ryby - 22566 przepisów (strona:408/1505)

Łosoś pod ziołową pierzynką ze słonecznikiem i szalotką 162

Ostatnio częściej jem ryby, więc postanowiłam się podzielić kolejnym przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską(...)odstawić na 10 minut W tym czasie szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji

Szczęśliwa kuchnia
Wegańskie kotlety z selera 196

woda olej do smażenia kolory pieprz, sól   do obtaczania: bułka tarta mąka panierka wegańska: 2 łyżki mąki pół szklanki wody z gotowania selera 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała(...)cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej (konsystencja panierki powinna być gęsta) panierka wegetariańska: 2 jajka 1,5 łyżeczki przyprawy do ryb  (w mojej był taki miks przyp raw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn) 2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej Wykonanie

Mój pomysł na
Kolagenum Franciszka - "eliksir młodości" :) 98

zachować dobrą formę i młody wygląd.  Kolagenum Franciszka - to naturalny kolagen, który przebojem podbija świat! Jako jedyni w Polsce, firma ELENA uzyskuje ten suplement w drodze liofilizacji, z ryb, co gwarantuje jego najwyższą jakość i najczystszą - zbliżoną do ludzkiego postać. Kolagenum to naturalny eliksir młodości, który pozwala zachować zdrowy wygląd oraz kondycję skóry, tkanki łącznej i stawów przez(...)należy przekraczać maksymalnej porcji do spożycia w ciągu dnia. Preparat nie jest przeznaczony dla osób uczulonych lub cierpiących na nietolerancję któregokolwiek ze składników preparatu. Kolagenum Franciszka - Hydrolizowany kolagen z ryb  SKŁADNIKI: hydrolizowany kolagen (pochodzenia rybiego) 50%, liofilizowane kozie mleko, liofilizowane kobyle mleko, liofilizowane owoce: aronii i żurawiny, otoczka kapsułki hydroksypropyloceluloza i barwnik E171. Opakowanie zawiera 120 kapsułek

Zdrowie na języku :P
Łosoś pieczony ze szpinakiem 160

Łosoś, szpinak to coś co bardzo lubię. Bardzo pyszne danie, polecam. Zdjąć skórę z ryby, doprawić solą i pieprzem czarnym świeżo mielonym. Zostawić na chwilkę, żeby łosoś mocniej przeszedł rybkę. Przygotowanie szpinaku – na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekane ząbki czosnku. Chwilkę smażyć, mieszając. Wrzucić umyte i osuszone listki szpinaku. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka(...)Wlać śmietanę i dodać serek topiony. Wymieszać i doprawić do smaku. Pieczenie – na dno żaroodpornego naczynia rozłożyć masę ze szpinaku. Zostawić troszeczkę na później. Położyć łososia i ozdobić rybę resztą masy szpinakowej. Na górę każdego kawałka łososia rozłożyć kawałki masełka. Pomidorki przekroić na pół i rozłożyć naokoło. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Sprawdzić łososia

Kuchnia Pokoleń
Rio Mare: tuńczyk genialnej jakości jakiego nie znacie 157

Wami swoimi wrażeniami. Pierwszy raz byłam tak bardzo zaskoczona jakością tuńczyka z puszki . Do tej pory go unikałam, bo kojarzył mi się z szarą breją, niczym nie przypominającą ryby jaką znałam z wakacyjnych podróży. Rio Mare zdecydowanie oszałamia jakością, tuńczyk ma piękny jasny, lekko różowy kolor i skąpany jest w sosie własnym lub oliwie z oliwek – nie znajdziecie(...)warzyw to strzał w dziesiątkę.  Jeśli do tej pory nie znaliście tuńczyka Rio Mare, to zachęcam Was do spróbowania. Może i kosztuje trochę więcej niż standardowa puszka tej ryby, ale jakość jaka za tym idzie jest genialna i wynagradza różnicę cenową

Gotowanie i blogowanie
Schab wędzony dymem w płynie 124

najmniej tydzień. Wtedy z pomocą, dla tych niecierpliwych i dla tych, którzy w swoim zasięgu nie mają wędzarni, przychodzi naturalny dym wędzarniczy w płynie do różnych rodzajów mięs i ryb. Doskonale zastąpi on nam tradycyjny aromat dymu. Bardzo ważne jest, aby został wyprodukowany w kontrolowanym procesie pyrolizy, inaczej mówiąc suchej destylacji różnych rodzajów drewna. Jest to naturalny skondensowany(...)szkodliwych substancji. W swoim składzie nie powinien posiadać żadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań,   których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych

Kulinarne przygody Gatity
Surówka obiadowa 492

ogórków , marynowanej papryki jest prosta i smaczna. Przygotowana z domowych przetworów. Ma jeszcze inną zaletę, moja surówka obiadowa jest tania. Jest idealnym dodatkiem do drugiego dania, pasuje do mięsa, ryb i do wszystkich klusek. Do kopytek lubię tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty(...)zasmażaną kapustę. Polecam też inne przepisy na surówki: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Jak przygotować najlepszą surówkę obiadową? Składniki: 500 g świeżo ukiszonej kapusty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 225

faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki o wyższych typach są wykorzystywane najczęściej do wypieków chleba. Im wyższy typ takiej mąki, tym bardziej zwarte pieczywo otrzymamy. Można ich używać także(...)jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka

Zasmakuj Kuchni
Boczniaki pod warzywną pierzynką i "Uczeń architekta" 156

jesiennych zbiorach warzyw wykopanych przed zimą małe jadalne korzenie wykorzystuję do typowego polskiego dania, jakim jest ryba po grecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczony łosoś z masłem pietruszkowym 92

Piąteczek już jutro, warto więc dzisiaj zaopatrzyć się w rybkę. Tym razem proponuję łososia. Czysty kawałek smacznej ryby. Dodatek masła nadaje delikatności rybie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ( propozycja dla 2 osób ) Łosoś ( płat ok. 200 na głowę ) Mały pęczek natki pietruszki 1 łyżka masła klarowanego Sól Pieprz cytrynowy Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy i lekko solimy. Układamy w naczyniu do pieczenia

Smaki Ewy
PIECZONY ŁOSOŚ Z SOSEM KOPERKOWYM 288

Proste danie, które zaskakuje smakiem i łatwością wykonania.  Łososia upiekłam w piekarniku, co zaoszczędziło mi zbędnego bałaganu i charakterystycznego zapachu unoszącego się w kuchni podczas smażenia ryby. Wyszedł idealnie miękki - soczysty i delikatny. Jeśli jednak preferujecie bardziej wypieczone filety, potrzymajcie je w piecu odpowiednio dłużej. Do łososia podałam bajecznie prosty, a zarazem pyszny sos na bazie słodkiej śmietanki

cool and minty
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 217

słone, wodę i mleko należy po 10-12 godzinach wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki – pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby. Wybrane filety osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na półcentymetrowe kawałki. Jabłko myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne. Owoc kroimy w drobną kostkę, razem ze skórką. Ogórki również osuszamy papierowym(...)cebula też zda egzamin – byle nie klasyczna, żółta, bo ta jest najostrzejsza, a po pokrojeniu surowa gorzknieje. Mieszamy w misce śledzie ze wszystkimi dodatkami, dokładnie i delikatnie, tak żeby ryba się nie porozpadała. Przekładamy do salaterki i chłodzimy. Smakuje genialnie z ciemnym chlebem, słodko-kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja!   Jeśli

Karo in the Kitchen
Najbrzydszy obiad świata 140

jestem w stanie ani przygotować ani zjeść mięsa królika. Mam też problem z obróbką ryb ;) O ile królika odpuszczam, nie zagości w mojej kuchni jeszcze długo, tak do ryb pewnego dnia trzeba będzie się przełamać. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

bistro mama
O kuchennym zauroczeniu i jagodach z budyniem 133

tacy, jak mój tata) mają tu ogromne pole do popisu swoimi wędziskami ;) Po udanych połowach ryby trafiały albo na nasze talerze, albo do zamrażalnika, coby poczuć smak słodkowodnej ryby już po powrocie do miejskiej dżungli. Na czymś trzeba je by było usmażyć...i właśnie wtedy wpadła mi w ręce ( i oko) stara, ciężka, żeliwna patelnia. Potraktowana pazurem czasu

Kuchnia w Słońcu Skąpana