ryby - 22088 przepisów (strona:532/1473)

Pieczona tołpyga z masełkiem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 190

sól, pieprz Przygotowanie:  1. Do oliwy z oliwek dodajemy dwa wyciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone i rozgniecione ząbki czosnku, a także koperek, odrobinę pieprzu i soli. 2. Rybę maczamy dokładnie w marynacie i odstawiamy w przykrytej miseczce (wraz z marynatą) do lodówki. 3. Do masła dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i koperek. Zwykłe masło solimy do smaku. Możesz szprycą(...)wzorki na talerzu. 4. Obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie tak, żeby były prawie miękkie. 5. Wystudzone ziemniaki kroimy w plasterki, odlewamy do nich całą marynatę z ryby i mieszamy. Wysypujemy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. 6. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić dokładamy rybę (można ją jeszcze delikatnie posolić

Kraina Tysiąca Smaków
Frytki z Mc Donalda i rękawica Kessa 157

Mój zestaw:) Dzisiaj, jak stało się już tradycją;), kolejna porcja poleceń: 1 . Podobno nie ma już dzisiaj czegoś takiego jak zdrowa ryba. Mimo to ryby można (a nawet dobrze jest) jeść, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Słów kilka o tym jak to jest z rybami, przekazanych w przejrzystej i skondensowanej formie, polecam przeczytać tutaj . Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Dorsz z pary z warzywami i sosem 152

Dorsz, to pierwsza ryba jaką spróbowałam zrobić na parze. Wyszła bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet

Pasja Smaku
Dorsz po japońsku 141

Uwielbiam ryby, dorsza w szczególności, dlatego większość dań rybnych przyrządzam z tej ryby. Oto kolejna wariacja: dorsz po japońsku . Inspiracja TU . Fajne i ciekawe danie. Polecam. Składniki: 2 filety z dorsza marchewka 1 por łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz sos: 1 i 1/2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 strączek suszonej papryczki chilli 1 filiżanka wody(...)drobną kostkę papryczką (wcześniej namoczoną w gorącej wodzie) i wymieszać wszystko z sosem sojowym. Doprawić imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać warzywa. 4. Włożyć do garnka rybę, położyć na niej warzywa oblane sosem i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Podawać z ryżem

Pasja Smaku
Dorsz na parze z imbirem 181

dymki 1 łyżka ciemnego sosu sojowego papryczka chilli sól, pieprz sok z cytryny  Wykonanie: 1. Filet przekroić na 2 lub 3 części w zależności od wielkości.  2. Rybę opłukać i polać sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na pół godziny. Po tym czasie oprószyć kawałki dorsza solą i pieprzem. 3. W garnku do gotowania na parze ułożyć kawałek(...)folii aluminiowej i zagiąć jego rogi tak, by powstała miseczka. Ułożyć w niej rybę. 4. Na filetach położyć paski imbiru i dymki oraz pokrojoną na cienkie plasterki papryczkę chilli. Polać sosem sojowym. 5. Gotować na parze ok. 10-15 minut. Ryba powinna być miękka i dzielić się na płatki.  Rada: podawać z ryżem; dla lubiących ostrzejsze smaki można zwiększyć

Pasja Smaku
Dorsz na warzywach 139

też było z tym przepisem, który zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut.  Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką

Pasja Smaku
Ryba zapiekana z serem i pomidorami 136

wiem co wyobrażacie sobie po przeczytaniu tytułu przepisu, ale nie jest to super piękne i dietetyczne danie. Ryba jest w panierce, a ser i plastry pomidorów to tylko urozmaicenie. Zwykle, ale bardzo dobre. Do tego dania nadają się przede wszystkim ryby białe, ja skorzystałam z filetów miruny.  Składniki: 2 filety z miruny 1 pomidor 4 plasterki żółtego sera

Pasja Smaku
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 554

rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także dzieci. Zupę gotuję z odciętych części ryby. Pomimo , że kupuję karpia w płatach to i tak zawsze jest jeszcze dużo do poodcinania, tak by kawałki miały(...)rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać soli do smaku i pogotować jeszcze

Smaczne Zdrowe
Salatka śledziowa 157

świątecznymi zawiera choć jeden przepis tego typu. Nic w tym dziwnego, skoro śledzie to polska ryba.  Pamiętam, że w moim rodzinnym domu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne, smaczne ryby. Ale gdy chodzi o sałatki, to śledź nadal wiedzie prym.  W takim układzie(...)koniec, gdy napełnimy już cały słoik. Sałatkę odstawiamy na 2-3 dni w zakręconym słoiku, by smaki się wymieszały. Dla 4 osób Czas przygotowania 20 minut (ewentualny czas moczenia ryby 1 godzina

Przysmaki Karolki
Mintaj z pikantną gruszką 158

papierowymi ręcznikami kuchennymi. Przygotować marynatę z skórki otartej z połowy cytryny, soku z tej połówki i 3 łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i   ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość(...)bardzo drobno . Wymieszać z pieprzem marynowanym. Doprawić solą , pieprzem mielonym, szczyptą cukru i sosem chili. Zostawić na kilka minut. Odsączyć z nadmiaru soku na sitku ( sok zachować do skropienia ryby).  Wymieszać z posiekaną drobno melisą. Wypełnić puste miejsca po gniazdach nasiennych w gruszkach farszem pomidorowym.  Rybę wyjąć z marynaty i ponownie   osuszyć. Posolić. Posypać papryką . Oprószyć

Buniabaje w kuchni
Panga na sosie pomidorowo-cebulowym 158

ryba jest mokra że aż strach- suszymy do oporu- nie ma zmiłuj). Suchą rybę solimy , posypujemy pieprzem , mielona papryką ( po szczypcie z obu stron). Oprószamy mąką strzepując jej nadmiar. Smażymy na kilku łyżkach rozgrzanego oleju z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Na tłuszcz po smażeniu ryby wrzucamy pokrojona w pół piórka cebulę i smażymy na złoto. Kroimy na ćwiartki(...)pomidorki i razem z posiekanymi ziołami dodajemy do cebuli. Zalewamy bulionem i dusimy na małym gazie 20 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.  Na warzywach układamy rybę i podgrzewamy kilka minut tak by była ciepła i przeszła jednocześnie smakiem sosu. Podajemy z ziemniakami z wody

Buniabaje w kuchni
Steki z rekina z masłem pomarańczowym 178

Najprostszy sposób na podanie ryby. Usmażyć rybę oprószoną mąką na maśle. Podać z masełkiem pomarańczowym ( cytrynowym , ziołowym ).Staram się mieć takie masła w różnych smakach zamrożone na zapas ( do kurczaka, ryb, warzyw ). Dziś musiałam robić odrobinę pomarańczowego bo akurat mi się skończyło. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Jeśli piątek, to rybka! 154

mało ryb. Więc wzięłam nogi za pas, torbę na ramię, portfel w garść i popędziłam z rana do rybnego. Wracając, zahaczyłam o ogródek, zerwałam porządny pęczek koperku. Będzie ryba! A jak ryba, to sos. W końcu każda ryba pływa! Zapraszam więc dziś na rybny, jarski obiad, typowo piątkowy. DORSZ PANIEROWANY Z RYŻEM I SOSEM KOPERKOWYM. 4 filety dorsza

W kuchni Karmel-itki
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 187

dodać więcej soli bądź pieprzu... Takie prozaiczne, a jednak dla mnie znaczyło to bardzo wiele. Zaszczyt. fot.: Fairy. Przepiórki trafiły do piekarnika, sałatka już czekała na stole, ryba dochodziła, zabajone się robiło... Powoli wielkie gotowanie dobiegało końca, uwieńczenia pyszną ucztą. Zaserwowaliśmy dania, chciałam pozostać na straży do samego finału, ale Grzegorz wygonił mnie do stołu "Co Ty, zimne będziesz jadła(...)wraz z dedykacją imienną. Ja dostałam dodatkową książkę. Kiedy tak czekaliśmy na wszystkich uczestników, rozmawiałam z Dorotą o książkach, podszedł do nas Grzegorz. Zdradził, że wydał ostatnio książkę "DWIE RYBY" , o flądrze i dorszu, który wyszła w nakładzie zaledwie sto sztuk. I że jedna z tych książek jest dla mnie. Uśmiechnęłam się jak głupek, zrobiło mi się naprawdę miło

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 226

zachwytu. Mimo to, łapie za serce swoim smakiem, oszałamia zapachem i intryguje różnością w konsystencji każdego"elementu". Miękki, papkowaty szpinak, kawałki rozpływającego się w ustach sera, miękka i delikatna ryba, a także chrupkie ciasto francuskie. Tak podanego łososia mogę zjeść hoho i jeszcze więcej. Pysznie, acz klasycznie. I wiadomo, że większości z konsumentów zasmakuje. ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPINAKIEM(...)momentu, aż sok ze szpinaku się zredukuje. Studzę masę, wyłożona gorąca na ciasto spowoduje jego stopienie się. Na każdy pas wykładam porcję wystudzonego szpinaku z fetą, układam kawałek ryby i zawijam, zlepiając dokładnie z każdej strony. Postępuję tak ze wszystkimi pasami ciasta. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na dużej blasze wykładam papier do pieczenia, układam sakiewki  w odstępach

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania