ryby - 22088 przepisów (strona:408/1473)

Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 205

ziołowa) ewentualnie sok z cytryny oliwa z oliwek Pstrąga wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga(...)skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Następnie naprzemiennie ułożyć pocięte warzywa (plasterki powinny lekko na siebie nachodzić), które posypać solą oraz pieprzem. Całość (rybę

Ugotować
Śledzie opiekane w zalewie octowej 166

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Coś dla miłośników śledzi.  Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić.     1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki(...)ziela angielskiego   3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron).  Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić

Di gotuje
Kremowy sos-winegret z mango do mięs i ryb 469

mniej, wykwintnie, z wysokiej pułki, niż za tą samą cenę, ale za to obficie i pożywnie. Dlatego dziś moja propozycja na nadchodzace świeta do świątecznego mięsiwa, świątecznego indyka czy ryby: rewelacyjny kremowy sos-winegret z mango. Zamiast zawiesistego ciężkiego sosu na śmietanie czy majonezie, lekki kremowy sosik. Niech nie zmyli nikogo składnik jakim jest mango(...)Winegret nie jest na słodko. Nadaje się do zimnych mięs typu szynka czy schab, do wędzonego kurczaka lub wędzonego łososia. Nadaje się oczywiście też do schabu na ciepło, do ryby na ciepło i do owoców morza. Po prostu palce lizać. Kolorem doskonale wpasuje się również w klimat świąt Wielkanocnych.Perełka na stole. Perełka na stole w kązde święta. Kremowy

Sztuka gotowania w/g Samiry
Szczupak zapiekany z prawdziwkami 122

bulionu 300 gram świeżych prawdziwków sól, pieprz, olej, mąka, cytryna, masło Sposób wykonania: Oczyszczonego szczupaka umyłam, pokroiłam w dzwonka, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Olej podgrzałam, dzwonka ryby panierowałam w mące, usmażyłam, przełożyłam(...)naczynia. Grzybki oczyściłam,umyłam, pokroiłam w plasterki, smażyłam na wolnym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości masła. Zalałam dwiema szklankami bulionu, zagotowałam, dodałam śmietanę, ponownie zagotowałam. Tak przygotowanym sosem polałam rybę. Zapiekałam w temp. 180 stopni przez 25 minut

Darcia w kuchni
Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami 130

ziemniaczkami przygotowanymi na parze to strzał w dziesiątkę :) Całe danie jest lekkie i niskotłuszczowe, ale zdrowe ze względu na cenne tłuszcze występujące w rybie. Dodatkowo nie zajmuje dużo czasu z uwagi na przygotowanie ryby i cukinii na patelni :) Delikatny łosoś z kokosową cukinią i ziemniaczkami składniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra(...)Małą patelnię rozgrzać i podprażyć na niej wiórki kokosowe. Dodać do cukinii. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć przez chwilę pod przykryciem, aby cukinia była chrupka. Rybę podzielić na dwie części, oprószyć delikatnie solą i wyłożyć na rozgrzaną patelnię, smażyć pod przykryciem przez około 10 minut (bez dodatku tłuszczu), na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem

FitKot
Nigiri sushi z łososiem 147

jednego rodzaju rybę lub owoc morza. Sushi podane w każdej formie powinno spełniać pewne warunki. Składniki użyte do potrawy muszą być świeże i najlepszej jakości. Ponadto bardzo ważny jest aspekt estetyczny. Potrawa musi być przygotowana do zjedzenia na jeden kęs oraz wyglądać ładnie i być starannie podana. Nigiri są to ręcznie formowane bloczki ryżu przykryte kawałkiem ryb, owoców morza

mojewypiekiinietylko
pstrąg pieczony w folii nadziewany serem feta 108

feta podusić, dodać czosnek i 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku.  Do miękkiego masła dodać posiekany koperek i czosnek. Dobrze wymieszać, doprawić.  Do środka każdej ryby włożyć wcześniej przygotowany farsz feta.  Pstrągi spiąć wykałaczkami(...)Pstrągi przełożyć na folię posmarowaną olejem. Ja położyłam paper do pieczenia. Na wierzchu każdego pstrąga położyć kawałki czosnku i masła. Folię zawinąć. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celcjusza. Rybę wstawić do piekarnika na około 20 minut.  Następnie odwinąć folię i piec jeszcze przez 20 minut. Po upieczeniu zdjąć z folii

