rybna zupa - 299 przepisów (strona:6/20)

Delikatna zupa łososiowa z porem 208

Pyszna, delikatna zupa rybna z łososiem i porem. Idealna dla osób, które nie przepadają za intensywnym smakiem ryby. Moja ulubiona :) i bardzo prosta w przygotowaniu.  Składniki: 1 l bulionu rybnego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża cebula 2 duże pory 2 ziemniaki 2 liście laurowe sok z cytryny 300 g świeżego filetu z łososia 85 ml śmietany(...)minut. Wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kosteczkę, szczyptę soli i doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj ok 20-25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę dopraw, dodaj łososia pokrojonego w kostkę i sok z cytryny.  Całość gotuj na małym ogniu ok 5 minut, aż ryba zacznie się rozpadać, dodaj śmietanę, delikatnie wymieszaj i gotowe

Niezły Młynek
Zupa rybna 176

Pierwszy raz jadłam z rok temu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól(...)wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną Z wierzchu, zupę wyłożoną na talerze, posypujemy natką pietruszki Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

przedłużają młodość . Regulują także pracę układu trawiennego. Imbir , najlepiej kupować korzeń w całości zamiast sproszkowanego by nadać potrawom świeżości i pikantności. Idealnie nadaje się do tłustych mięs oraz sosów, zup rozgrzewających, pasztetów, dań z ryżu i warzyw. Głównie stosowany w potrawach pochodzących z kuchni orientalnych. Jest dodatkiem do koktajli odchudzających, naparów oczyszczających organizm a także herbat pomocnych w leczeniu przeziębienia(...)antynowotworowe oraz przeciwzapalne . W kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik .  Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi).                    Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje

Życie na widelcu
Zupa na małżach oraz pstrągu łososiowym z ryżem dzikim i parboiled. 150

Naszła mnie ochota na zupę rybną, a akurat w domu miałam pstrąga łososiowatego oraz zalegającą puszkę małży i tak oto powstała ta zupka. Polecam, bo jest smaczna i syta :) Składniki: 1 litr bulionu (najlepiej rybnego)   1 torebka (100g) mieszanki ryżu dzikiego i parboiled Kupiec 1 puszka wędzonych małży w oleju 300 g fileta z pstrąga łososiowatego 100 g kukurydzy(...)ryba nie będzie surowa.  Doprawiamy wszystko tymiankiem, imbirem, papryką, cukrem oraz solą i pieprzem i wlewamy sok z limonki. Zdejmujemy z ognia i teraz jeśli ktoś woli zabielaną zupę dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. Smacznego

Symfonia smakowa
Kraina oliwą,winem i miodem płynąca - kilka wspomnień z kreteńskich wakacji 208

największy gorąc musi się wziąć do pracy. Dopiero wieczorem, kiedy upał zelżeje Kreteńczycy zasiadają do posiłku. Na stole znajdziemy: musakę - zapiekankę z ziemniaków, bakłażanów i mielonego mięsa pod beszamelem zupę rybną pieczoną lub grillowaną doradę, krewetki, kalmary i inne owoce morza souvlaki - szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu skropione sokiem z cytryny gyros - mięso wieprzowe, baranie, drobiowe opiekane na wielkim ruszcie

W kuchni Katie
52. Placek ryżowy z awokado i mango 192

Wciąż jestem pod ogromnym wrażeniem restauracji i potraw proponowanych na wczorajszym SLOW FEST SOPOT . Miałam przyjemność skosztować m. in. zupy rybnej z suma, karpia i łososia (najlepsza, jaką w życiu jadłam) Kikkoman , grillowanego rostbefu z rukolą, balsamico i truflą  White Marlin , smażonego łososia na purée z topinamburu z salsą z ogórka kiszonego w solance z truskawkami i lubczykiem Aquarius

Be Fit Be Strong
Polecam orientalne zupki :) 205

Czasami, kiedy nie chce mi się gotować lub po prostu nie mam na to czasu lubię skoczyć na wietnamską zupkę. Moimi ulubionymi są zupa z rybą

Jemy Pijemy
Zupa rybna 113

Tradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej

Wiem co jem
Dorsz ze świeżą bazylią i oliwkami 124

roku postanowiłam wprowadzić do naszego wigilijnego menu kilka potraw inspirowanych kuchniami innych krajów. Był już przepis na zupę rybną w gruzińskim klimacie, teraz przyszła pora na rybę ze śródziemnomorskim akcentem. Wybrałam dorsza, bo to bardzo smaczna i niskokaloryczna ryba. Podam ją w towarzystwie pomidorów, świeżej bazylii i czarnych oliwek. Do tego cebula i dużo czosnku. Wszystko zapieczone w piekarniku. Szybko

Wiem co jem
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 263

Ponieważ nie jestem fanką gotowanej ryby, a zostało mi jej sporo po gotowanej zupie rybnej, postanowiłam wykorzystać ją do rybnych krokietów.  Takie delikatne, rybne krokiety są nie tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia

Walijskie Pichcenie
Luis Pato i jego Baga 122

Importerem win Luisa Pato jest Atlantika, firma od lat przybliżająca nam winiarstwo portugalskie. Degustowałem na zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru

królestwo garów
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 132

sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości ok 5 cm. Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki

Kulinarne Inspiracje
PODSUMOWANIE ROKU 2014 - Najchętniej czytane wpisy 252

Moi Drodzy,Przede wszystkim życzę Wam wiele zdrowia w nadchodzącym roku, bo bez niego ani rusz :) Życzę Wam również, aby ten rok był pełen radości i

Tajskie smaki
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 188

razem, na Wspólne gotowanie z Formułą, Daria zabrała nas na Węgry. Do  kraju, którego wizytówką jest Tokaj, Egri bikavér  („egerska bycza krew”),   gulasz, halászlé (zupy rybne)… i nie tylko. ” Kuchnia węgierska należy do kuchni środkowoeuropejskiej. Nie można o niej powiedzieć, że jest lekka i łagodna, z pewnością jednak można ją zaliczyć do najsmaczniejszych kuchni świata. Kuchnię węgierską charakteryzuje niezwykłe

mojewypiekiinietylko