lekko czerwony kolor. Kawałki ryby maczać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Ryba smażyć z każdej strony na złoto. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie małe marchewki ugotowane na parze
Pasja Smakupotrzeba by uzyskać tak pyszne danie. Danie smażone a jednocześnie bardzo dietetyczne i baaardzo zdrowe. Składniki: Kawałki łososia ok.200-250g na osobę ( u mnie filet ze skórą) Umyte, wysuszone kawałki ryby włożyć na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową i smażyć przez chwilę na dużym palniku. Odwrócić . Zmniejszyć palnik i dosmażyć, jeszcze dwa razy przewracając kawałki. Łączny czas smażenia to ok.10 minut(...)przygotowanej ryby niczym nie przyprawiać. Proponuję spróbować. W smaku nikt nie wyczuje, że danie zostało przygotowane bez dodatku soli. Można podawać np.z ratatouille , warzywami w paski lub szpinakiem z czosnkiem. Smacznego
Smaczne ZdroweMoja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza(...)wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut. W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki. Po 30 minutach wrzucić je do garnka, dodać także umyte, rozmrożone krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić
Smaczne ZdroweZapraszam na doradę królewską z piekarnika w pomidorkach i czarnych oliwkach. Niby proste danie a tak wykwintne, w sam raz na elegancką kolację. Gdzieś czytałam, że dorada była ulubioną rybą starożytnych Rzymian, szczególnie cenioną za białe, chude i ścisłe mięso, oraz delikatny smak. Od zawsze była uważana za “królową mórz”. Jak na królową przystało, można ją przygotować na wiele(...)świeże dorady pęczek natki pietruszki 4 listki szałwi( lub parę gałązek tymianku) 2 ząbki czosnku sól, pieprz pomidorki koktajlowe parę czarnych oliwek (bez pestek) 2 łyżki oliwy z oliwek Ryby patroszymy i skrobiemy z lusek. Myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą( również wewnątrz) . Do środka ryby wkładamy 1 ząbek czosnku i 2 listki szałwi lub gałązkę
Mia Cucina Sofietazaraz nabieram ochoty na rybe. Oczyma wyobrazni juz widze te wszystkie pysznie przyrzadzone dania z ryb. W myslach wyczuwam nawet ich smak. Niesamowite jak bardzo zachcialo mi sie ryby. Musialam z tym cos zrobic, bo do Wigilii to bym chyba krecka dostala. Tak na szybko postanowilam wyprobowac wiec przepis, ktory kiedys znalazlam w ksiazce "Ziemniaki" z wydawnictwa Swiat(...)czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju. Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac
Przysmaki KarolkiDotychczas wydawało mi się , że rozmaryn jest przyprawą ,,przypisaną" niejako do mięs i drobiu. To , że użyłam go do ryby wynikło z zupełnego przypadku. Komponowanie obiadu zaczęłam w zasadzie od końca . Ustaliłam , że mam ochotę na młode ziemniaki pieczone z dodatkiem morskiej soli , rozmarynu- lekko skropione olejem. Potem już poszło .Miał być łosoś na maśle i surówka . Jak już(...)zmiksować . Doprawić sola, cukrem i pieprzem. Kiedy łosoś się piecze pokroić pomidora w grube plastry. Zdjąć z patelni rybę. Podawać soląc rybę i ziemniaki. Plastry pomidora kropić na talerzu zmiksowanym dresingiem. Dodatkowo podać cytrynę do ryby. * Oczywiście ziemniaki można upiec w piekarniku .Proponuję wtedy obrane ziemniaki podgotować we wrzątku przez 15 minut. Odcedzić. Ułożyć w naczyniu do zapiekania . Posypać
Buniabaje w kuchnimiałam ochoty na żadne eksperymenty. Szkoda tylko , że miałam halibuta mrożonego-wolała bym świeżego. Z reguły marynuję ryby - dziś pominęłam ten etap. Halibut jest tak smaczną rybą, że w zasadzie sam się smakowo broni. Czas: 30 minut Składniki: 1 duży stek z halibuta 1/4 cytryny sól do smaku pieprz mielony do smaku 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 1/3 łyżeczki(...)otartej skórki cytrynowej 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 łyżka masła Rybę po rozmrożeniu umyć. Wyciąć kręgosłup tak by powstały 2 płaty ze skórą. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pietruszkę bardzo drobno usiekać. Posypać szczyptą soli i pieprzu . Polać łyżką oleju. Dodać otartą skórkę z cytryny i wymieszać na pastę. Halibuta lekko ponacinać ( skórę i od środka- uważnie
