KOPERKOWY Kremowy i delikatny, niesamowicie łatwy w przygotowaniu. Sos ten doskonale nadaje się do jajek na twardo, ziemniaków oraz ryb np. łososia w sezamowej panierce . Serwując go do ryb, można dodać do niego sok z cytryny. Polecam przepis! SKŁADNIKI: 250g mleka 35g masła, pokrojonego na kawałki kopiasta łyżka mąki pszennej około 1/2 pęczka koperku (bez łodyżek) sól
Moja Książka Kucharskamożemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam! Babka
Smak mojej kuchnijednocześnie pikantna salsa oraz pasta z awokado. Tak właśnie powstają moje ulubione burgery rybne. A jaki jest Wasz sposób? Składniki na 6 dużych burgerów: 600g mielonego mięsa z białej ryby (u mnie dorsz) 1 opakowanie serka kremowego Apetina “Pesto i Rukola” 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, kolendra, mięta(...)dowolnych proporcjach) sól 5 łyżek bułki tartej rozmieszane z 6 łyżkami wody 1 jajo dodatkowo bułka tarta to panierowania oliwa do smażenia kilka garści rukoli 6 bułek Zmieloną rybę przełożyć do miski. Połączyć z serkiem Apetina. Dodać skórkę z limonki, zioła i sól, wymieszać. Następnie dodać bułkę tartą rozmieszaną z wodą i wbić jajko. Całość wyrobić na w miarę jednolitą
Pełny talerzKiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska. Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba.... Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia... Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać(...)wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę. Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbólu angielskie. Od ponad 150 lat jest serwowane na Wyspach Brytyjskich. Czy jest coś bardziej Brytyjskiego? Kiedyś jadało się zawinięte w gazetę - frytki z vinegar'em i rybę. Dziś jest serwowane w małych ulicznych budkach, jak i w dobrych restauracjach. Proponuje wam fish and chips, w moim domowym wydaniu. Przepis na panierkę podpatrzyłam u mojego(...)zmiksować. Nie dodawajcie od razu całej szklanki piwa. Najpierw dodajcie 3/4 i sprawdźcie gęstość ciasta. Ma być konsystencji gęstego jogurtu. Na rozgrzany, głęboki olej wkładajcie, zanurzone w cieście kawałki ryby i smażcie na złoty kolor. Odsączcie na ręczniku kuchennym. Podawać na ciepło z domowymi frytkami. Domowe frytki pieczone w piekarniku. Obierz odpowiednią dla was ilość ziemniaków i pokrój
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbardzo różnić się od siebie i pasować do różnych potraw. Zbiór generalnych zasad Planujesz podać lekką sałatkę, na przykład z dodatkiem delikatnie doprawionego indyka albo kurczaka? Do drobiu, pieczonej ryby z warzywami, owoców morza i innych lekkich posiłków będzie pasować wytrawne, lekkie, białe wino. Z kolei wino czerwone wytrawne będzie dobrze współgrało z potrawami mięsnymi, cięższymi. Istnieje jednak(...)bukietem złożonym z ciemnych owoców (jeżyna, śliwka, jagoda) i nierzadko słodkimi kwiatowymi nutami czy też akcentami: cydru, oliwek, tytoniu. Jako jedno z nielicznych czerwonych win może dobrze współgrać z rybami, na przykład z łososiem. Będzie też dobrze smakować z białym mięsem. Przykłady win: GIOL Wino Merlot Bio, włoski Merlot bez dodatku siarczynów, kupisz we Frisco. Opinie specjalistów
Tradycyjna KuchniaKotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby. 500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy
Szefowa kuchniŚwietnie pasują do kasz, ryżu, ziemniaków, mięs i ryb. Pikantne i bardzo aromatyczne - pięknie pachną i smakują(...)podaję dokładnie składników - w zasadzie w zależności ile chcecie, ile potrzebujecie dowolnie modyfikujcie ilości poszczególnych składników. Podobnie możecie postąpić z kalafiorem. Będzie pasował do pieczonej, smażonej lub grillowanej ryby i ziemniaków. Smacznego już dziś:) Składniki: kilka różyczek brokułów (użyłam mrożonych) 1 mniejsza cebula 3 ząbki czosnku kilka talarków chili caynenne (kilka pestek także, stopień ostrości do woli) pieprz
