ryby - 22088 przepisów (strona:412/1473)

Łosoś w marynacie musztardowo-koperkowej 115

Łosoś jest rybą wszechstronną dlatego można go przyrządzić w ciekawy i prosty sposób. Wystarczy zrobić marynatę, którą nacieramy rybę i gotowe. Możecie serwować rybę, która za każdym razem smakuje inaczej! Do przygotowania marynaty potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Tymbaliki z dorsza czyli rybka w galarecie 197

kurzego 2 łyżki żelatyny ewent. kubeczki jednorazowe Marchewki obieramy, zalewamy wodą i gotujemy 10 min. Dodajemy dorsza, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy ok 15 min - nie mieszamy, aby ryba się nie rozpadła. Wyjmujemy rybę i marchewki z bulionu, studzimy. Groszek odsączamy na sicie. Wywar przecedzamy. Jeżeli wywar jest mętny należy go sklarować. W tym celu wywar zagotowujemy z dwoma(...)cytryny. Bulion powinien mieć wyrazisty, lekko ostry smak. Do kubków wlewamy po łyżce zimnego bulionu, zostawiamy w lodówce do zastygnięcia. Z marchwi wycinamy gwiazdki lub kroimy w plasterki. Rybę rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Dorsza, marchew i groszek układamy w kubkach i zalewamy tężejąca galaretą do zakrycia zawartości ( ok 2/3 kubka ). Schładzamy w lodówce. Aby wyciągnąć galaretkę, kubek wkładamy

Atlas Smaków
Prosta sałatka z tuńczykiem. 327

przygotowywać sałatek składających się z kilkunastu składników, często tracimy wtedy smak poszczególnych produktów i otrzymujemy wielobarwną papkę, która smakuje wszystkim i niczym. Dzisiejsza sałatka to tylko słony smak ryby, słodki kukurydzy i lekko ostry szczypiorku. Tylko tyle, i aż tyle. Na prawdę warto. Przepis Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym puszka kukurydzy mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki(...)kawałkach. W Polsce występuje też tuńczyk sałatkowy, który jest najmniejszymi ścinkami tuńczyka. My mieszkamy w Niemczech i tutaj dostępny jest tylko tuńczyk w kawałkach. Czuć w nim mięso ryby, a nie tylko słoną rybną papkę. Tuńczyka rozdrabniamy i mieszamy z kukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki. Doprawiamy

KasiaiKrzysiu.pl
Jak gotować lub smażyć ryby, aby nie straciły witaminy B1. 63

rzygotowywane przez nas ryby będą smaczniejsze i nie stracą witaminy B1, jeżeli będziemy ją gotować lub smażyć krótko, a raz przyrządzoną nie będziemy odgrzewać. Warto pamiętać o tym podczas przygotowywania potraw z rybami.                        Gorąco pozdrawiam

Przepisy i porady kulinarne
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 143

nieznacznie uspakajające i przeciwdziała senności. Mięta doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy(...)wybarwiona, dojrzała lekko pachnie na końcach. natomiast cytryny pofałdowane zawierają mniej soku i maja gruba skórę np. cytryny zakończone "pępkiem". Cytrynę można spożywać jako dodatek do deserów, sałatek, napojów, ryb. Ciekawostka - skropienie sokiem z cytryny jabłek zapobiega ich ciemnieniu. Sok z cytryny znalazł zastosowanie również w kosmetyce np. przyśpiesza leczenie opryszki wargowej

Ciastka - domowe słodkości
Pasta jajeczna z makrelą. 124

Ryby to bardzo ważny, zdrowy składnik diety- dorsz w chrupiącej panierce, pyszne śledziki czy ryby w zalewie-kto ich nie lubi. Dlatego polecam na śniadanko pyszną pastę na gorącego tosta czy bułeczkę z wędzoną makrelą. SKŁADNIKI: 1 wędzona makrela 4-5 ugotowanych jajek 3-4 ogórki kiszone 1 mała czerwona cebula zmiażdżony ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu

Kuchnia Beaty
Wegańskie ceviche z pieczarek 212

odróżując po Peru miałam okazję poznać wiele egzotycznych roślin jadalnych, ciekawe odmiany ogólnie znanych warzyw, oraz jeść znakomite potrawy, m.in. peruwiańskie ceviche de corvina przygotowywane z surowych ryb. Okazało się, że można przygotować także wersję wegańską(...)Oryginalny przepis pochodzi z bloga  Kuchnia Peruwiańska ,   gdzie gotują pasjonaci Ameryki Południowej i kuchni peruwiańskiej. Po małej modyfikacji dziś u nas na blogu. Podstawą dobrego ceviche z ryb lub owoców morza są świeże produkty, a ich zdobycie nie zawsze jest proste. Wersja wegańska przygotowana z pieczarek smakuje znakomicie i nie ma większych problemów z zakupem świeżych. Wegańskie

SzczyptaSmaQ
Łosoś z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami 255

pieprzem oraz skrapiamy 3-4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości kilka razy odwracając. W międzyczasie przygotowujemy łososia i warzywa. Kawałki ryby posypujemy ok. 1 płaską łyżeczką soli oraz szczyptą pieprzu. Nawilżamy 1-2 łyżkami oliwy. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso przeszło przyprawami – w razie potrzeby w lodówce. Marchewkę obieramy

