ryby - 22566 przepisów (strona:402/1505)

Mintaj z brokułami 575

ilość wg uznania. Przygotuj taki kawałek foli, żeby zawinąć w nią filet. Folię posmaruj olejem, oprósz przyprawami i połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta  (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody, następnie(...)opcja grill W tym czasie obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki. Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem. Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut. 10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte różyczki

Alutka-Gotuje
Groszek z marchewką i dynią 202

proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki ok. 1 łyżki kopiatej mąki(...)rozpuścić w wywarze. Mieszać cały czas łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby

Czerwień i błękit
Ryba w cieście sezamowym 103

łyżek nasion sezamu, sól. Przygotowanie: rybę pokroic na mniejsze kawałki oraz sprawdzić czy nie ma ości. Zrobić ciasto - mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną wbić jajo i wlać 2/3 szklanki wody. Dodać ocet lub wódkę, olej sezamowy i ziarna sezamu, lekko osolić. Ciasto dokładnie wymieszać ( powinno być konsystencji gęstej śmietany). Do ciasta wkładać kawałki ryby, a następnie smażyć(...)dobrze rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełożyć na papier, żeby tłuszcz wsiąkł. Po obcieknięciu tluszczu ukladamy na talerze. Ja podawałam z ryżem i kapustą kwaszoną

Państwo Wojtczuk gotują
Łosoś teriyaki z pak choi 134

Wege piątek Dziś polecam Wam szybkie i lekkie danie - idealne na piątkowy obiad - łososia teriyaki . Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, można przyrządzić ją na mnóstwo sposobów, a jej największą zaletą jest to, że jest stosunkowo łatwa w przygotowaniu. Łosoś świetnie łączy się z azjatyckimi smakami, a w tym z sosem teriyaki, który możecie kupić lub przygotować samodzielnie(...)ryżowy, olej sezamowy, czosnek i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać.  Łososia umieścić w marynacie i odstawić na około 15 minut. Od czasu do czasu polewać łososia marynatą lub obracać rybę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć na niej łososia po kilka minut (4-5) z każdej strony (zależy od grubości filetów). W czasie smażenia można podlewać rybę pozostałym sosem terijaki

Codzienne Gotowanie
Warsztaty sushi w warszawskiej Ten Sushi 145

Nigiri sushi:  niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach z kawałkiem ryby na wierzchu, u nas był to łosoś Tamago nigiri:  rodzaj nigiri, tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się na wierzchu  japoński omlet tamago, a wszystko oplata się paseczkiem nori. Muszę przyznać, że zabawa była przednia, a do tego nasz sushi master raczył nas różnymi

Kulinarne przygody Gatity
PASTA CHRZANOWA Z POREM 180

typowej kanpki z wędliną czy z serem żółtym. Pasty można tworzyć tak naprawdę ze wszytskiego z warzyw, grochu, mięsa czy ryb. Dziś zupełnie odmienna pasta bez mięsa bez ryb :) Pyszna pasta chrzanowa idealna do świeżego pieczywa.Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 4 jajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć 1 /2 natki pietruszki 3 łyżki tartego

Gotowanie Patki
RYBA (miruna) ZAPIEKANA NA KASZY JAGLANEJ POD SEROWO-SZPINAKOWĄ KOŁDERKĄ 166

Składniki ok 700-800 g filetów z ulubionej ryby (u nas miruna) 150 g kaszy jaglanej ok 500 g świeżego szpinaku 2 średnie cebule 250 g mascarpone ok 100 g (lub więcej) sera pecorino (lub innego dojrzewającego) masło klarowane do smażenia  masło(...)wysmarowania formy dobra sól, świeżo zmielony pieprz, świeżo starta gałka muszkatołowa Przygotowanie Kaszę ugotujcie zgodnie z przepisem na opakowaniu (pamiętając o przelaniu surowej kaszy wrzątkiem, aby usunąć ewentualną goryczkę). Rybę umyjcie, jeśli trzeba usuńcie skórę, natrzyjcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie. Szpinak umyjcie i posiekajcie. Zetrzyjcie ser. Na maśle klarowanym zeszklijcie cebulę. Dorzućcie do niej posiekany

OliveandThyme
Ziemniaki po grecku – dodatek do obiadu 2964

nudne i byle jakie mimo, że grają przy obiedzie jako drugie skrzypce. Tak naszykowane – na grecką nutę: lekko kwaśne, lekko pikantne, mocno ziołowe – świetnie pasują do białego mięsa i ryby. Pora urozmaicić talerze! Zapisz Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C. Jeśli mamy ładne, gładkie ziemniaki – myjemy je, kroimy na ćwiartki. Jeśli skórka jest bardzo szorstka albo po widocznych przejściach(...)ziemniakami zostaje, do greckich szaszłyków souvlaki . Jako ‘surówkę’ koniecznie spróbujcie do tego zestawu mojego gęstego, przepysznego i niesamowicie świeżego tzatziki . Idealne będą do wszystkich smażonych, gotowanych lub pieczonych białych ryb (pstrąg, dorsz, dorada, labraks), do lekkiego jasnego mięsa – jak kurczak i cielęcina, ale i do mięsa z grilla – np. karkówki. Śmiało po upieczeniu posypcie je porwanymi w dłoniach listkami

