ryby - 22566 przepisów (strona:505/1505)

Najprostsza pasta rybna od świekry 153

Podaj na: ·          świeżym chrupiącym chlebie na zakwasie ·          chrupiących maślanych grzaneczkach Zaczynamy od oporządzenia ryby . Ja zawsze ją przepoławiam, wyjmuję kręgosłup, a następnie widelcem wyskrobuję mięsko. Zawsze każdy kawałek rozcieram między palcami, żeby mieć pewność, że nie będzie żadnych ości (choć(...)obrobioną rybką, siekam też szczypiorek i wrzucam do miski (zawsze wezmę za małą i przekładam przynajmniej raz do większej , żeby się dało wymieszać). Dodaję majonez, keczup, solę (ostrożnie – ryba jest słona!) i pieprzę. Próbuję i doprawiam do smaku :) To idealna pasta na śniadanie, ale świetnie sprawdza się również na (np. Wigilijną) przystawkę. Smacznego

Bazując na smaku
Świąteczna kuchnia staropolska – warsztaty kulinarne 158

cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz z cienko pokrojonym imbirem po czym doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 do 5 minut. Dynię przekładamy do kielicha blendera, dodajemy odrobinę(...)mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu 100 g rodzynek

karmelowy
Marynowane płaty śledziowe – od podstaw 189

height: 1em;" /> Dlaczego ? Bo lubię i uważam ,że jak wiem co jem , to jakoś od razu lepiej się czuję , no najchętniej nawet złowiłabym go sama – uwielbiam łowić ryby – ale niestety nie mam kutra i jakoś nie organizuje się wypraw na śledzia " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Placki z wędzoną makrelą i buraczkami 130

Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem. Od razu podawać. Smacznego

Pełny talerz
Rolmopsy z ogórkiem 166

pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na rolmopsy z konserwowym ogórkiem. Na blogu znajdziecie też przepis na  domowe rolmopsy z czerwoną papryką , a także inne przepisy ze śledziem w roli głównej: Śledź po kaszubsku II   Śledź

Kulinarne przygody Gatity
Karp marynowany w cebuli i majeranku 219

czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut

Pyry na Gaz
Sardynki w cieście 132

rumiano. Wyjmować na ręcznik papierowy. Podawać z cytryną. Można podać z pieczywem lub z frytkami. Ja podałam z frytkami i solirodem. Jeżeli nie zjemy wszystkich ryb, można je włożyć w zalewę octową . zastawa

królestwo garów
Rybne kołaczki 170

Kolejny przepis z książki "Ryby są super"  Karola Okrasy i Doroty Wellman.  Cudowne bułeczki z rybnym nadzieniem.  U nas był podane na obiad w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty.  Z tych ilości upiekłam 6 sporych bułek, więc spokojnie wystarczyło na obiad dla nas wszystkich.     Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 50 g mleka(...)maśle.  Zdjąć z patelni i ostudzić.  Pora posiekać w półplasterki i podsmażyć na maśle.  Pod koniec dodać pokrojone, osączone z zalewy pomidory.  Ostudzić.  Wymieszać rybę z porami i pomidorami.  Dodać natkę i ewentualnie doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrobić.  Podzielić na równe części ( u mnie 6, w książce mowa

Sto kolorów kuchni
Śledź w zalewie pomidorowej 188

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo dobrze smakują w połączeniu z pomidorami. Śledzie w pomidorach dostępne w sklepach, jak dla mnie zazwyczaj są zbyt octowe. Przygotowanie domowej zalewy pomidorowej do śledzi jest proste, ocet w niej jest tylko delikatnie wyczuwalny. Taki śledzik już na następny dzień po przygotowaniu nabiera pomidorowego smaku i śmiało można się nim zajadać.    Składniki

Kuchcik gotuje
Surówka z marchewki i pora 113

Idealna surówka jako dodatek do mięsa i ryb lub jako zdrowa przekąska. Zdrowo, kolorowo i smacznie- Zapraszam! Surówka z marchewki i pora Składniki: 2-3 marchewki mały por 2 łyżki śmietany 2 łyżki oliwy 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soku z cytryny pieprz, sól Przygotowanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Pora(...)pokroić w pół księżyce, delikatnie sparzyć wrzątkiem. Śmietanę, oliwę, cukier, sok z cytryny wymieszać. Dodać do startych warzyw i dokładnie połączyć. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z rybą lub mięsem. Smacznego

Tagebuch po polsku
Pulpety w sosie koperkowym 181

koperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula

Pyza i Surówka
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 184

grillujemy – na patelni, ale jednak. Korzystamy ze wspominanej już tutaj kilka razy techniki: 7 minut skórą do góry i tyle damo skórą do dołu, następnie ją zdejmujemy i wykładamy rybę na talerz. Pora kroimy w wąskiej paski, ale przede wszystkim dokładnie płuczemy liście ze środkowej części – to wyjątkowo „wredne” warzywo w tym sensie, że między liśćmi lubi zebrać się sporo

Kulinarna Pokusa
Domowe rolmopsy z papryką 121

pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej ryby, czyli przepis na domowe rolmopsy z czerwoną papryką. Bez nich, według mnie, po prostu nie ma świąt :-). Domowe rolmopsy z papryką Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 6 filetów śledziowych 1/2 czerwonej

Kulinarne przygody Gatity
ZUPA RYBAKA 92

marchewki 3 cebule 2 pietruszki 1/3 selera 1 kg białej ryby ( dorada i dorsz) 10 kulek ziela angielskiego 5 listów laurowych puszka pomidorów krojonych / 400 g 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 suszone papryczki  chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy(...)dodajemy ziele, listek i paprykę, chili i cebulkę. Gotujemy około 10 minut. Teraz dodajemy pomidory w puszce i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Do wywaru wkładam, pokrojoną na kawałki rybę i trzymam na gazie 8 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodaje posiekaną natkę pietruszki

KuchcikoweLove
Miruna zapiekana z warzywami duszonymi w winie 290

Propozycja na pyszną zapiekaną białą rybę morską ( może być morszczuk , dorsz, miruna czy sola ).  Składniki 800 g filetów miruny pół średniego selera 2 średnie marchewki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 100 g sklarowanego masła 150 ml białego wytrawnego wina sól 125 ml śmietanki 30 % 1 żółtko 3 łyżki startego parmezanu natka pietruszki     Przygotowanie(...)wino, posoliłem, przykryłem, dusiłem na małym ogniu ok. 20 minut. Po zdjęciu z ognia dodałem śmietanę wymieszaną z parmezanem i żółtkiem oraz posiekaną natką pietruszki. Warzywa delikatnie wymieszałem. Rybę ułożyłem na dnie wysmarowanej masłem żaroodpornej formie, polałem sosem warzywnym i zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

R'n'G Kitchen