ryby - 22566 przepisów (strona:514/1505)

Wietnamska kwaśna zupa z łososiem (Canh chua ca hoi) 180

Canh Chua (dosłownie " kwaśna zupa ") jest zupą regionalna Delty Mekongu południowego Wietnamu . Ta prosta i niezwykle smaczna zupa występuje w wielu odmianach. Do jej przygotowania używa się przeróżnych gatunków ryb, występujących w rzece Mekong oraz bulionu, któremu kwaśny smak nadaje proszek z tamaryndowca i pomidory. Ważnym składnikiem są też kiełki fasoli i kawałki ananasa, czasem dodaje się też inne

Kuchnia Prezydentowej
Łosoś z warzywami 166

Łosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu.   Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo

Passion of Cooking
Dorsz z soczewicą, z porami i kawiorem cytrynowym 149

razem mamy dla Was propozycję dania z rybą w roli głównej. Pyszny i soczysty dorsz w towarzystwie zdrowej soczewicy z dodatkiem duszonego pora i kawioru cytrynowego Składniki: - 400 g polędwicy z dorsza - 4 łyżki czerwonej soczewicy - 1 łyżka masła - 1 por - 1 łyżka tapioki - sok z połówki cytryny - sól, pieprz Dodatkowo potrzebujemy olej do smażenia. Porcja na 2 osoby. Najpierw(...)oleju na złoty kolor. Na talerzu układamy soczewicę z dorszem i dekorujemy porami oraz kawiorem cytrynowym (ten kawior to taki mały patent od Twojego Kucharza na podanie cytryny do ryby w nieco inny sposób niż pokrojone plasterki ). Smacznego

Kuchenne Wariacje
Dorsz w sosie pomidorowo-cebulowym 103

Dziś udało mi się kupić znakomite filety z dorsza. Nie pamiętam już kiedy je ostatnio jadłam. Powędrowały od razu na stół. Ponieważ nie przepadam za panierowanymi rybami, poszukałam trochę w necie, sprawdziłam stan mojej spiżarni i zabrałam się do dzieła. Wyszło przepyszne, odrobinę pikantne danie. Na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 130

roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko

Wiem co jem
Roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym 116

Zamiast tradycyjnych smażonych ryb w tym roku będą gotowane na parze roladki z pstrąga w pikantnym sosie marchewkowym. Lekko i pysznie. Oczywiście nie musicie czekać do wigilii by je przygotować. Możecie to zrobić już dziś. Przepis powstał na potrzeby świątecznego e-booka zawierającego 50 przepisów na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl

Wiem co jem
Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 223

Pozostając w temacie ryb, proponuję pyszną sałatkę warstwową z wędzoną makrelą. Ozdabiając ją wzorowałam się na przepisach wypatrzonych na portalu przyslijprzepis.pl, ale składniki zestawiłam według własnego upodobania. Składniki: 2 ziemniaki (20 dag) 2 marchewki (25 dag) kilkucentymetrowy kawałek białej części pora 2 ogórki konserwowe (10 dag) 10 dag żółtego sera – u mnie morski 2 jajka 1 średnia wędzona makrela

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety rybno-warzywne na fasolce szparagowej 151

Czasem zdarza się, że po rozmrożeniu ryby zostaje z niej maleńka garstka, którą nie jestem w stanie sama się najeść, nie wspominając już o nakarmieniu rodziny. Ale poradziłam sobie z tym problemem, wykorzystując przy okazji korzeń pietruszki, jaki pozostał mi z rosołu i końcówkę świeżej papryki. Kotleciki były dobrze przyprawione, z wierzchu ładnie zrumienione, a wśrodku delikatne jak puch

Kuchenne zapiski Edyty
Tołpyga pieczona z kalafiorem i papryką 192

proponuję tołpygę pieczoną z kalafiorem i papryką. Tołpyga ma niestety troszkę ości, a nie każdy lubi je wydłubywać z talerza, więc spokojnie można zastąpić ją filetem z innej, ulubionej ryby. Swoją porcję zjadłam z kaszą kuskus, mąż wolał kaszę jęczmienną, ale ziemniaki też byłyby całkiem na miejscu :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczony pstrąg 124

powie ryba? :) Powie, że jest bardzo zdrowa i poleca się na obiad :) Dzisiejsze wydanie pstrąga jest bardzo proste.  W domu oprócz pstrąga, trzeba mieć naprawdę niewiele rzeczy, aby przygotować zdrowy i treściwy posiłek dla całej rodziny :) Składniki: 2 pstrągi cytryna garść koperku garść pietruszki ząbek czosnku masło sól i pieprz Przygotowanie: Rybę oprawić, umyć i dokładnie osuszyć. Cytrynę sparzyć(...)posiekać drobno. Ok 3 łyżek masła wyłożyć do miseczki, wycisnąć czosnek, wrzucić posiekaną natkę pietruszki oraz koperek i wymieszać. Odrobinę posolić i popieprzyć, Formę wyłożyć folią, ułożyć na niej rybę, którą należy z obu stron posolić. Do otworu brzusznego nałożyć masło ziołowe oraz plastry cytryny. Rybe posmarować delikatnie masłem i wstawić przykrytą folią do nagrzanego piekarnika (180stopni

ChilliJemy
Karp z grilla 133

szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko jej brzegi

My simple kitchen
Pstrąg łososiowy z parowaru 125

odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem i estragonem (bez estragonu jest również smaczne). Wyłożyć na tackę w parowarze przeznaczoną do przygotowywania mięs lub ryb (u mnie górna część parowaru). Na niższych poziomach można wyłożyć obrane i pokrojone na mniejsze części warzywa (u mnie brokuły i marchewka) Parowar przygotowujemy zgodnie z instrukcją, nalać wody, zamknąć

Kuchcik gotuje
Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna 115

Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Dziś pyszna potrawka rybna z dodatkiem suszonych śliwek. A co ze śliwkami? czy są zdrowie? Pomimo, że są dosyć kaloryczne (około 260 kcal w 100 g), to są pomocne przy próbach utraty zbędnych kilogramów, dając uczucie sytości i przyspieszając metabolizm, Składniki: ½ kg filetów rybnych ½ kg Włoszczyzna ( bez kapusty) 10 dag suszonych śliwek Liść(...)odstawić na pół godziny. W tym czasie również namoczyć śliwki w odrobinie wody. Następnie opłukać warzywa obrać, pokroić, połączyć ze śliwkami i ugotować z przyprawami. Pod koniec gotowania włożyć rybę i gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki i można podać również na kolację wigilijną

Tradycyjna Kuchnia
Fasola z anchois na wigilię 139

dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy) Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności. Składniki: ½ kg białej fasoli 5 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 1 słoiczek anchois (78g) Sól, pieprz Wykonanie: Fasolę namoczyć

Tradycyjna Kuchnia
Filety rybne w piwnej panierce 101

chłodne miejsce. Piwo wymieszać z żółtkami, mielonym kminkiem, ubitą pianą z białek i lekko wymieszać. Porcje ryby moczyć w cieście i smażyć wolna na tłuszczu. Po usmażeniu wstawić rybę na kilka minut do piekarnika aby wewnątrz nie była surowa. Podawać na zimno i na gorąco

Tradycyjna Kuchnia