ryby - 22088 przepisów (strona:508/1473)

Sałatka z tuńczykiem 310

wiem czemu robię ją tak sporadycznie, bo obie  z Mamą bardzo  lubimy tuńczyka. Tato jako stary wędkarz, zawsze się z nas śmieje, bo On tam ryby w niej żadnej nie widzi. Cóż, całej nie ma prawa być, bo nie tylko półmiska, ale i stołu by zbrakło :) Ma jednak trochę racji...tuńczyk w puszce często bywa tak rozdrobniony

Gosia gotuje
Filety z halibuta w panierce z płatków kukurydzianych 126

rybka nad wyraz tłusta, a po drugie filety nawet w markecie do najtańszych nie należą :)  Nie trzeba specjalnych udziwnień do jej przygotowania, aby wybornie smakowała. Dobra świeża ryba to podstawa, reszta, to kwestia gustu kulinarnego. Składniki: 4 filety z halibuta 2 jajka, 1 szklanka płatków kukurydzianych  sok z  ½ cytryny 1 łyżeczka suszonego cząbru  sól i grubo(...)półmisku rozdrobnić dłońmi płatki kukurydziane. Do miseczki wbić jajka i dobrze roztrzepać. Filety najpierw moczyć w jajku, a potem przekładać na półmisek z płatkami aby dokładnie  obtoczyć rybę panierką. Na patelni rozgrzać ole i ułoćyć filety. Smażyć na srednim ogniu po około 4 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tradycyjnie jest to kiszona kapusta

Gosia gotuje
Łosoś z grilla na sałatce z rukoli 127

cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki  cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny, otartej skórki z cytryny, drobno posiekanych ziół, przeciśniętego przez praskę(...)godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C  z funkcją termoobiegu i  grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu.  Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny,  wstawić  na pólkę drugą od góry i  piec przez około 20 minut.  W międzyczasie umyć i osuszyć

Gosia gotuje
Łosoś w syropie klonowym 149

wielu marynat i sosów. Składniki: ½ kg filetów z łososia ze skórą do marynaty: 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do ryb ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Przygotowanie: Filety z łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę mieszając wszystkie składniki. Łososia natrzeć przygotowaną marynatą

naRuszcie
Podróże kulinarne - Tunezja 171

zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem-głównie z baraniną,  ale też z kurczakiem lub z rybą oraz z dodatkiem warzyw. Kuskus na slodko-z rodzynkami i orzechami z kurczakiem Kuskus wytrawny z kurczakiem i baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę(...)drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować  tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto

Zawsze głodna!
Filet z mintaja w sosie na ostro 167

związku z postem przedstawiam pomysł na szybki obiad. Ryba w przepysznym sosie na ostro. Składniki: 500 gram mrożonego fileta z mintaja (może być inna ryba) 50 gram masła 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki harissy lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz zioła prowansalskie Filety dzielimy na kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Następnie

tojestpyszne.blogspot.com
Ravioli z łososiem i twarogiem 206

Dzisiaj małe pierożki z pysznym nadzieniem z wędzonej ryby i białego sera. Pyszne danie na obiad. Ciasto jest delikatne, ale zwarte a farsz wyraźny w smaku. Twaróg, wędzony łosoś i koperek to trio, które bardzo, ale to bardzo się lubi. Macie ochotę? Jeśli zrobicie naprawdę małe pierożki to można podać zarówno jako samodzielne danie albo np. z kremową zupą

Smaczna Pyza
Polędwiczki z dorsza. 163

Bardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory

Kuchnia Beaty
Poniedziałkowy "fit" - morszczuk na cukinii pod migdałami 196

Kilka dni temu naszła mnie ochota na rybę. Zrobić pieczoną czy też bardziej fit pomyślałam ??? I tak też w dzisiejszym Poniedziałkowym Fit zapraszamy na morszczuka przygotowanego inaczej niż zwykle, mianowicie - morszczuk został upieczony na cukinii pod kołderką z płatków migdałowych - zdrowie na talerzu :)  Morszczuk na cukinii pod migdałami SKŁADNIKI na 2 porcje: 2 płaty morszczuka 1 cukinia(...)płatki migdałowe szczypiorek pieprz kolorowy - młynek zioła prowansalskie tymianek oregano PRZYGOTOWANIE: Rybę dokładnie osuszamy, posypujemy ziołami prowansalskimi, tymiankiem, oregano oraz pieprzem kolorowym, pozostawiamy na około 15 minut w lodówce. następnie cukinie myjemy i kroimy w plastry, układamy na foli aluminiowej, następnie przekładamy morszczuka i całość dość obficie posypujemy płatkami migdałowymi, folię dokładnie zawijamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flądra na ziemniaczanym puree 103

łyżki masła 3-4 łyżki mleka natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Fladrę świeżą myjemy, a następnie oprószamy solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepujemy jajka w drugiej przygotowujemy mąkę do obtoczenia. Rybę panierujemy w jajku i mące - smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu.  Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeszcze gorące przekładam do blendera, dodaję masło(...)mleko i natkę pietruszki - całość dokładnie rozdrabniam i łączę do uzyskania gładkiego puree ziemniaczanego.  Na talerz nakładamy porcje puree na której układam upieczoną rybę.  Podajemy posypując natką pietruszki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 167

naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 358

wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i  polewamy nim przygotowane

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Psrtąg smażony. 159

Krzysztof Jaracz Składniki : 80 dkg świeżego pstrąga lub mrożonych filetów 6-8 dkg mąki sól tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Rybę poporcjować na kawałki, usunąć wszystkie ości. Następnie kawałki pstrąga posolić, obtoczyć cienko w mące i ułożyć na rozgrzanym tłuszczu w patelni. Smażyć, aż ryba będzie krucha. Gorącą rybę podawać z ziemniakami i surówką. Smakuje wyśmienicie ! Polecam !  Doskonale nadaje

Przepisy i porady kulinarne
Chorwackie smaki - czyli podróż do Dalmacji cz. 2 251

ananasem, winogronem i morelą. Mi osobiście to danie nie smakowało, ale inni się zajadali :) Tradycyjna lazania. Grillowana rybka z surówka z gotowanej marchewki, groszku z ziemniakami. Trzeba przyznać, że ryby były wyśmienite. Tradycyjne danie chorwackie - Musaka  Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym. Polski(...)pyszny rosołek :) Kolejne tradycyjne danie czyli - gulasz drobiowy z pomidorami i groszkiem podawany z makaronem. Przepyszne :) Filet rybny w sosie serowym z ryżem. Bardzo delikatne mięsko, sos pasował idealnie. Ryba grillowana z warzywami na parze i ziemniakami.  Spaghetti bolognese.  Sznycel w sosie pieczarkowym z ryżem, Karczek z warzywami i ziemniakami - niestety sos był z torebki a mięso gumowe

Kolejny blog o gotowaniu

Proponowane wyszukiwania