Karo in the Kitchen
Warsztaty z sushi w TenSushi 138

środku, a ryż znajduje się na zewnątrz) – Nigiri sushi oznacza „sushi formowane ręką” (to prostokątne małe porcje ryżu z kawałkiem ryby na wierzchu) Na zakończenie zostaliśmy poczęstowani pysznymi krewetkami oraz warzywami w tempurze. Warsztaty były jak dla mnie świetnym doświadczeniem, przybliżyły mi przygotowanie poszczególnych rodzai sushi(...)Jedzenie było przepyszne i niepowtarzalne Jeżeli jeszcze nigdy nie próbowaliście sushi to gorąco Was zachęcam, koniecznie w dobrej restauracji, gdzie sushi przygotowywane jest ze świeżej ryby i warzyw lub kupcie składniki na sushi i zabawcie się w domowego sushi mastera   Post Warsztaty z sushi w TenSushi pojawił się poraz pierwszy

Marta Gotuje
Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek 211

Idealna na każdą okazję. Tuńczyk w puszce jest jedną z najczęściej spożywanych ryb. Może być w takiej formie dość długo przechowywany. Zawiera w sobie sporo białka , więc jest rybą wybieraną najczęściej przez osoby szukające dużych ilości białka w diecie . Tuńczyk nie jest rybą bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie. Co warto zaznaczyć podobnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety mielone z dorsza. 183

jajka -2 bułki -natka pietruszki -sól -pieprz -majeranek -1,5 łyżki mąki -3 łyżki bułki tartej -olej Sposób przygotowania: Rybę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Bułki namaczamy w wodzie. Do zmielonej ryby dodajemy namoczone i odsączone bułki, jajka, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na talerzyku mieszamy mąkę

Magia jedzenia.
Łosoś pieczony 216

Łosoś jest moją ulubioną rybą. Lubię go za to, że jest bardzo "uniwersalny" w smaku - pasuje do ryżu, makaronów, placków, naleśników, kanapek itp. Do tego zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to, jakich przypraw i dodatków użyjemy. Świetnie sprawdza się w wersji wytrawnej (np. łosoś teriayki , pasta z łososia i avocado) jak i w towarzystwie słodkich owoców (np. springrolls(...)łososiem i mango ). Przepis, którym się dzisiaj z Wami dzielę podała mi moja Siostra. Muszę przyznać, że bardzo mi się spodobał i własnie w ten sposób najczęściej przygotowuję te rybę. Przede wszystkim dlatego, że łosoś zrobiony w ten sposób ma niesamowitą konsystencję-jest soczysty, kruchy, wręcz rozpływa się w ustach. W dodatku przygotowuje się go bardzo szybko. Po upieczeniu rybę

Zawsze głodna!
Dietetyczny morszczuk 192

Składniki: filety z morszczuka lub innej ryby ostra pasta ajwar natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sól, pieprz cebula Przygotowanie: Rybę nasmarować z jednej strony pastą ajwar i … Czytaj dalej Dietetyczny morszczuk

czarrna od kuchni
Od czego zacząć zdrowe odżywianie? 4 podstawowe kroki. 170

granicach 0,8–1,2 g na każdy kg masy ciała, przekroczenie górnej granicy powinno być przemyślane i uzasadnione. Źródła białka: jaja mięso soczewica, ciecierzyca, bób nasiona dyni ryby: łosoś, halibut, panga, tilapia twaróg kasza jaglana, gryczana fasola, bób, groszek   –> Węglowodany Wyróżniamy węglowodany proste (cukry) i złożone. Dostarczają energii służącej m.in. do utrzymania temperatury ciała, pracy(...)staramy się go ograniczyć do minimum, co jest błędem. Wbrew pozorom jest on niezbędny i wywiera korzystny wpływ na organizm (szczególnie tłuszcz nienasycony, który znajdziemy w nierafinowanych olejach roślinnych, rybach, orzechach, nasionach czy awokado). Ogólne spożycie tłuszczu powinno kształtować się w granicach 15-30% zapotrzebowania energetycznego, przy czym należy ograniczyć tłuszcze nasycone oraz trans. –> Błonnik Jest

Powiedz dietom nie
Postny obiad: ryba w sosie z czerwonej pasty curry z warzywami 150

kupuję dość często. Pierwszy raz jednak kupiła świeżą makrelę. I pierwszy raz użyłam jej właśnie do przygotowania tego dania. I niestety się trochę sparzyłam. Izka miała 100% rację. Biała ryba byłaby duuuuuużo lepsza. Pierwszy raz używałam także czerwonej pasty curry. I oczywiście dodałam jej za dużo. :) Dodałam więc trochę słodkiej śmietanki, żeby trochę złagodzić ostrość tego dania. A po fakcie(...)momentu, gdy warzywa zmiękną. Następnie całość dopraw do smaku pastą curry, solą i cukrem. Na patelnię wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj. Gdy sos się zagotuj, na patelnię włóż i ryby i duś je przez ok. 10 minut. Gotową makrelę podaj np. z kaszą kuskus. A Wy lubicie kulinarne eksperymenty z przepisami

blog.moje-pasje.info

Proponowane wyszukiwania