pieczony szczupak Od dawna wiadomo, iż ryby powinny gościć na naszych stołach jak najczęściej, dlatego dziś proponuję danie ze szczupaka, zapieczonego w sosie z pikaną papryczką chilli. składniki na danie dla czterech osób 800 g filetów ze szczupaka ( bez skóry) 1 cebula 1 papryka słodka 1 mała papryczka chilli(...)cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami
Miód i pieprzniesprzyjających warunków na dworze, w mojej kuchni zawsze świeci słońce i jest dobry klimat na barwną sałatkę. A to, że w jej składzie jest ryba, dodatkowo podnosi jej walory smakowe (bo przecież ryby bardzo lubimy – prawda ?). Sałatka z łososiem ma jeszcze jeden dodatkowy atut, a mianowicie nie jest pracochłonna. Czas wykonania to jakieś 10 – 15 min. Szpinak sałatkowy, opłukujemy
Markowy smakniego wiele dań, między innymi tę „Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem”. Polecam jako dodatek do dań obiadowych z mięsami, z rybami. Świetnie się również komponuje z wytrawnymi tartami. Składniki surówki z kopru włoskiego: (2-3 porcje) 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) 1 kalarepka 1 duże zielone jabłko sok z połowy cytryny(...)doprawić odrobiną soku z cytryny. Surówkę z kopru włoskiego (fenkułu) , kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem podawać jako dodatek do dań obiadowych (do tart, dań z mięsem lub z rybami) . The post Surówka z kopru włoskiego (fenkułu), kalarepki i zielonego jabłka z koperkiem appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaMakaron jest dobry zawsze. A ten z najlepszymi warzywami i kawałkiem pysznej ryby to już musi smakować wyśmienicie. Spróbujcie! Składniki : * makaron spaghetti(...)mała cukinia * duża garść świeżego szpinaku lub szklanka mrożonego * oliwa z oliwek * 3-4 łyżki śmietany kremówki * ząbek czosnku * sok z połowy cytryny * świeży łosoś - filet * sól, pieprz Przygotowanie : Rybę przyprawić, skropić sokiem z cytryny i usmażyć bądź upiec. Makaron ugotować al dente. Czosnek posiekać, przesmażyć na oliwie, dodać cukinie i szpinak. Przyprawić i poddusić. Dodać śmietanę i wymieszać całość
Magiczne Życie Martytych wszystkich składników daje niesamowity, lekko orientalny efekt, który zachwyca. W oryginale łosoś pieczony w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podawany jest w warstwach – ryż, rodzynki, ryba, ryż, etc. – stąd jego nazwa „mtabbag simach”, co oznacza rybę w warstwach. Składniki (2 porcje): 250g ryżu długoziarnistego Basmati Uncle Ben’s ok. 350 g fileta(...)pozostałą częścią oleju, miodu i musztardy (łosoś powinien być dwukrotnie posmarowany olejem, miodem i musztardą). Włożyć do rozgrzanego piekarnika na dolny ruszt i piec przez około 10 minut aż ryba lekko się zrumieni, a mięso będzie się łatwo rozdzielać widelcem. Należy uważać, aby nie przesuszyć łososia. Łososia pieczonego w miodzie i musztardzie z ryżem po iracku podajemy na gorąco. Można
Pociąg Do Kuchnizawsze, a od kiedy mam okazję testować inne produkty to pokochałam tę markę jeszcze bardziej. Nóż typ azjatycki Nóż szefa kuchni, świetnie radzi sobie z porcjowaniem mięsa, ryb, siekania i krojenia warzyw. Wykonany lepiej niż linia Functional Form, stąd + przy nazwie linii jest jak najbardziej zasadny. Rękojeść jest cięższa, zdecydowanie lepiej leży w dłoni oraz jest antypoślizgowa(...)Nóż do szynki/łososia Na taki nóż czekałam! Teraz nie wyobrażam sobie krojenia boczku, szynki czy łososia innym nożem. Ostrze bez problemu obejmuje wielki kawał mięsa (czy ryby) i pozwala na swobodne krojenie nawet cieniutkich plasterków. I co ważne – wreszcie mam całe plasterki, a nie poszarpane pół plasterki, gdy kroiłam zbyt krótkim nożem. Nóż poradził sobie wyśmienicie z włoskim
