ryby - 22566 przepisów (strona:401/1505)

Fish and chips 149

bólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich.  Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę.   Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych restauracjach.  Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu.  Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego(...)zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak dobrać wino do kolacji? 204

bardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi.   Istnieje jednak(...)bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów

Tradycyjna Kuchnia
Kotlety rybne 140

Kotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby.  500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy

Szefowa kuchni
Pikantne brokuły do obiadu 251

Świetnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują(...)podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych) 1 mniejsza cebula 3 ząbki czosnku kilka talarków chili caynenne (kilka pestek także, stopień ostrości do woli) pieprz

Zasmakuj Kuchni
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 210

gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny szczypior(...)posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć), ryb (idealny do karpia!) ale i do warzyw. Szczypior drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy, przeciskamy przez praskę – dzięki temu pozbędziemy się włókien imbiru, zostanie nam sam miąższ

Karo in the Kitchen
Musztardowo-pomarańczowy łosoś z pieczonymi ziemniakami 110

byłam w kulinarnym niebie :) Rybę zamarynowałam w musztardzie, ale nie byle jakiej bo robionej samodzielnie. To naprawdę nic trudnego, musicie jedynie pamiętać aby przygotować ją dzień wcześniej. Jej smak jest mocny i intensywny, a ja właśnie takie wyraziste musztardy lubię najbardziej. Podaję przepis na większą ilość bo gwarantuję, że będziecie ją zużywać nie tylko do ryby :) Domowa musztarda (porcja

Mienta blog
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1933

warzywnych. Cross poił się sokami przez 60 dni. Schudł, odzyskał zdrowie, zaczął myśleć nad tym jak jeść i gotować zdrowo, wykorzystując w swojej nowej diecie mnóstwo owoców, warzyw, ryby, owoce morza, kasze i ziarna. Soki pije nadal.   Dieta Crossa skrócona do 3 dni daje mocnego witaminowego kopa i reset szczególnie dla nerek i wątroby . To spora ilość płynów(...)szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie. PO 3 DNIACH DIETY

Karo in the Kitchen
Łosoś w papilotach, podawany na plastrach cytryny, pod kołderka z duszonych porów i świeżych ziół. 110

nich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką

Kopystką po garach
Łosoś w porach 161

Ryba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują(...)kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru tak, aby stworzyć szczelną paczuszkę. Paczuszki z papieru przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przekładamy na talerz

Poezja smaku
Zupa rybno-ogórkowa z ziemniakami 166

zapraszam na kolejną zupkę, zanudzę Was tymi zupkami..ale jakoś nie mam kiedy opisać innych przepisów.Nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupki, a pomysł na dodanie ryby do zupki ogórkowej podpatrzyłam  tutaj. Jakość zdjęcia trochę marna, jakoś nie udało się lepiej zrobić, ale przynajmniej widać co nieco i wiadomo o co chodzi.Jak będę znów robić tą zupkę(...)domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki, rybę dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu wlać   zalewę z ogórków ,  śmietanę i w razie potrzeby doprawić

Moje domowe kucharzenie
Rybne mulligatanni curry – przepyszne, idealnie doprawione curry rybne. 146

Curry możemy przygotować z różnymi dodatkami. Możemy użyć kurczaka, warzyw, jagnięciny, krewetek lub ryby. Cały sekret polega na odpowiednim doprawieniu i dość długim gotowaniu. Curry ma różne stopnie ostrości i to zależy od nas jak bardzo chcemy je mieć ostre. Ja zazwyczaj wybieram to najostrzejsze:-) Warto mieć jednak pod ręką szklankę mleka do popicia. Ilość składników na mulligatanni curry(...)koncentrat pomidorowy, wiórki kokosowe oraz garść siekanej pietruszki. Gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Następnie zalej mleczkiem kokosowym i wrzuć pokrojoną w duże kawałki rybę. Zostaw na wolnym ogniu na 10 minut a następnie odstaw. Curry mulligatanni powinno być gotowe za około 20 minut. Podawaj z ryżem oraz chlebkiem naan

wysmienity
Pęczotto z dynią i jarmużem 139

zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido . Pęczotto podobnie jak risotto jest kremowe i delikatne w smaku. Idealne do pieczonego mięsa czy ryby . Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne(...)kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni, parmezan i grubo pokrojony jarmuż. Dopraw solą i pieprzem. Podaj gorące do mięsa lub ryby lub jako danie jarskie.   The post Pęczotto z dynią i jarmużem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Placek gryczany z kapustą i pstrągiem 143

niektórzy wiedzą, lubię, gdy obiad robi się sam. Jak robi się smaczny i zdrowy, to lubię jeszcze bardziej. Zupełnym przypadkiem poczyniłam placek z mąki gryczanej z kapustą kiszoną i rybą. Ja użyłam pstrąga, ale każda inna ryba będzie równie dobrze smakowała w towarzystwie kapusty. ok. szklanka mąki gryczanej 1 jajko 2-4 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)uzyskać elastyczne ciasto o dość zwartej konsystencji. Ciasto wykładamy na dnie formy – ok. 20×20. Z kapusty odciskamy nadmiar płynu. Połowę wykładamy na ciasto. Na kapustę wykładamy rybę pokrojoną w kostkę. Przykrywamy pozostałą częścią kapusty. Pieczemy 35 minut w 180 st. C. Pod koniec pieczenia wylewamy na wierzch jeszcze ok. łyżkę oleju. Można posypać parmezanem. Koniecznie natką pietruszki

Kucharzyca
Mintaj z brokułami 588

ilość wg uznania. Przygotuj taki kawałek foli, żeby zawinąć w nią filet. Folię posmaruj olejem, oprósz przyprawami i połóż rybkę, to samo zrób z drugiej strony fileta  (posmaruj rybę olejem i posyp mieszanką przypraw) - zawiń w folię. Ziemniaka dobrze umyj i przekrój na połówki. Do garnka wlej wodę i wrzuć ziemniaki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody, następnie(...)opcja grill W tym czasie obierz i pokrój czosnek w cienkie plasterki. Małe naczynie żaroodporne wysmaruj olejem a następnie włóż ziemniaki - posyp czosnkiem i tymiankiem. Do nagrzanego piekarnika włóż rybę w folii a po 15 min. wstaw naczynie z ziemniakami - całość zapiekaj jeszcze 30 minut. 10 min przed końcem zagotuj w garnku wodę z cukrem - wrzuć podzielone i umyte różyczki

Alutka-Gotuje
Groszek z marchewką i dynią 211

proponuję groszek z dodatkiem dyni i marchwi. Celowo dałam więcej groszku, by ten dodatek do obiadu nie był za słodki. Polecam do pieczonych, duszonych czy smażonych mięs lub ryby. Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku po pół opakowania mrożonej marchewki i dyni 1 łyżka mąki przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu - ok. 1 płaskiej łyżeczki ok. 1 łyżki kopiatej mąki(...)rozpuścić w wywarze. Mieszać cały czas łyżką, wsypując powoli mąkę przez małe sitko, bezpośrednio na warzywa. Gotować jeszcze minutę i zdjąć z ognia. Podawać do dań z mięsa lub ryby

Czerwień i błękit