rybna zupa - 299 przepisów (strona:13/20)

Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa ostro-kwaśna warzywna z żeberkiem i kimchi 166

Początek tygodnia i początek jesieni. Smutek i melancholia w głowie. A najlepsze lekarstwo to jedzenie. Pachnące, sycące i na dodatek bardzo mocno rozgrzewające. Chili, kimchi, żeberka

slodkokwasnapl
Rybny rosół z lanymi kluskami 231

Kupując ryby unikam gotowych filetów, a już na mrożone to nawet nie patrzę. Lubię wiedzieć co jem :) Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rosół na trawie cytrynowej z ryżem 170

ognia i przecedzamy. Kurczaka odkładamy na bok (przyda nam się później do zupy).  Składniki na zupę (3 porcje): 1 litr wywaru drobiowego kurczak z wywaru 2 łodygi trawy cytrynowej 3 małe papryczki chilli 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 50g ryżu jaśminowego (pół woreczka) limonka garść świeżej kolendry szczypta pieprzu cayenne 1 szalotka lub dymka do przybraniaCZAS(...)ogień, dodajemy sos sojowy, sos rybny, ryż, kurczaka i doprawiamy pieprzem cayenne. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu przez 30-40 minut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy. 2. Szalotkę (lub dymkę) kroimy w krążki, pozostałe papryczki w paski, kolendrę siekamy. Do talerzy nakładamy porcję zupy z kurczakiem i ryżem (mniej więcej

Tajskie smaki
Zupa misz-masz z nutką orientu 173

ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy wywar. Ja wykorzystałam duży garnek (ok 8 l), ale oczywiście możecie użyć(...)kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy pozostałe, rozdrobnione warzywa, czyli dynię, fasolkę, pieczarki i również przekładamy do garnka z zupą. Na talerz wyjmujemy mięso, na którym gotowaliśmy wywar. Ja oddzielam od niego mięso i dodaję do zupy. Przed końcem gotowania do zupy dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ewentualnie zieleninę

Taste Of My Day
Tosty z burakiem i kawiorem 129

żeby nie było wątpliwości)... Smakowało świetnie! Buraczek, wcześniej zamarynowany, a potem podpieczony rozwinął cudnie aromat dotąd dla mnie niespotykany w żadnej zupie i w żadnej sałatce. Przez ten wspaniały burczany smak leciutko przebijał się szlachetny, delikatny, nie dominujący rybny aromat z kawioru. Zjadłam całego tosta i cały kawior na nim. Przeżyłam. Smakowało mi. Naprawdę. ;) Tosty z burakiem i kawiorem, czyli

Kuchnia Prezydentowej
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 221

jedynie odgrzać - w takiej wersji jest nawet smaczniejsza i gęstsza. Przepis znalazłam na stronie Thai Table. Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis na moją wersję :) Dlaczego warto(...)Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie mieszamy. Delikatnie wbijamy jajka i gotujemy na małym ogniu 4 minuty- otrzymamy jajka

Tajskie smaki
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 176

łowiłam w talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej(...)trochę w innej wersji. Teraz eksperymentuję w kuchni  na zasadzie, co dodać do garnka. A wy czego nie znosiliście jeść jako dzieci, a co było Waszym specjałem? Natomiast zupa z dyni lub placuszki dyniowe (te też zamierzam Wam kiedyś pokazać, póki sezon dyniowy trwa) to rarytasy, których nie miałam okazji zrobić już x czasu, więc postanowiłam powrócić do tego

Fabryka pomysłów
Rozgrzewający makaron vermicelli z chilli, imbirem i trawą cytrynową 210

Bardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale

Moja Delicja
Paszteciki z kapustą i grzybami 335

blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami.Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa wiosenna z dorszem. 159

Jak zawsze mam opóźnienie jeżeli chodzi o dodawanie postów na bieżąco :)  Jestem SuperMamą !!!          W poniedziałek wieczorem synek wpadł na pomysł

ClauditteMissCooking
Wegetariańska zupa Tom Kha 175

minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy sok z 1/4 cytryny i liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem

Tajskie smaki
16.01 Dzień Pikantnych Potraw- Zupa Azjatycka z krewetkami i rybą 113

Moje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu

MarciochaKucharzy
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 371

kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty. Przy zakupie podudzi – będzie się trzeba wysilić z wycięciem kości z mięsa, ja jednak wolę ciemne mięso niż jasne i takiego używam do zupy. Mięso kroimy w jednokęsowe kawałki.   Imbir i czosnek obieramy, siekamy razem. Pieczarki pozbawiamy nóżek, a ich kapelusze kroimy w grubsze półplasterki. Paprykę myjemy, pozbawiamy ją gniazda nasiennego i kroimy(...)wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut. Zupę podajemy z makaronem (jajecznym, ryżowym, sojowym) posypaną świeżą kolendrą. Jeśli Wam za mało kwaśno – śmiało

Karo in the Kitchen