Gotowanie i blogowaniereumatyzm - posiada właściwości przeciwzapalne - na lśniące włosy i mocne paznokcie To oczywiście nie wszystkie zalety czosnku niedźwiedziego, warto docenić jego walory kulinarne. Wprost niezastąpiony do mięs (również dziczyzny), ryb, serów, sałatek, zup, sosów, nalewek… i nie tylko. Niedźwiedzie pesto zadomowiło się w mojej kuchni na stałe. Składniki: - świeże liście czosnku niedźwiedziego - ziarna słonecznika - różowa sól himalajska - parmezan (lub Grana(...)ciągu kilku dni, dlatego najlepiej przygotować w mniejszych słoiczkach. Niedźwiedzie pesto nadaje się… chyba prościej napisać do czego się nie nadaje, ale ja używam – do makaronów, mięs, ryb, serów, wędlin, jajek, kasz, ryżu… i nie tylko. Wybornie smakuje nawet z pajdą chleba. Ponieważ właśnie teraz jest najlesza pora zbioru czosnku niedźwiedziego warto ten okres wykorzystać. Czosnek niedźwiedzi można
mojewypiekiinietylkotaki prosto z rybackiego kutra jest jedną z najsmaczniejszych ryb i to niezależnie od sposobu w jaki go się przyrządzi Oczywiście sposobów na sporządzenie potraw z tej ryby jest wiele, ale ja dziś przygotuje je w wyrazistej marynacie. Po prostu moskaliki. składniki 1,5-2 kg świeżych śledzi sól zalewa 2,5 szklanki wody
Miód i pieprzbułeczka, którą można było zamoczyć w rozlanym na talerzu żółtku. Dania główne Skuszony egzotyczną nazwą ryby wybrałem molwę przyrządzoną metodą sous-vide . Lekka, przyjemna, z cudownie odchodzącymi blaszkami ryba przypominała mi poznanego niedawno dorsza skrei. Jej łagodny smak nie był w tym daniu niczym zakłócany. Purée ze szpinaku było równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła
Food Squareczosnek przepuść przez praskę bądź drobno posiekaj i połącz je z miękkim masłem by powstało masło czosnkowo-pietruszkowe,które wsadzamy w rybę B) dodaj po prostu masło,pietruszkę i czosnek(koniecznie pamiętaj o zmiażdżeniu czosnku) pomiędzy płaty ryby 3. Popieprz, posól. 4. Zawiń w folie 5. Piecz w 220 stopniach Celsjusza 10-15 minut. Jeśli nie masz natki pietruszki
Fiolka w kuchniświeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron. Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę wyżej. Naokoło łososia rozłożyć pomidorki. Na każdym kawałku ryby rozłożyć malutkie kawałki masełka. Włączyć parowar i parować 35 minut. Thermimix – przygotować warzywa jak wyżej – do naczynia miksującego wlać wodę, do połowy wysokości – nałożyć naczynie verona
Kuchnia Pokoleńprzybytku. Śpiochy przybywający po południu, mogą jedynie zobaczyć jak ktoś przed nim kupuje ostatnią porcję. Po kilkukrotnych fiaskach zakupowych (skończył się wcześniej niż zawsze) i odkryciu zalegających w zamrażalce ryb, podjęłam się wyzwania odtworzenia tego smaku. Przyznam, że nie planowałam tego, ale jest, to dokładnie to, co powinno być. Tak powinien smakować paprykarz! Spróbujcie sami. nie jest to takie(...)marchewki jedna duża cebula łyżeczka wędzonej papryki jedna wędzona makrela sól, pieprz kolorowy, cukier 300 g ryżu jaśminowego 2-3 papryczki chilli lub czerwona papryka słodka (opcjonalnie). Przygotowanie: Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć na małej ilości tłuszczu. Cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć na patelni. Marchewkę polecam gotować razem z ryżem. Oczywiście obraną
Karczma Honoriettyoliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i grillujemy przez 7-8 minut czasami lekko poruszając. Przekładamy na drugą stroną i grillujemy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowej ryby zdejmujemy skórę. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki, które rozkładamy a pojedyncze piórka i skrapiamy resztą soku z limonki, aby nabrały
Kulinarna Pokusaryby (miruna) 2 kromki czerstwego chleba 1 cebula sól pieprz majeranek szczypta hyzopu 1 jajko bułka tarta do panierowania Rybę mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy namoczony i odciśnięty chleb, posiekaną cebulę , jajko i przyprawy , wkładamy do blendera i miksujemy kilka minut. Formujemy z masy niewielkie kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na złoty kolor
Gotowanie jest łatweTrochę spóźnione, ale w końcu są wyniki konkursu, gdzie do wygrania była książka Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem. Pisałem Wam kilka razy na FB, że mam mało zgłoszeń, ale jakoś chętnych dużo nie przybyło. Czasami zasypujecie mnie 150 zgłoszeniami, a czasami nie ma nawet 40 tak jak tym razem :) Wybór mimo małej ilości zgłoszeń nie był łatwy
Parowar Faceta