Kulinarna Pokusa
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 191

najlepszej oliwie z oliwek??? Puree ma konsystencję gęstego sosu i podaje się na nim wszystko co z morza czyli ośmiornice z grilla czy kalmary albo mątwę.Również białe ryby podawane są na tym pysznym bakłażanowym puree.Typowe greckie duszone dania z wołowiny lub z baraniny w sosie pomidorowym podaje się również na tym smakowitym sosie. Puree po wystygnięciu gęstnieje(...)kapać z łyżki. Na koniec dodać starty ser Parmezan.Zamieszać.Nie zagotowywać. Na samym końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Na takim beszamelowym puree z bakłażana podawać można ryby i owoce morza.Pyszny na ciepło i na zimno.Na zimno staje się bardziej gęsty oczywiście i jest tedy doskonałym dipem. W Grecji jest tamtejszą specjalnością i podaje się

Sztuka gotowania w/g Samiry
Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia 234

mało jemy ryb…, dlaczego? Nie umiemy ich przyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce? Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Włochy to… Łosoś Pieczony ! 1/2 kg młodych drobnych ziemniaków 1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką) pęczek natki i koperku(...)warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą łyżeczki wkładamy odrobinę masła wymieszanego z ziołami i czosnkiem. Rybę układamy na warzywach, posypujemy parmezanem

Bon Ton Italia
Soja po grecku 108

rozgrzanego oleju i smażyć cały czas mieszając około 3 minut po czym zalać szklanką wody i dusić do miękkości (około 15 minut pod przykryciem). W tym czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto(...)warzywa są już dostatecznie miękkie doprawić do smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym, w razie potrzeby dodać jeszcze wody. Do przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw. na warzywa „rybę” i tak kolejno aż warzywa będą ostatnią warstwą. Taak przygotowana potrawę przykryć folia spożywczą i włożyć do lodówki żeby się „przegryzło” najlepiej na całą noc. Podawać

greenscarf
Pstrąg pieczony w folii 140

oprószanie przyprawami soli można dać więcej aby dostała się do całego mięsa. Na koniec we wnętrze ryby wkładamy łyżkę masła rozprowadzamy go i na koniec dodajemy plasterek cytryny. Ryby zawijamy szczelnie w foli aluminiowej odstawiamy na 1h aby się ładnie zamarynowały i pieczemy w piekarniku około 40 min w temp 180 oC.   Na koniec pieczenia można odkryć

Sprawdzone przepisy kulinarne
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 100

Pachnie cytrusami, brzoskwinią i soczystszym jabłkiem. Usta lekkie, orzeźwiające z przyjemną kwasowością. Letnie wino w bardzo dobrej cenie. Przed podaniem schłodzić do 10 -12 stopni. Do lekkich dań z ryb, drobiu lub do picia solo. Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits AOP Philippe de Bois d’Arnault(...)chardonnay pachnie beczką, dominują aromaty tostowe z lekką nutą słodkich owoców. Dość duża kwasowość. Pić mocno schłodzone 8 – 10- stopni. Do nieco cięższych dań z ryb i drobiu. Coteaux Bourguignons AOP Cyril et Virginie 2013 (19,99 zł). W nosie dojrzałe czerwone owoce, pieprz i zioła. W ustach delikatne taniny i dość ostra kwasowość. Lekkie. Pić lekko schłodzone

królestwo garów
Lawendowo- rozmarynowy pstrąg z jabłkowo- chrzanowym puree 166

Dziś bardzo lekkie i smaczne danie. Niby nic takiego, tylko ryba i puree... ale smak jest naprawdę nietuzinkowy. Delikatny pstrąg pieczony w całości z mnóstwem pyszności w "brzuszku" :) A do tego pure z jabłek i selera z nutą chrzanu. Pyszności! :) SKŁADNIKI rozmarynowo-lawendowy pstrąg 4 pstrągi 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonej lawendy spożywczej(...)jajko sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pstrągi dokładnie umyć i osuszyć. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pstrągi natrzec solą z obu stron i ułożyć na papierze. Do brzuszka każdej ryby włożyć : gałązkę rozmarynu, rozgnieciony ząbek czosnku, dwie cząstki (ósemki) cytryny, szczyptę lawendy ( soli lawendowej), sól i biały pieprz do smaku oraz łyżeczkę masełka.   Selera pokroić w kostkę

DefinicjaSmaku
Pstrąg aromatyczny 140

Uwaga, poniższe zdjącia mogą być nieco makabryczne dla przeciętnego internauty, szczególnie jeśli jest wegeterianinem. :)  Nie mogłam się jednak oprzeć, żeby nie wsadzić tej rybie czegoś do paszczy. I wcale nie ze względów smakowych. Wiedziałam oczywiście, że to ryba mięsożerna i drapieżnik, ale kiedy z ciekawości otworzyłam jej pysk to wcześniej w życiu bym nie pomyślała, że taki mały pstrąg(...)takim wyrzutem!), w dodatku upieczone. Ale bardzo były smaczne. :P Pstrąg aromatyczny Składniki: 1 pstrąg do 500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku i z wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania