rybna zupa - 299 przepisów (strona:16/20)

Tajski gulasz z halibuta 182

często robię gulasze rybne- nie bardzo wiem czemu. Kupiłam ładny kawałek halibuta i postanowiłam to zmienić. A , że wbrew przekonaniom na upał najlepiej zjeść coś gorącego i bardzo pikantnego ( zobaczcie co sie jada w krajach gdzie panują tropikalne temperatury - nie chłodniki , a gorące bardzo pikantne zupy ). W każdym razie - zrobiłam gulasz w wersji tajskiej ułatwiając sobie pracę stosując gotową przyprawę

Buniabaje w kuchni
Azjatycka zupa pak choi 154

żywności. Ma potencjał, aby chronić przed nowotworami, obniżać ciśnienie krwi, a nawet wiele więcej”. Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki(...)trawa cytrynowa (2 łyżeczki) - chilli suszone (1 łyżeczka – można więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami

mojewypiekiinietylko
Wigilijna zupa z sandacza z pomarańczą. 144

wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu ,bez przykrycia 10 minut. Dodać pokrojonego w  kostkę (paski) ,tak na kęs, sandacza i gotować 8 minut ,aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać drugą pokrojoną pomarańczę. Dodać sól, pieprz do smaku i posiekaną pietruszkę. Smacznego. PS. Jeżeli taką zupę ugotujemy

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem 126

świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj. 2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe. 3. Ugotuj ryż lub makaron. 4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek

AZgotuj!
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 177

składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych

WojnaNaSmaki.pl
Tajska kwaśna zupa z wołowiną i flakami 147

Byliśmy w my’o’taj na kolacji. I stamtąd przynieśliśmy pomysł na zupę. Pomysł, bo przepisu w karcie nie uświadczysz, ale smak i kilka

slodkokwasnapl
Ryba w warzywach z cudu kuchennego 159

Od paru dni jestem posiadaczką Cudu kuchennego Tupperware..czyli naczynia do przygotowania lekkich i zdrowych potraw bez gotowania i utraty cennych wartości odżywczych.Świetny pomysł

Moje domowe kucharzenie
Flaki na ostro z woka 180

Jeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na

slodkokwasnapl
Zupa krewetkowa 184

wymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju

R'n'G Kitchen
Laksa 179

przybrania . Jeśli mamy gotowy bulion oraz pokrojone i podgrzane przybranie, zrobienie najważniejszego, czyli pasty bazy i całej zupy zajmie nam ok. 15 minut. I jeszcze jedna uwaga do laksy : zupie tej tak naprawdę smak nadają dwie rzeczy. Pierwsza to roślina, uznawana w krajach Azji Środkowo-Wschodniej za warzywo, o polskiej nazwie wilec wodny lub szpinak wodny, zwana też zielem laksa(...)makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron Przybranie:  gotowane mięso kurczaka(weganie mogą

Kuchnia Prezydentowej
Zupa tajska po raz drugi. 170

przepis na zupę tajską (tutaj), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku  2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka

Brzuszki Łakomczuszki
Ośmiornica duszona z batatami i pomidorami 166

gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 1 ośmiornica  (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie(...)ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski 2 - 3  duże szalotki lub 1  cebula, pokrojone w plasterki 4 szklanki wywaru najlepiej rybnego - może byc warzywny 400 g - puszka pokrojonych pomidorów 1 szklanki białego wytrawnego wina  sól, pieprz 1/4 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki imbiru oliwa z oliwek duży pęczek kolendry

Stare Gary
Zupa wietnamska 137

lekka. Kuchnia wietnamska nie istnieje bez dużej ilości przypraw i warzyw. Najbardziej charakterystyczna dla tej kuchni jest obfitość wszelkiego rodzaju zup i wywarów, więc smakosze…  i nie tylko – zupa wietnamska. Inspiracją była dla mnie Kuchnia magazyn dla smakoszy oraz  SlodkoKwasny.com. Przepis przytaczam za Kuchnią.   Składniki na wywar jarzynowy:  - 2 kg włoszczyzny- 3 listki laurowe- 8 ziaren pieprzu(...)ostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą)- czerwona cebulka (mój dodatek)- kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek)- 1 ugotowana marchewka (al dente)- 1 limonka (dałam 1/2)- sos rybny- sos sojowy- sos ostrygowy- olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu:  „Włoszczyznę pokrój. Składniki

mojewypiekiinietylko
Zupa kokosowa z krewetkami i makaronem z cukinii. 160

cenach, bardzo polecam, bo taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego(...)drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli

DefinicjaSmaku
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 511

kuchnia tajska, jedna z najlepszych na świecie, smaczna, aromatyczna i dietetyczna.     Odchudzony pasztet drobiowo-warzywny przygotowałam z podudzi kurczaka wolno gotowanych z włoszczyzną i dodatkiem przypraw do zupy pho. Gorąco polecam. Czas przygotowania: 2,5 godz. Składniki: 1 kg podudzi kurczaka, 200 g wątróbki  drobiowej, 200 g pieczarek, 1,5 szklanka płatków owsianych, 3 jaja(...)selera, 1 por, 2 czerwone chili, 4 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 2 gwiazdki anyżu, 2 liście laurowe, 2 czarne kardamony, 4 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka majeranku, ostra papryka w proszku, sól i pieprz do smaku, olej z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Mięso (z kośćmi, bez skóry), obrane warzywa, jedną cebulę, kardamon, cynamon

SzczyptaSmaQ