Buniabaje w kuchniLubię ryby. Z tym , że wszelkie gotowe kostki rybne , paluszki rybne ( szczególnie te z mielonej ryby) odstraszają mnie. Kupuję ryby i przygotowuję sama. Przyznaję, że wolę filety bo nie pociąga mnie grzebanie w talerzu i wyławianie ości, ale jak trzeba to kupuję całe i filetuję lub robię w całości ( pstrągi), lub dzwonka ( halibut, szczupak, sandacz, karp). Robię
Buniabaje w kuchniKiedyś przy okazji gotowania którejś z ryb na parze wykorzystałam powstały w dolnym garnku bulion ( z ryby i gotujących się z nią warzyw) do zrobienia rybnego bulionu do popicia II Dania . Potem robiłam z tego wywaru sos. Bardzo nam te dodatki posmakowały. Teraz nawet jak nie robię ryb na parze a smażone , jeśli kupiłam rybne tuszki
Buniabaje w kuchniZauważyłam, że ryby bardzo lubią zioła. Dodawałam już różne do marynat - z tym , że z reguły były to gałązki świeżych włożone do marynaty lub do brzucha ryby przygotowanej do pieczenia lub gotowania na parze. Niestety dziś został mi ze świeżych tylko rozmaryn a nie taki miałam pomysł. Postanowiłam wykorzystać suszony tymianek robiąc mocną marynatę z jego udziałem(...)potem ścierając go z ryby w trakcie osuszania by nie palił sie w czasie smażenia. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijasnego nieba, wywoływałam dość potężną burzę. Wszyscy sądzili, że całkowicie mi odbiło. Teraz, skoro mam już prawo decydowania o samej sobie, świadomie wybieram tę drogę. Do niedawna spożywałam jeszcze ryby - aktualnie rezygnuję całkowicie z każdego składnika, który się niegdyś ruszał, jadł, oddychał i żył. Co prawda, decyzję podejmuję całkowicie do niej przekonana, ale to przyjaciółka jakiś czas temu uświadomiła(...)wiem co robię, a przede wszystkim, że nie jest to chwilowe zachłyśnięcie się aktualnymi trendami. Co do bloga - nie zraźcie się, kiedy pojawi się coś z mięsa, ryb czy owoców morza. Jak już wspomniałam w tekście, rodzina jest bardzo mięsożerna. Zresztą, to niesamowicie dziwaczne, jeszcze jakieś półtora roku temu do głowy by mi nie przyszło, że pomimo zainteresowania
W kuchni Karmel-itkizwykłą roszponkę potrafię podać w zupełnie nowej wersji. To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo aromatyczną rybą. Ponadto bardzo dietetyczną! Przepis powstał w ramach zgłoszenia na kolejną, ostatnią już półfinałową rozgrywkę konkursu BlogerChef, gdzie to właśnie produkty marki Fit&Easy były tematem przewodnim przepisów. DORSZ GOTOWANY(...)dużych ząbków czosnku 1 paczka łuskanych ziaren słonecznika 3-5 łyżki oleju z pestek winogron sól, pieprz, puree: 4 duże ziemniaki 1/2 kostki masła pęczek koperku sól, pieprz Dorsz: Rybę solę i oprószam pieprzem cytrynowym. Następnie wraz z ziołami wkładam do rondelka, zalewam mlekiem, doprawiam solą i odrobiną pieprzu. Stawiam na gazie. Kiedy się zagotuje, zdejmuję
W kuchni Karmel-itkiilość się pojawiała, ale była to ryba przyniesiona przez kogoś. Kiedy jakiś czas temu naszła mnie ochota na łososia w galarecie zrobiłam go niedużo a i tak w perspektywie miałam jedzenie go przynajmniej 2 dni. Dam radę, myślałam :) I tutaj mój Żarłoczek wkroczył do akcji. Patrząc jak nakładam sobie na kolację kawałek ryby zapytał czy mógłby spróbować bo wygląda(...)zasmakował i tylem go widziała ! Został zjedzony razem z galaretą i tylko jarmuż tym razem kłuł z dziąsła :D Bardzo mnie taki obrót spraw ucieszył i wkrótce jakaś inna ryba w galarecie na pewno się u nas pojawi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza