następnie delikatnie połóż na rozgrzany olej. Smaż około 3-4 minuty z jednej strony i 2-3 z drugiej.Pozostałe jajko, jeżeli Ci zostało wlej do smażącej się ryby po przewróceniu na drugą stronę. Pozostałe dwa filety, również przekrój i tym razem najpierw zanurz w jajku, po czym obtocz w bułce i na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około
Pasje Jolkizastanawialiśmy z Pawłem czy zamiast paczki chipsów można by do filmu wieczorem “wciągnąć” coś innego, zdrowszego. I tak powstał pomysł na naleśniki. Na zielono. Z naszą ulubioną rybą - łososiem. Jak Paweł nie przepada za serem białym (całkowicie nie rozumiem dlaczego!), tak krem z twarożku i łososia został przez niego w 100% zaakceptowany :) Zarówno ser biały jak i łosoś(...)białka, a także składników mineralnych, takich jak magnez, wapń, fosfor, selen, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których bogatym źródłem są ryby morskie (w tym łosoś) pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym odkładaniu się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych. Natomiast szpinak jest doskonałym źródłem naturalnych roślinnych
W kuchni Katiezwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić solą i pieprzem. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił. Na talerz(...)nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Oryginalny smakCzarny makaron (barwiony sepią, czyli barwnikiem z mątwy) doskonale smakuje w połączeniu z rybami i owocami morza. Dzisiaj przygotowałam go z sosem śmietanowym i filetem z łososia, który idealnie pasuje do tego makaronu. Danie charakteryzuje niepowtarzalny smak… Polecam Składniki na 4 porcje: 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g) 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią
Oryginalny smakIlekroć przygotowuję rybę czy inne mięso, zastanawiam się, co tym razem dodać do dania? Makaron? Ryż? A może ziemniaki czy frytki? No tak, ale ile można jeść takie rzeczy? ;) Wtedy z pomocą przychodzą wszelkiego rodzaju kasze, które w łatwy sposób potrafią urozmaicić każdy obiad. Jedną z nich jest kasza kuskus , przez niektórych uznawana za najzdrowszą z kasz, a dla innych(...)ostatnim mogę się zgodzić pod warunkiem, że nie dodamy do niej żadnego ciężkiego sosu. Zresztą ta sama zasada dotyczy makaronów i ziemniaków. Wszystko z umiarem jest dobre :) Do dzisiejszej ryby postanowiłam przygotować "sałatkę" kuskus z warzywami, która jako lekki dodatek idealnie wpasowała się w wieczorne klimaty. Składniki: 1 kubek kaszy kuskus 2 szklanki gorącego bulionu 1 mała cebula
Kitchens AlphabetDoprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneBardzo lubimy ryby, jednak by się nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny, 100g serka kremowego Apetina z czosnkiem
Z miłości do słodkościkolejny przepis, który podpatrzyłam na blogu Margarytki TUTAJ Prościutki przepis odmienił wygląd standardowych kostek rybnych :) Składniki: kostki z mintaja 2 jajka bułka tarta odrobina soli przyprawa do ryb majeranek olej do smażenia Wykonanie: Kostki rybne przekładam poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Są wtedy delikatanie rozmrożone, ale nie do końca. Każdą kostkę dzielimy na 3 części , uzyskując
Walijskie Pichceniekwaśnej - bo taką właśnie lubię najbardziej. Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz
Walijskie Pichceniefamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera. Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Miksujemy do momentu(...)łyżek. Wyjmujemy szalotkę i dodajemy zimne masło w małych kawałkach. Po każdym razie dokładnie mieszając. Otrzymamy w ten sposób kremową emulsję na której układamy nasza rybę. To jest jedna część mojego zgłoszenia do konkursu BLOGERCHEFF. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Malinowe PocałunkiPołączenie ukochanych smaków mojej Mamy i moich. Mama uwielbia duszoną kapustę. Obie lubimy ryby ( a szczupak zajmuje w tym lubieniu poczesne miejsce). A ja przepadam za kminkiem. Okazało się, że szczupak doprawiony mielonym kminkiem jest bardzo smaczny. Mamy więc potrawę , która zadowala nas obie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnioraz pamiątki. Fot. Młoda dziewczyna umilająca czas grą na cymbałach W oddzielonej części targowiska znajduje się część "rybna", w której rybacy sprzedają swe łowy. Fot. Sprzedawca z rybą Scabard zabawiający turystów Będąc w Funchal warto wybrać się na dosyć wymagający (bo pod górę) spacer do ruin zamku Alcoutim , z tarasem widokowym, z urzekającym krajobrazem Poniżej zdjęcia miasta
Taste Of My DaySame ryby w puszce są trochę nudne, ale dodając kilka składników możemy wyczarować pyszny dodatek do chleba. Ja dosyć często robię różne kombinacje w składnikach i za każdym razem jest smacznie. Tym razem prosta i szybka wersja na bazie filetów z śledzia w sosie pomidorowo paprykowym. Składniki: 2 puszki filet ze śledzia z sosie pomidorowym z papryką GRAAL
Ala piecze i gotujeniebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z wędzonej ryby z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego pstrąga Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego(...)zmielony pieprz 2 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitysolą ziołową i odrobiną majeranku. Odstawić do lodówki na godzinkę. Małe cukinie dokładnie umyć, odkroić końce, większe sztuki przekroić na pół. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć kawałki ryby oraz cukinie. Dobrze skropić olejem i posypać suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać 40 minut. Pod koniec pieczenia kawałki dorsza
Monia miesza i gotuje