oczywiście rzecz gustu. Ta zupa z łososiem na pewno zaspokoi głód niejednego głodomora więc zachęcam do gotowania i polecam gorąco. Zupa smakowita, aromatyczna i treściwa dzięki ziemniakom i rybie, polecam. Zupa ziemniaczana ze smażonym łososiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanienawet przy wiosennym detoxie . do oprawienia ryb nie było, jak zwykle, chętnych bo przecież po co brudzić sobie rączki... Pyza nie ma takich dylematów - żeby zjeść trzeba najpierw rybę oczyścić przez cały czas warsztatów mogliśmy miksować sobie różne koktajle a potem zabrać je do domu ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDoprawić gałką muszkatołową a następnie połowę płynu wlać do warzyw. Smażyć aż sos zgęstnieje i się zredukuje. Wyciągnąć liść laurowy. Do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem włożyć warzywa, a następnie rybę. Rybę doprawić solą oraz pieprzem i dodać resztę śmietany. Na rybe rozsmarować puree ziemniaczane, które posypać startym żółtym serem. Piec w temperaturze 180 o C przez 45 -55 minut
Mama Gotujeoliwek ( najczęściej czarnych ), wywodząca się z Prowansji. Bardzo często spotykana również w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa , makaronu , a nawet mięs czy ryb ! Pastę robi się błyskawicznie i j est świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację! Ja uwielbiam z grzankami … a Wy z czym ją podacie? SKŁADNIKI: * wydrylowane, czarne oliwki
Ostra na Słodkojeszcze krewetki i frytki – żyć nie umierać! Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś, co pływało – krewetek, ryb, homara, małży, przegrzebków, etc. Najbardziej znane połączenie to pieczony ogon homara podawany z filet mignon. W wersji niskobudżetowej – krewetki i antrykot będą równie dobre. Steki które kupiłam mają
Karo in the Kitchennastępnie zwinąć w rulon i kroić na ok 5 mm paski. Rozwinąć. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Pozostałe: łosoś świeży ulubione przyprawy do ryby hummus natka pietruszki Wykonanie: Łososia oczyścić, przyprawić i usmażyć na patelni, przygotować w piekarniku (według uznania). Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na głębszego naczynia, dodać hummus, wymieszać. Przełożyć
zadanie-gotowanieSzwedzka kuchnia jest bogata w dania zawierające ryby konserwowane solą. Ta słona sałatka z jajek z dodatkiem filecików anchois oraz pasty kawiorowej doskonale sprawdzi się jako imprezowy starter lub coś do podania o północy, kiedy przyjęcie się przedłuża. Nie ma co ukrywać, że najlepiej smakuje z zimnym piwem albo czymś mocniejszym - jak skandynawski akvavit. Oczywiście sałatka może się też
zadanie-gotowaniemiara!!! Dzisiejsza propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta. W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz(...)Odstawiamy by ruszyły. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto podwoiło objętość. Do miski wkładamy rybę, twaróg, koperek, skórkę z cytryny, cebulę i rozgniatamy widelcem. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto wałkujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórykaparami Ziemniaczana sałatka ze śledziami Sałatki bezmięsne : Sałatka pieczarkowa z jajkami i porem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało
Weekendy w domu i ogrodziedość ciężka jak dla mnie? Tym razem wybrałam patelnię prostokątną o wymiarach 30 cm x 26 cm. To był strzał w dziesiątkę, bo to jest idealny wymiar do smażenia ryb w całości, do zapiekania lazanii, ale przede wszystkim jest to idealny rozmiar dla mnie, bo spokojnie mogę ją utrzymać w jednej ręce i dla mnie osobiście jest niezwykle poręczna(...)Woll Lite Diamont przebija je wszystkie jakością, wykonaniem i trwałością, a przystosowanie patelni do 250 stopni daje nam nieograniczone możliwości jej wykorzystania. Tymczasem zerknijcie jak łatwo można usmażyć rybę tylko spryskaną oliwą i jak wygląda patelnia po wszystkim. Wiecie tez również jak zapieka się w szynka parmeńska tworząc na powierzchni naczyń klejącą twardą skorupę, tak wygląda zapieczona patelnia po przygotowaniu
Blondynka Gotujetakie jakie lubię, czyli krótkie. Mamy tu dobre na lunch kanapki i sałatki, proste zupy i makarony, deski serów i wędlin umożliwiające poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się nawet coś dla wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć(...)Mój Mąż z kolei skusił się na specjalność dnia - cienkie plastry surowego łososia marynowanego w occie balsamicznym i oliwie (14 zł) . Danie niestety nie zrobiło na nim wrażenia, ryba była kompletnie nie słona. Dużo bardziej smakowało mu podane obok świeże pieczywo maczane w pieprznej oliwie. Na danie główne wybrałam makaron lumaconi (duże muszle) nadziewany papryką i cukinią zapieczony z mozzarellą
Chilli Czosnek i OliwaTaki sos można podawać do ryb mięs i warzyw. jest pyszny i nie zbyt skomplikowany. Sos szafranowy – szafran zalać zimną wodą i zostawić na 10 minut. W garnku zagotować wodę i położyć na górę miskę. Do miski dodać żółtka,sok z cytryny, śmietanę i szafran razem z wodą. Mieszać za pomocą trzepaczki, aż masa prawie zgęstnieje. Zdjąć
Kuchnia Pokoleńłyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba świeżą makrelę obrać z ze skóry, dokładnie obrać z ości, mięsko wkładać do miski cebulę, kiszony ogórek, pomidor, pokroić w kostkę i dodać do ryby do smaku dac pieprz mielony, olej rzepakowy, posiekany szczypiorek i wszystko dokładnie ugniatając widelcem połączyć schować do lodówki na 30 minut-godzinę aby smaki się przegryzły najlepiej smakuje
W Mojej Kuchni Lubięsmakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy
Pyry na Gazmoją propozycję na podanie filetów śledziowych SEKO , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych ryb. Składniki: 20 dag filetu śledziowego z kaparami SEKO 2 jajka ugotowane na twardo 2 kiszone ogórki 6 marynowanych grzybków 3 kawałki marynowanej papryki 1 mała czerwona
Z Majeczką w kuchni