ryby - 22088 przepisów (strona:410/1473)

Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 184

usmażyła ryby ;-))) Polecam! SKŁADNIKI: - flądry - oliwa z oliwek - sól morska Flądry układamy na pergaminie. Skrop oliwą z oliwek, posyp solą. Pieczemy krótki czas w wysokiej temperaturze. Dzięki temu ryba zachowa wilgoć. Będzie soczysta a nie sucha! temp. 220 stopni czas 13 minut Na placuszki: - 2 małe cukinie - 2 marchewki młode - łyżka mąki pszennej - 1 białko Warzywa ścieramy na tarce

SMYKWKUCHNI
pieczony sandacz na grillowanym bakłażanie 174

pietruszki  1/2 cytryny  Pieprz  Sól Sposób przygotowania Filety z sandacza bez skóry posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skropiamy sokiem z cytryny. Tak przyprawioną rybę odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Bakłażana myjemy  i kroimy w cienkie plastry. Solimy  i  odstawiamy na 10 minut W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, oraz grill. Osuszamy(...)grillu. Następnie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni wkładamy posmarowane oliwą filety sandacza i pieczemy około 15 minut. Grillowane plastry bakłażanów układamy na talerzu, na nich kładziemy porcję ryby i   posypujemy natką pietruszki

Miód i pieprz
Razowe spaghetti z pikantnymi krewetkami 98

które uważa je za "robaki morskie" i za nic nie tknie. Zupełnie niepotrzebnie bo jeśli lubimy ryby to i krewetki powinny nam smakować. Powiem więcej... nie jestem fanką ryb ale krewetki uwielbiam ;) Sekretem ich przyrządzenie jest krótka obróbka cieplna. Krewetki przeciągnięte za długo na patelni stają się gumowe i mało atrakcyjne

Pyry na Gaz
Pasta rybno -jajeczna 135

Wszelkiego rodzaju pasty to świetny dodatek do kanapek . Może też być podana jako przystawka . Nie bez znaczenia jest również fakt iż jest to sposób na nie zjedzoną rybę z wczorajszego dnia. I właśnie o takim przepisie chcę napisać. Skład na dwie porcje 1 ryba z grilla ( może być pieczona , smażona) 2 jajka ugotowane na twardo 1 pęczek szcypioru 1 łyżka(...)majonezu 1 łyżeczka masła 1 pomidor 1/2 główki sałaty pierzastej Sposób wykonania Rybę ,jajko rozdrabniam (ja to robię widelcem ,ponieważ blender zrobi papkę a moja rodzinka nie lubi takich papek) dalej dodaję : masło,majonez. Dokładnie mieszam . Soli i pieprzu nie dodaje ponieważ ryba była porządnie przyprawiona( została mi z pstrąga w   papilotach

Eli Gotowanie
Łosoś w sosie z bobu 112

Łosoś to  wdzięczna ryba . Dużo mięska, mało ości i smaczna w każdej postaci . Dość często gości gości na moim stole . Dlatego staram się wyślać nowe sposoby podania tej ryby . Tak aby nie było nudno.  Spróbowałam z bobem i udało się

Eli Gotowanie
Mintaj z pomidorami i mozzarella. 133

Dziś szybka propozycja na obiad rybny. Ryba może być właściwie każda więc do dzieła! Składniki; 4 filety mintaja (może być też mrożona kostka) 1 puszka pomidorów bez skóry 2 małe marchewki 150 ml śmietany 125 g mozzarelli olej, sól, pieprz. zioła prowansalskie Przygotowanie; Marchewki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Następnie dodajemy pomidory(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Na dnie naczynie żaroodpornego układamy obok siebie filety mintaja, polewamy wcześniej przygotowanym sosem z pomidorów. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy równomiernie rybę zalaną sosem. Pieczemy 40 minut w 200 stopniach. Jeśli nie lubimy bardzo spieczonego sera, danie posypujemy serem około 15 min przed koncem. Dodatkowo rybę przed ułożeniem w foremce możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami 109

Dorsz smażony na maśle z bakłażanem i leśnymi grzybami Aromat duszonych leśnych grzybów i pieczonego bakłażana doskonale współgra ze smażoną na maśle delikatną morską rybą. Składniki  dla czterech osób 2 średnie dorsze lub 800 g filetów ze skórą 250 g świeżych leśnych grzybów 1 cebula (najlepiej cukrowa) 1 spory bakłażan 5 łyżek masła 9 łyżek oliwy sól, pieprz ewentualnie(...)stron  filety dorsza, zawsze zaczynając smażenie od strony ze skórą. Na każdy talerz wykładamy po dwa plastry pieczonego bakłażana, układamy na nich usmażone na maśle kawałki ryby i dodajemy duszone grzyby

Miód i pieprz
Kotlety rybne. 119

średnia cebula, pęczek natki pietruszki, łyżka świeżego kopru, 5 łyżek bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie: Filety rybne zmielić przez maszynkę (jeżeli ryba jest w całości najpierw dokładnie ją oczyścić). Do zmielonej ryby dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posiekany koper i pietruszkę oraz bułkę namoczoną  w wodzie i dobrze odsączoną. Dodać sól, pieprz i dokładnie wymieszać

W kuchni u Moniki
Nad morzem 192

idę na rybkę, taki zwyczaj. Tym razem z rodzinką kupiliśmy dwa zestawy dla dwojga, w którym były trzy różne rodzaje ryb do tego frytki i zestaw surówek. Każda ryba była pyszna, ale wyjątkowo zasmakował mi łosoś przeważnie nie jadam łososia i nie bardzo wiedziałam jak smakuje ale gdy tylko spróbowałam zasmakował mi bardzo :) jeśli będę miała okazję to spróbuje(...)jeszcze nie raz. A o to zdjęcie naszej uczty rybnej :D  Chciał się Wam zapytać macie jakąś swoją ulubioną rybę? Z czym ją podajecie? A może macie przepis/recepturę na pyszną rybkę? Pozdrawiam

Motylkowa Kuchnia
Rybna przygoda 162

razem była to prawdziwie wodna przygoda. Coś co wodniki-szuwarki lubią najbardziej. Uczestnicy jak zwykle dopisali gwarantując wspaniałą atmosferę. Celem tych warsztatów było odmienienie zwykłej metody na przygotowanie ryby oraz poznanie rodzimych gatunków. Coś innego niż zwyczajowe smażenie w panierze.  Jak zwykle dużo cennych uwag prowadzącego, które Hońka zapewne wykorzysta. Wiadomo, że w domowych pieleszach(...)będę używać syfonu do robienia pianek, bo go najzwyczajniej w świecie nie posiadam, ale zawsze warto poznać dodatkowy sposób na urozmaicenie rybnego obiadu. Hitem warsztatów jednak okazały się nie ryby ale raki. A konkretnie ich szyjki, z których został wyczarowany smakowy sosik. Podobno raki są niedoceniane - cóż, skoro nie można ich nigdzie nabyć, to jak można je docenić? Niemniej

Karczma Honorietty
Ryby smażone chrupiące. 149

płotek i jak zrobić ,aby były takie płaskie. Najpierw odciąć  głowy, a zostawić ogony i skrzela. Przeciąć kręgosłup przy ogonie i delikatnie wyciągnąć go palcami od strony głowy. Rybę ułożyć rozcięciem na brzuchu  i nacisnąć dłonią dzięki czemu ryba rozłoży się na płasko. Składniki: 8 płotek sól pieprz 2 łyżki mąki 2 jajka sezam do panierowania olej(...)smażenia Płotki sprawić według opisu powyższego. Każdą płotkę oprószyć solą i pieprzem. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Każdą rybę obtoczyć w mące, jajku , a następnie w sezamie. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiany kolor. płotki w sezamie

O kuchni z uczuciem
sandacz ze szpinakiem 175

słodkiej śmietany 30%           sposób przygotowania Filetujemy sprawionego i  oczyszczonego sandacza.     Następnie rybę posypujemy solą i pieprzem(najlepiej białym), a następnie skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Tak przygotowaną rybę, odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Myjemy szpinak (najlepiej użyć świeżego) i przesmażamy go na patelni na trzy łyżkach rozgrzanej oliwy(...)trzy łyżki masła z łyżką oliwy, czekamy, aż patelnia stanie się naprawdę gorąca, uważając przy tym, żeby nie spalić masła (dodatek oliwy podnosi temperaturę dymienia masła).  Następnie przesmażamy rybę ( wyciągniętą z lodówki i obsuszoną papierowym ręcznikiem), pamiętając, aby zawsze zacząć smażenie od strony skóry. Sandacza smażymy z obu stron na złoty kolor, skrapiając go na koniec smażenia, sokiem

Miód i pieprz
Wyjątkowy łosoś grillowany na desce cedrowej z nutą pomarańczy 124

najlepsze wyniki Łososia grillujemy na deskach skórą do dołu i nie dotykamy go dopóki sam łatwo nie będzie odchodził od deski Łatwym sposobem aby zabezpieczyć rybę przed klejeniem do deski jest posypanie skóry ryby odrobiną mąki kukurydzianej Składniki: Filety z łososia ze skórą Sól i pieprz skrobia kukurydziana oliwa z oliwek 2 pomarańcze, jedną kroimy w cienkie plasterki

naRuszcie
Łosoś w rękawie pieczony z porem 131

Czas na łososia. Obecnie dostępny w wielu sklepach i bardzo dobrze, bo to smaczna i zdrowa ryba. Ogólnie ryby są zdrowe, można je nie tylko smażyć, ale piec, gotować w wodzie, i na parze. Dzisiaj łosoś trochę inaczej, upieczony w rękawie foliowym. Składniki: Łosoś (kawałki ) 1 por Pieprz cytrynowy Sól Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym. Pora

Smaki Ewy
Grillowana polędwica z miecznika 106

Dzisiaj proponuję polędwicę z miecznika. Muszę przyznać , że to bardzo smaczna i efektowna ryba. Podobnie jak tuńczyk, pozbawiony jest ości. Mimo sporej ceny warto spróbować tej ryby. Propozycja podania z purre warzywnym ( przepis na blogu ). Składniki: Polędwica z miecznika Sól Pieprz czarny świeżo mielony Oliwa Wykonanie: Miecznika przyprawiamy solą i pieprzem i lekko wcieramy. Następnie skrapiamy oliwą. Pozostawiamy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania