ryby - 22088 przepisów (strona:509/1473)

Paprykarz domowej roboty 214

Makrela to absolutny klasyk jeśli chodzi o wędzoną rybę. Dziś polecam przekąskę do śniadania lub kolacji z dodatkiem właśnie tej ryby. Można z niej przyrządzić nie tylko pastę na kanapki, ale także paprykarz domowej roboty, który wychodzi przepyszny. Mojej rodzinie smakuje lepiej niż wędliny, można zrobić taką ilość jaką się chce, a jego wykonanie jest błyskawiczne. Jeśli tylko ktoś

upichcic
Pikantny łosoś z grilla z kakao 131

stron. Posypać obficie powstała mieszanką przypraw lekko ją wklepując. Łososia grillować około 20 minut lub do momentu aż da się go łatwo dzielić na płaty. Należy pamiętać aby ryby nie przesmażyć bo stanie się sucha. Grillowanie łososia na cedrowych deskach nada mu wyjątkowy smak i aromat Deski cedrowe można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla oraz online na www.sklep.dynamic24.pl

naRuszcie
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 229

Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 dobę

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem 169

połowy cytryny 2 łyżki oliwy czosnkowej Przygotowujemy glazurę dla ryby.Płynny miód, musztardę, sok z cytryny, pieprz i czosnek i posiekany koperek energicznie mieszamy ze sobą. Filety ryby myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skrapiamy oliwą. Wykładamy łososia i polewamy gotową glazurą. Bataty obieramy ze skórki, Kroimy w cienkie plasterki. Układamy obok łososia. Posypujemy je solą morską, pieprzem

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy paprykarz 309

torebki) 1 makrela 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki przyprawy harissa 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowy szczypta pieprzu cayenne olej Rybę dokładnie oddzielić od ości.  Ryż ugotować. Cebulę obrać i posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce. Warzywa udusić na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem(...)zielem angielskim. Dodać przecier pomidorowy i mieszankę przypraw (  kolendra, papryka, kmin rzymski, chili, sól, czosnek)   wymieszać i   chwilę poddusić razem. Do przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną rybę i ugotowany ryż, dokładnie wymieszać, dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby zwiększyć pikanterię smaku:). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać ze świeżym pieczywem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Łosoś pieczony w foli z suszonymi pomidorami 157

Łososia oskrobujemy z łusek mujemy, osuszamy i kroimy na 3 kawłaki. Z oliwy, koperku, soku i skórki z cytryny oraz soli i białego pieprzu przygotowujemy marynatę. Zanurzamy w niej rybę dokładnie obtaczając aby dotarła we wszystkie zakamarki. Pozostawiamy łososia w marynacie na minimum 20 minut a najlepiej kilka godzin. Folię aluminiowa składamy podwójnie. Na jej środku umieszczamy cebulę pokrojoną(...)piórka, po 3 kawałki suszonych pomidorów oraz kawałek łososia z marynatą. Zawijamy szczelnie i pieczemy w 180 stopniach C przez 20 minut. W czasie gdy piecze sie ryba gotujemy groszek cukrowy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie dowolny makaron. Łososia serwujemy z groszkiem cukrowym i makaronem oraz ćwiartka cytrynki

Pyry na Gaz
ŁOSOŚ Z PATELNI GRILLOWEJ 116

końcu to nie moja wina, że pogoda pokrzyżowała mi plany. Niebo płacze, a ja się uśmiecham :) Całkiem smaczny wyszedł mi ten obiad. SKŁADNIKI: filet z łososia przyprawa do ryby  sól pieprz sok z cytryny A jak to zrobić(...)Filet z łososia pokroić na porcje. Każdy kawałek oprószyć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Patelnię grillową bardzo mocno rozgrzać i smażyć rybę z dwóch stron po 3-4 minuty z każdej strony. Mój łosoś idealnie skomponował się z warzywami

Kuchnia w opałach
Łosoś z sosem malinowym 102

Szybka w przyrządzeniu i do tego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa(...)stron. W tym czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa rybę podajemy z puree posypanym świeżą pietruszką, sałatką i polewamy ją sosem malinowym oraz odrobina glassy balsamicznej. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Mienta blog
Dorsz w tymianku z warzywami 159

Starajmy się, aby ich nie przesmażyć. Powinny być jędrne i chrupkie. Doprawiamy je solą i papryką słodką. Usmażone odstawiamy. Na drugiej patelni rozkładamy papier do pieczenia i układamy porcje ryby skórą do dołu. Smażymy ok. 3 min. z obu stron. Na talerzu układamy usmażone warzywa, a na nich filety z dorsza. Smacznego

kulinarnyJa
Pieczony szczupak w carry, z koprem, warzywami i olejem z awokado :) 99

Tata złowił szczupaka to trzeba go należycie spożytkować :) Szczupak smakuje wyśmienicie. Jest to ryba chuda, dlatego dodatek oleju z awokado nadaje jej soczystego smaku. Przyprawy sprawiają, że danie jest bardzo aromatyczne. Ponadto lekkie, zdrowe, kolorowe :) Olej z awokado od Badapak do pieczenia jest wyśmienity. A z pieczonymi ziemniaczkami.....py-cho-tka! :D Składniki: - 1 mały świeży szczupak - sok z cytryny(...)groszek, por, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaczki - każdego po troszku) - przyprawy: sól, carry, pieprz czerwony, pieprz caynne Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową. Oczyszczonego szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny, do środka ryby wkładamy koperek, solimy i przyprawiamy. Warzywa kroimy według upodobań, jednak nie za grubo. Układamy w naczyniu, polewamy olejem z awokado. Naczynie szczelnie owijamy z wierzchu folią. Wstawiamy do piekarnika

Zdrowie na języku :P
Tarta / Zapiekanka z Ciasta Francuskiego z Łososiem i Szpinakiem 198

doprawiamy pieprzem oraz solą. Łososia kroimy w grubą kostkę, dodajemy po szczypcie soli, pieprzu oraz koperku. Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy starając się pokryć przyprawami każdy kawałek ryby. Mozzarellę (lub żółty ser) ścieramy na tarce, dodajemy rozbełtane jajka, odrobinę soli i pieprzu - dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie części. Formę na tartę (o średnicy ok. 25 cm) smarujemy

Słodka Strona
Łosoś w galarecie z musem z awokado i chrzanu / Salmon in aspic with avocado and horseradish mousse 99

moim rodzinnym domu w okresie międzyświątecznym królują ryby. Jedną z ulubionych potraw jest karp w galarecie. Jednak ze względu na to, że karp jest bardzo ościsty i moje dzieci za nim nie przepadają postanowiłam przygotować uwielbianego przez nie łososia. Aby zaostrzyć smak potrawy dodałam mus z awokado i chrzany przygotowany na bazie kremowego serka. SKŁADNIKI 60 dkg filetu(...)laurowe 4 ziela angielskie  kilka ziarenek pieprzu PRZYGOTOWANIE Łososia dokładnie myję i osuszam. Gotuję na parze, do wody dodaję liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, które ładnie aromatyzują rybę. Jajka przepiórcze gotuję na twardo. Zarz po ugotowaniu przelewam zimną wodą i obieram aby wokół żółtek nie pojawiły się ciemne obwódki. Awokado miksuję na gładka masę z chrzanem i serkiem

Magiczna kuchnia Darii
Łosoś z grilla w sosie barbecue 131

łososia posypmy solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewajmy grilla, naoliwmy dobrze ruszt żeby filety nie przywierały do rusztu. Grillujmy około 10-12 minut na każdy 2 cm grubości ryby. Grillowanego łososia podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Łosoś polecamy grillować na deskach cedrowych . Łosoś z grilla w sosie barbecue is a post from: naRuszcie.pl The post Łosoś z grilla

naRuszcie
Paj z dorszem i warzywami 157

pierwszy z takim sposobem podania ryby spotkałam się podczas mojego pobytu u angielskiej rodziny. Na stole często gościły różnego rodzaju "paje". Był tradycyjny Shepherd's Pie, był Fish Pie i Seafood Pie. Fish Pie został podany na pierwszy obiad, powitalny. Byłam wtedy tak zestresowana i miałam tak ściśnięty żołądek, że nie dałam rady przełknąć ani jednego

bistro mama
Penne z makrelą i rodzynkami 144

bardziej zapełnione półki i po chwili wiem, które składniki mają się ku sobie :) Wędzoną makrelę lub wędzonego pstrąga kupuję raz na miesiąc, jak nie rzadziej. Najczęściej jednak z wędzonych ryb robię pasty do chleba. Podobny los miał spotkać i tę makrelę... ... gdyby nie ta jedna minuta z nią oko w oko, sam na sam :) Czytaj więcej

bistro mama

Proponowane wyszukiwania