Darcia w kuchni
roladka z pstrąga na szpinaku 139

przyprawy: świeży czosnek, sól, pieprz, cytryna Sposób wykonania: Rybę wyfiletowałam , każdą poporcjowałam na 4 kawałki, posypałam solą, pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny. Szpinak umyłam, liście pokroiłam na mniejsze kawałki. na patelnię dałam odrobinę masełka i szpinak, zblanszowałam, dodałam 2 łyżki śmietany, sól i czosnek, delikatnie odparowałam, przestudziłam. Na każdy środek ryby nałożyłam łyżeczkę szpinaku, zawinęłam, szpinak który mi pozostał

Darcia w kuchni
Łosoś na parze z pieczonymi burakami 149

dużo pracy, a nie zwykle apetyczne i lekkie danie!!  Łosoś jest ulubioną rybą większości z nas. Każdy przyrządza go na swój sposób, ale ja, od kiedy spróbowałam łososia przygotowanego na parze - nie jadam go inaczej! Nie muszę chyba was zapewniać jak wartościowe jest gotowanie ryb, czy warzyw na parze :) Nie wypłukujemy ani ich wartości odżywczych, ani walorów estetycznych(...)osuszamy. Przyprawy: szczyptę soli i pieprzu, oraz łyżkę majeranku mieszamy i nacieramy nimi filet. Łososia gotujemy na parze, skórką do dołu, na średniej mocy palnika przez 15 - 20 minut. Ryba przygotowana w ten sposób jest bardzo lekka, zdrowa i przepyszna. Nie traci swojej wilgotności i smaku. Polecam spróbować! Do dania świetnie pasuje kasza lub ryż. Smacznego!! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kotleciki mielone z pęczakiem 192

Czasami idę z nią coś zjeść "na wagę". Nie narzekamy. Obie wybieramy to, co lubimy (ona: ryba, kluseczki i czerwona kapusta, a ja szpinak, kasza gryczana i również ryba). I pogadać razem fajnie możemy.  Z dwójką dzieci rzadko chodzimy do restauracji. Jeżeli całą rodziną, to najczęściej latem i tam, gdzie jest ogródek i trochę miejsca dla dzieci. Wśród opolskich(...)się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony

bistro mama
Smażone dzwonka z leszcza marynowane w winie, sosie sojowym i soku z limonki. 143

łyżka sosu sojowego   2 łyżki soku z limonki   1 łyżeczka pieprzu cytrynowego   1/2 łyżeczki soli Przygotowanie:  Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i kroimy na dzwonka o szerokości około 2-3 cm. Wino mieszamy w misce z sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami, mieszamy. Pokrojoną(...)rybę przekładamy do marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty i obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy opanierowanego leszcza. Rybę smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej

Symfonia smakowa
Dorsz z piekarnika na kołderce z bakłażanem i pomidorków 192

skropić trochę oliwą. Ułożyć rybkę na górze i posypać wszystko delikatnie mieszanką z suszonych ziół oraz skropić rybkę sokiem z cytryny ( nie jest to konieczne ) Podobno cytryna wzbogaca smak ryby Wstawić naczynie do nagrzanego piekarnika do 200 C i zapiekać 12-15 minut. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Skomponuj swój idealny lunch! 172

trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś(...)mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto w :  nasionach dyni nasionach słonecznika w orzechach  Jedna porcja tłuszczu odpowiada jednej łyżce oleju roślinnego, 100 g łososia

Kuchnia Ellie
Zachwytu Ukrainą c.d. (3) 185

cudeniek zmiażdżyły :-/. Ale zdobędę i wstawię :-). Jeszcze na uwagę, według mnie, zasługują niesamowite przekąski do piwa. Zaliczają się do nich, także wyżej wymienione sucharki ale najbardziej zdziwiły mnie suszone ryby. Można je kupić w wersji mini w każdym sklepie(...)wersji max na targach rybnych ( polecam w Latyczowie). Są ich przeróżne rodzaje - są bardzo słone, mięso jest dość twarde ale naprawdę bardzo dobre. Jadłam kilka rodzajów tak podanej ryby jednak nazw nie pamiętam. Ale bardzo ciekawe w smaku były dla mnie suszone kalmary - podobno afrodyzjak :-). Do piwa idealne Ulubionym moim sposobem ich jedzenia jest odrywanie małych słodko-słonych niteczek

sierotka maRysia w kuchni
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 147

smażone nad żarem sardynki posypane grubą solą morską (ryby te można jeść w całości). Rybki te smaży się nad rozgrzanymi węgielkami drzewnymi na takich ciekawych łódeczkach - wystarczy nadziać rybę na długą wykałaczkę, wbić ją w piach pod kątem 45 stopni i po kilkunastu minutach są gotowe. Pierwsze doznania restauracyjne i już jest super. Następnie zajadaliśmy się smażonymi kalmarami. Lekka

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania