rybna zupa - 299 przepisów (strona:15/20)

Kokosowa zupa z krewetkami w towarzystwie piwa typu Lambic 183

Składniki: 200 g krewetek królewskich 400 ml mleka kokosowego łodyga trawy cytrynowej 200 ml wywaru rybnego 50 g pasty Tom Kha Do rondelka należy wrzucić łodygę

Karczma Honorietty
Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska 188

przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy

Smaki Ewy
My w KUKBUKu!!! 246

Kukbuka - nr 13 - to w nim czarowaliśmy z topinamburem w colesławie i w zapiekance rybnej. KUKBUK nr 15 - szparagi Teraz w sprzedaży jest 15 numer Kukbuka również z naszym udziałem - pysznie, wiosennie i zielono - ze szparagami - zapraszamy Was do spróbowania sałatki ze szparagami i zupę szaparagową! Ogromnie zachęcamy do zaglądnięcia do Kukbuka i dajcie znać jak Wam się podoba Nasz

Plate of Joy
Tajska zupa kokosowa z krewetkami 175

Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania kolejnego przepisu z kuchni azjatyckiej. Pyszna tajska zupa kokosowa, ostra, aromatyczna i bardzo smaczna, z dodatkiem chili, mleczka kokosowego i

SMYKWKUCHNI
Pho z kulkami wołowymi 188

Dzisiaj następna po grilowanej wołowinie, odsłona pho. Zupy, która ratuje ludziom życie. Zupy, która w niektórych kręgach rywalizuje z niedzielnym schabowym i często z nim wygrywa

slodkokwasnapl
Zupa tajska z mleczkiem kokosowym 391

taką ilość zupy,  Zupa tajska z mleczkiem kokosowym Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 litr bulionu (na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 100 g fasoli szparagowej 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka zielonej pasty(...)też smażymy. Zawartość patelni przekładamy do garna z bulionem, dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w pół plasterki marchewkę i mleczko kokosowe. Dodajemy wszystkie przyprawy. Garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 15 minut. Gdy zupa jest gotowa dodajemy do niej makaron i gotujemy jeszcze 3 minuty, dosmaczamy sokiem z limonki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego 363

jest bardzo istotne.  Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki sosu rybnego sól do smaku makaron chow(...)kokosowe i dodajemy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut.Gdy groszek jest już miękki zdejmujemy garnek z kuchenki, a do zupy wrzucamy makaron. Gdy makaron namoknie, trwa to około 2-3 minut, zupa jest gotowa do podania

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z brukwi 195

nią uwagi. Bogata w witaminy i pierwiastki śladowe. Można ją gotować, piec, smażyć i jeść na surowo. Ze względu na swoje walory stosowana jest jako wzmacniacz samaku do zup. W Irlandii bardzo popularna, do kupienia chyba na każdym stoisku z warzywami. Surówka z brukwi.       Składniki: - 1 brukiew ok. 600g - 2 jabłka (dałam słodkie i soczyste Golden Delicious(...)brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych i rybnych. W smaku delikana, przypomina połączenie kalarepy z rzepą. Brukiew była kiedyś bardzo popularna też w polskiej kuchni. Nazywano ją warzywem biedoty. Do dzisiaj w Irlandii, Wielkiej Brytanii, czy krajach skandynawskich jest bardzo ceniona. Podawana na ciepło – pieczona, w formie frytek lub jako dodatek do zup, czy różnego rodzaju potrawek. Warto jednak dodać

mojewypiekiinietylko
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 292

pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny. A , że nie toleruję sosu rybnego ( ostrygowego też ) więc doprawiłam sosem Teriyaki. * Z uwag do poprzednio spisywanego przepisu: -gotowałam

Buniabaje w kuchni
Zupa pho z kurczakiem z wolnowaru 235

zupa nie będzie w całości zjedzona - po nocy w wywarze makaron nie będzie smaczny.   Bardzo polecam! inspiracją był przepis  tej  strony składniki (6 porcji) wywar ok 800 g  mięsa z kurczaka ( mieszane,ciemne i białe)  bez skóry , może być z kością 1500 ml  rosołu drobiowego 2 łyżki brązowego cukru  2 łyżki sosu rybnego(...)mięso. Rosół zagotować, zalać kurczaka. Przykryć i gotować w ustawieniu high   4 godziny  lub w ustawieni low  przez 8 godzin. Po tym czasie kurczaka wyjąć z zupy,  położyć na desce - jeżeli miał kości to je usunąć a mięso podzielić na podłużne, pojedyncze włókna. Zupę przecedzić do garnka, przyprawy wyrzucić. Na tym etapie możemy zupę i mięso

Stare Gary
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 207

podniebieniu będzie odpowiadał. Stosowany do sałatek, pikantnych zup, curry oraz smażonych mięs. Przed użyciem warzywo moczy przez kilka godzin w solance. Ma działanie antynowotworowe, obniża poziom glukozy we krwi u osób chorych na cukrzycę. W sałatkach można zastąpić melonem zimowym Serca karczochów Można zastąpić: słonecznikiem bulwiatym (topinambur) sercami palmowymi kalarepą Sos rybny Można zastąpić mieszając ze sobą 3 części anchois(...)suszoną Woda z kwiatu pomarańczy Jedną łyżeczkę wody z kwiatu pomarańczy można zastąpić 2-3 kroplami olejku pomarańczowego lub 3 łyżeczkami likieru pomarańczowego Zagęszczacze do mielonego mięsa, sosów, zup i deserów Do zagęszczania zamiast mąki pszennej lub bułki tartej można użyć poniższych produktów mąka ziemniaczana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka kukurydziana - do sosów, zup i mięsa mielonego mąka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tom Yum Goong - ostro-kwaśna zupa z krewetkami (ต้มยำกุ้ง) 218

łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy go z wodą) 1 dymka (biała część) 2 łyżki sosu rybnego 2 cm imbiru 8 krewetek Tiger, oczyszczonych (można zostawić ogonki

Tajskie smaki
Tajski gulasz z halibuta 202

często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę

Buniabaje w kuchni
Azjatycka zupa pak choi 193

żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki(...)trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami

mojewypiekiinietylko