Zasmakuj Kuchnigotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny szczypior(...)posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć), ryb (idealny do karpia!) ale i do warzyw. Szczypior drobno siekamy. Czosnek i imbir obieramy, przeciskamy przez praskę – dzięki temu pozbędziemy się włókien imbiru, zostanie nam sam miąższ
Karo in the Kitchenbyłam w kulinarnym niebie :) Rybę zamarynowałam w musztardzie, ale nie byle jakiej bo robionej samodzielnie. To naprawdę nic trudnego, musicie jedynie pamiętać aby przygotować ją dzień wcześniej. Jej smak jest mocny i intensywny, a ja właśnie takie wyraziste musztardy lubię najbardziej. Podaję przepis na większą ilość bo gwarantuję, że będziecie ją zużywać nie tylko do ryby :) Domowa musztarda (porcja
Mienta blogwarzywnych. Cross poił się sokami przez 60 dni. Schudł, odzyskał zdrowie, zaczął myśleć nad tym jak jeść i gotować zdrowo, wykorzystując w swojej nowej diecie mnóstwo owoców, warzyw, ryby, owoce morza, kasze i ziarna. Soki pije nadal. Dieta Crossa skrócona do 3 dni daje mocnego witaminowego kopa i reset szczególnie dla nerek i wątroby . To spora ilość płynów(...)szklanki ciepłej wody z imbirem i cytryną, zwiększamy ilość warzyw i owoców w posiłkach, odstawiamy węglowodany. Jeśli jecie mięso – zamieniamy steki, schabowego i kotlety na mięso drobiowe lub mięso ryb – łatwo przyswajalne, niskotłuszczowe, bogate w białko. Pozwoli to układowi trawiennemu na krótki wstęp do tego, co go za chwilę czeka i pozwoli na szybsze oczyszczanie. PO 3 DNIACH DIETY
Karo in the Kitchennich łososia (ryby nie solimy-to bardzo ważne). Następnie przesmażony por-doprawiony solą i pieprzem. Na to kładziemy zioła i kosteczki fety. Całość zawijamy w folię-zostawiając rybie nieco miejsca. Pieczemy 12 minut. Podajemy z kaparami lub pomidorami, lub sałatką
Kopystką po garachdziennie, pijemy tylko wodę, zieloną herbatę lub czarną kawę. Dodajemy do naszej diety ryż: basmanti, jaśminiowy, sushi, itp. i inne bezglutenowe pseudozboża np. kasze (gryczana, jaglana), komosę ryżową. Jemy : ryby, drób, chude mięso i jajka, owoce morza. Bez ograniczeń: brokuł, sałatę, kalafior, itp. Nie liczymy kalorii z warzyw, które nie zawierają skrobi. Ograniczamy spożycie alkoholu. Nate radzi spożywać cheat(...)szpinak lub inne warzywa kawa lub herbata Przekąska: 1 banan Obiad: 100-250 gram chudego mięsa warzywa 1-2 garście orzechów Kolacja: 100-250 gram chudego mięsa lub ryby sałatka z brokuła szklanka ugotowanego ryżu Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nie jestem dietetykiem ani trenerem. Powyższy wpis miał na celu pokazania Wam jednej z dróg, którą można się kierować
PaleoLifeRyba w papilotach gości u mnie bardzo często. Zazwyczaj na kołderce z cebuli i marchewki. W magazynie Good Food (02/17) znalazłam ciekawy i prosty pomysł na przygotowanie jej na porach. Łosoś w porach pasuje praktycznie do wszystkiego – gotowanych ziemniaków, frytek, ryżu czy czarnej soczewicy. A smakuje wyśmienicie – jest delikatny i soczysty. Mięciutkie pory doskonale się z nim komponują(...)kawałki papieru do pieczenia. Na każdym rozkładamy na środku pory. Na porach układamy łososia. Posypujemy go wcześniej startą skórką, a na wierzchu posypujemy posiekanym koperkiem i kaparami, które nadadzą rybie wyrazistego smaku. Zwijamy krawędzie papieru tak, aby stworzyć szczelną paczuszkę. Paczuszki z papieru przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Po tym czasie przekładamy na talerz
Poezja smakuzapraszam na kolejną zupkę, zanudzę Was tymi zupkami..ale jakoś nie mam kiedy opisać innych przepisów.Nigdy wcześniej nie gotowałam takiej zupki, a pomysł na dodanie ryby do zupki ogórkowej podpatrzyłam tutaj. Jakość zdjęcia trochę marna, jakoś nie udało się lepiej zrobić, ale przynajmniej widać co nieco i wiadomo o co chodzi.Jak będę znów robić tą zupkę(...)domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rybę pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki, rybę dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu wlać zalewę z ogórków , śmietanę i w razie potrzeby doprawić
Moje domowe kucharzenie