takie połączenie jest niezmiernie interesujące od razu przystąpiłam do działania. Dodałam jeszcze kilka różnych dodatków i... efekt przeszedł moje oczekiwania! Wyśmienita frittata z delikatnym aromatem wędzonej ryby i kwaskowych kaparów - rewelacja! 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 100g wędzonego łososia 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka kaparów 2-3 łyżki mleka sól, pieprz zioła masło Cebulę drobniutko posiekać(...)smażyć aż nabierze różowego koloru, podlać sosem sojowym, dodać kapary i jescze chwilę smażyć. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać, dodać mleko popieprzyć, dodać zioła, dokładnie wymieszać. Przesmażoną rybę zalać jajeczną masą i równomiernie rozprowadzić po patelni. Gdy brzegi podeschną odchylać je delikatnie łopatką i przechylając patelnię przelewać tam nie ścięte jajko z wierzchu. Przykryć i smażyć na małym ogniu
Codzienne Gotowaniesztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę. W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania. Oczywiście rybka przyrządzona w ten sposób może być dowolna
Niespełnione zdolności kulinarneZalewa: 50 g soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego 2 liście laurowe ok 10 ziaren kolendry Przygotowanie: Ryby należy oczyścić i wypatroszyć. Polecam od razu filetować. Solankę zagotować z przyprawami by ich aromat przeniknął do wody (przyprawy dobrze wcześniej rozgnieść(...)moździerzu). Ostudzić i zalać filety na 6 - 12 godzin (zależy od wielkości). Następnie wyjąć, przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i kładziemy na kratce do ocieknięcia i wysuszenia. Ryba będzie gotowa, gdy jej skóra stanie się lśniąca. Następnie układamy filety na półkach wędzarni i dodatkowo osuszamy około 30 minut w temperaturze 50 stopni. Kolejnym etapem jest włączenie generatora dymu
Karczma HonoriettyWyczarować smakowite danie z ryby wcale nie jest trudno. Klopsiki z dorsza w pysznym sosie pomidorowym z kaparami zasmakują każdemu. To świetny sposób na przemycenie nielubianej rybki nie tylko dla dzieci. Klopsiki są delikatne i puszyste, a całe danie bardzo łatwe do przygotowania i nie zabiera wiele czasu. Sos pomidorowy z dodatkiem świeżego oregano i kaparów smakuje wyjątkowo(...)cukru, sól, pieprz 3 łyżki posiekanych kaparów (ze słoiczka) 1 łyżka masła ghee Wykonanie: z filetów rybnych usunąć skórę i ewentalnie pozostałe ości. Cebule obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Rybę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartę, przyprawy i posiekaną pietruszkę, następnie wyrobić masę. Uformować klopsiki, obtaczać pojedyńczo w mące i smażyć na rozgrzanym oleju
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Łosoś to dla mnie najlepsza ryba. Usmażony lub grillowany , oprószony solą i pieprzem jest wyśmienity. Jak dodamy do niego jeszcze inne dodatki będzie to już rewelacyjny smak. Wcześniej pokazałam Wam jak można podać łososia ze szpinakiem i pieczarkami (przepis) . Jeśli nie jesteście miłośnikami zielonych liści :) to polecam łososia z sosem serowo - koperkowym (przepis) Składniki 4 kawałki łososia 1 garść liści(...)bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Patelnię grillową mocno rozgrzać. Łososia oprószyć solą i pieprzem. Zaczynamy grillować układając rybę na patelni skórą do dołu. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i bardzo krótką chwilę smażymy bardzo drobno posiekany czosnek. Dorzucamy drobno posiekane listki bazylii i smażymy około 1-2 minuty. Doprawiamy szczyptą soli. Na talerz wykładamy
O kuchni z uczuciemjajka 1 cytryna płatki kukurydziane olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Rybę myjemy, odcinamy ogon, łeb, usuwamy łuski i filetujemy. Kroimy na cienkie paski,`skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem. Płatki kukurydziane wkładamy do foliowego woreczka i rozgniatamy za pomocą wałka kuchennego. Każdy kawałek ryby maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczamy w panierce. Smażymy na rozgrzanym
magiczna kuchnia KasiProsta, bardzo smaczna śniadaniowa potrawka z ryżu z dodatkiem wędzonej ryby i ugotowanych na twardo jajek. U mnie dodatkowo wzbogacona krewetkami koktajlowymi. Składniki: ½ l bulionu warzywnego, 150 g wędzonego łososia (u mnie z koperkiem), 150 g krewetek koktajlowych, 300 g brązowego ryżu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 5 niedużych jajek, sok z ½ cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Nie tylko w kuchniKotleciki rybne chodziły za mną od dawna. Udało mi się dzisiaj stworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki: 50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety
Niespełnione zdolności kulinarnemojej rodzinie w każdy piątek unikamy mięsa, a na obiad najczęściej serwujemy ryby. Dziś zmierzyłam się z koszmarem mojego dzieciństwa, czyli z kotletami rybnymi. Uważam się za osobę nawróconą i będę przygotowywać je częściej! Dodatek ziemniaków, ziół i przypraw sprawia, że rybny smak jest delikatniejszy. Myślę, że takie kotlety bardzo zasmakują Waszym pociechom :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku
Przepisy Aleksandrysmarowidło do chleba jakie do tej pory zrobiłam .Dawno temu nie znosiłam prawdziwego ,sklepowego paprykarza ,bo zawsze coś nieprzyjemnie chrzęściło między zębami .W domowym ryż zamieniony na kaszę , ulubiona ryba i mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili(...)łyżka sosu sojowego sól ,pieprz ulubione suszone przyprawy oliwa z oliwek Rybę usmażyć na odrobinie oleju ,ostudzić . Marchewki ugotować na miękko i ostudzić ,następnie obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach . Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i ostudzić . Cebulkę pokroić i usmażyć na oliwie na złoty kolor .Dodać do niej rozdrobnioną rybę ,kaszę ,marchewkę ,sos sojowy ,chili
Ladylaura.cytryny 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, sól morska 1 łyżeczka przygotować marynatę: garam masala, pieprz, sól, sok z cytryny, olej dobrze wymieszać kupiłam nieduże fląderki oczyszczone bez skóry, ryby opłukać i na ręczniku papierowym osuszyć flądry włożyć do marynaty, dobrze je natrzeć i schować do lodówki na 5 godzin na mocno rozgrzanej patelni grillowej flądry griilować na rumiano
W Mojej Kuchni LubięPewnie niektórzy pomyśleli, że przeszłam w blogowy niebyt. Ale nic z tych rzeczy! Mam nadzieję, że wypoczęliście na wakacjach ode mnie również;), ponieważ wracam! Uwielbiam ryby pod każdą postacią, ale nigdy nie jadłam sałatki, w której królowałaby wędzona makrela. No i przyszedł taki dzień, że wzięłam sprawy w swoje ręce, a efekt moich poczynań poniżej. SKŁADNIKI makaron
ZofianaRyba na moim stole gości raz w tygodniu. Dlatego staram się urozmaicać dania rybne. Pstrąg w papilotach jest daniem łatwym w przygotowaniu i dość szybkim Skladniki porcja na 2 osoby 2 pstrągi 2 cebule 2 papryki 2 łyżki masła czosnkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry sół i pieprz do smaku 2 gałązki cząbru świeżego ( nie koniecznie) 4 gałązki kolędry świeżej(...)cząbru, troszkę masła całość skrapiam sokiem z cytryny, dwa plasterki cytryny też nie zaszkodzi. Zawijam w folię . Griluję ok 20 minut Na wszelki wypadek przed końcem sprawdzam czy ryba jest gotowa
Eli Gotowaniełyżeczki) sól, pieprz listek laurowy Wykonanie Cebulę pokroić w piórka, jabłka w półtalarki , Połowę wrzucić do głębokiego rądla ,dodać masło i lekko poddusić . W tym czasie sprawić rybę ( sposób sprawiania w poradach) natrzeć solą i pieprzem do środka włożyć bazylię, ułożyć na jabłkach , pozostałą częścią przykryć pstrągi , dodać 1/2 szklanki wody lub bulionu i dusić na wolnym ogniu(...)minut w temperaturze 180 stopni . Po tym czasie ryba jest gotowa
Eli GotowanieWiadomo ; na Wigilię musi być ryba w galarecie . Od kilku lat przygotowuję tradycyjnie karpia i trochę współcześnie łososia . Muszę przyznać że lepiej mi smakuje łosoś . Składniki na 3 porcje 3 dzwonki duże łososia 2 cebule 1włoszczyzna do przybrania : jajko,1/4 papryki , łyżka kukurydzy głowę , płetwy ( można dokupić osobno) przyprawy : listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego , 10 ziaren pieprzu(...)czarnego sól , pieprz, Wykonanie Ja kupuje rybę w całości . Myję ja ,odcinam głowę i płetwy ,dzielę na dzwonka . Do dużego garnka wlewam ok 3-4 litrów wody , dodaję oczyszczoną i umytą wloszczyznę ,przyprawy , cebulę i gotuję .Gdy warzywa są na pół twarde wkładam głowę i płetwy, zmniejszam ogień ( przy ostrym ogniu wywar z mętnieje) Wywar musi gotować się podobnie
Eli Gotowanie