ryby - 22566 przepisów (strona:538/1505)

Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 148

Składniki dla dwóch osób: 2 filety z tuńczyka pieprz cytrynowy Ptysie: 1/2 szklanka wody 50 g masła 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli spory pęczek

My Culinary Art
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 190

posypane pestkami słonecznika. Składniki (na 2 porcje) :  Pulpety  - 300 g filetu z łososia - 1/2 jajka - łyżeczka otrębów/kaszy manny/bułki tartej - łyżeczka koncentratu - cebulka dymka - przyprawa do ryb - sól, pieprz Warzywna salsa - mieszanka warzyw mrożonych - łyżka serka kremowego - łyżka koncentratu - łyżka oliwy - 1/2 puszki pomidorów - zioła prowansalskie -ząbek czosnku -pieprz, sól + ser do posypania Przygotowanie:  Filety

Kuchnia Ellie
Spaghetti z wędzonym łososiem 249

Dzisiaj przepis na danie dla wielbicieli makaronów i kuchni śródziemnomorskiej, bo wykorzystamy w nim m.in. suszone na słońcu pomidory, oliwki i rybę :) Składniki (dla 2 osób): opakowanie (100 g) łososia wędzonego makaron, ja wykorzystałam razowe spaghetti kilka pomidorów suszonych  mała cebula kilka oliwek 100 ml śmietany przyprawy (chilli, czosnek, bazylia,...)  Wykonanie: Na łyżce oliwy lub oleju przesmażamy cebulę(...)pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy rozdrobnione pomidory, a następnie oliwki i łososia. Smażymy ok 2 minut, do momentu aż ryba będzie gotowa, wtedy dodajemy śmietaną i całość doprawiamy do smaku. Miejcie na uwadze, że łosoś jest słony. Wszystkie składniki mieszamy i wykładamy na wcześniej ugotowany, gorący makaron. Smacznego

Taste Of My Day
Śledzie w oleju. 224

Śledzie przepłukujemy w zimnej wodzie i układamy w większym naczyniu. Zalewamy je wodą i moczymy je kilkukrotnie zmieniając wodę, do ostatniej dodając mleko. Stopień słoności możemy ocenić próbując kawałka ryby. Innego sposobu osobiście nie znam. Następnie przepłukujemy śledzie z mleka, odsączamy i kroimy na dogodne dla nas kawałki. Układamy je ciasno warstwami z pokrojoną w piórka/plasterki cebulą

Malinowe Pocałunki
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 186

sprawia , że po danie z przyjemnością skuszą się zarówno panie jak i panowie. Ja wykorzystuję do nich makrelę – Wy śmiało możecie pokusić się o swoją ulubioną wędzoną rybę . Do tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 247

olej, sok z cytryny, imbir i skórkę cytrynową, do smaku dodać odrobinę soli i pieprzu. Filet łososia podzielić na dwa kawałki i wrzucić do marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec

Monia miesza i gotuje
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 181

drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia.  Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka śledziowa z curry. 1143

nieubłaganie, człowiek w wolnej chwili zaczyna kombinować i zastanawiać się nad menu. Co zrobić innego, równie smacznego, ale w klimacie świątecznym. W niemal każdym domu w tym okresie królują ryby. Są to przeróżne gatunki, przyrządzane na wszelakie sposoby. Jednak chyba królem od wieków na polskich stołach jest karp i śledzik. Osobiście moja rodzina za karpiem nie przepada, ale śledź

Malinowe Pocałunki
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 201

mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.   Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz

Mango Papaja
Mintaj w panierce jajecznej 138

wyjąć je z zamrażalnika co najmniej 2-3 godz. przed smażeniem. Składniki : 2 średnie płaty z mintaja- mrożone 1 jajko  2 łyżki mąki sól, pieprz lub przyprawa do ryb (około 1 płaskiej łyzeczki)  olej do smażenia Przygotowanie : Rozmrożone(...)płaty osuszamy, dzielimy na dzwonka i solimy 15 min. przed smażeniem W głębokim talerzu rozbijamy jajko i dosypujemy mąkę- mieszamy i dodajemy ewentualnie pieprz prawdziwy mielony lub przyprawę do ryb - mieszamy widelcem Na patelni rozgrzewamy olej i na gorącym, głębokim tłuszczu smażymy rybę maczając ją wcześniej w panierce Smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Wystarczy do tego dobra

Proste Potrawy
Tołpyga w pomidorach 172

pół puszki 390 g krojonych pomidorów około 50 dag ryby tołpyga - świeżej lub rozmrozonej 1 pomidor świeży sól, pieprz masło 1 cytryna ( 3 plastry, reszta do wyciśnięcia na rybę po upieczeniu) Przygotowanie: Rybę umyć, osączyć i  ewentualnie podzielić na dzwonka Na folii aluminiowej położyć 3 plastry cytryny i parę plastrów masła Na to ułożyć posoloną rybę, posypać pieprzem

Proste Potrawy
Cytrynowo-miodowy łosoś z ćwikłą z młodych buraczków podany z sałatką truskawkową i grillwanym ananasem! 178

które zaskoczy i zadowoli nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Na moim blogu przepisów na dania z  ryb jest już bardzo dużo, bo jak zdążyliście już pewnie zauważyć uwielbiam ryby a jedną z najbardziej ulubionych jest łosoś norweski. Dlaczego? Bo można go łączyć z wieloma składnikami, jest bardzo smaczną rybą i w dodatku łatwo dostępną. Ale wracajmy do naszego

SMYKWKUCHNI
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą 196

Pyszny przepis na rybę pieczoną w folii z mozzarellą i pomidorami  SKŁADNIKI  (2 porcje) 4 nieduże filety ulubionej ryby morskiej  (po ok .100) 2 duże pomidory kulka mozzarelli (125g) pieprz cytrynowy sól bazylia, oregano, czosnek  PRZYGOTOWANIE Filety myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na na dwóch kawałkach folii aluminiowej u kładamy najpierw po jednym filecie . Oprószamy(...)pieprzem cytrynowym, solą, czosnkiem, bazylią i oregano. Pomidory kroimy w plastry. Połowę układamy na rybach i znów doprawiamy -tym razem tylko oregano i bazylią. Następnie kładziemy mozzarellę pokrojoną w plastry  i  resztę pomidorów  + zioła. Na samą górę kładziemy filety, które znów posypujemy wszystkimi przyprawami. Zawijamy w folię i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym

Moje Kuchenne Rewelacje
Ostatni weekend przed świętami. 158

barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby . Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku . Potrzebuje ona około jednego dnia, aby wszystkie smaki idealnie się przegryzły. Jeśli mamy jeszcze siły to przygotowujmy sałatkę jarzynową. Pieczemy muffinki np. pierniczkowe lub marchewkowe Wtorek Ubieramy choinkę(...)gotujemy. Przygotowujemy stół na wigilie. Przed pojawienie się gości odsmażamy ziemniaki oraz smażymy karpie. Możemy to zrobić nawet z pół godziny wcześniej. Daje nam to chwile czasu dla siebie. Ryby i ziemniaki trzymamy w nagrzanym na około 40 stopni piekarniku wówczas nie ostygną. POWODZENIA

Kolizje Smaków
Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? 233

cytryn: Jak już pisałam, kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie. Ze względu na swój marokański rodowód, kiszone cytryny idealnie nadają się do wszelkich tażinów(...)bazie kurczaka, jagnięciny, czy warzyw (np. ciecierzycy). Wykorzystuje się je również do doprawiania kuskusu oraz ryżu. Kiszona cytryna i ryba to idealne zestawienie. Zmiksuj kiszoną cytrynę z oliwą i ziołami lub z jogurtem naturalnym, a otrzymasz pyszny sos z pieczonej/grillowanej ryby . Sos z kiszonych cytryn będzie również świetny do dań z owoców morza (grillowanych krewetek czy kalmarów). Kiszona cytryna

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania