rybna zupa - 299 przepisów (strona:2/20)

Zupa rybna z pomidorami 219

Rozgrzewająca, mało skomplikowana zupa z filetów rybnych i włoszczyzny. Dodatek pomidorów i czerwonej papryki wzbogaca jej smak. Pyszna z każdym rodzajem ryby i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.Składniki:3 filety rybne mrożoneczerwoa paprykacebula3 marchewkipietruszkaseler2 pomidorypassata pomidorowasól, pieprz, papryka słodka, chilliFilety rybne lekko rozmrozić i pokroić w paski. Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler

wyzwania kuchenne
Zupa rybna ( z imbirem) i smażony antar 165

Delikatne zupy które zaczęłam robić zupełnie przez przypadek. Najpierw wykorzystywałam po prostu wywar z dolnego garnka przy gotowaniu na parze robiąc sos . Potem zrobiłam zupę. A

Buniabaje w kuchni
Zupa rybna - prosta i szybka 297

nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam!składniki (4 spore  porcje)400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego)3 - 4  łodygi selera naciowego2 x 400 g pomidorów z puszki1/2 cebuli2 - 4 ząbki czosnku500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być warzywny1 spory ziemniaknatka pietruszkido przyprawieniakoper(...)przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry -  pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy, przykryć, gotować na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut. Przyprawić solą pieprzem. Podawać najlepiej na drugi dzień. Smacznego

Stare Gary
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 148

Zupa rybna chodziła za mną od dawna. Uwielbiam ryby w każdej chyba odmianie, apetyt na nie mam przeogromny niemniej muszę przyznać, że z pewnym onieśmieleniem traktuję je w swojej kuchni – nie jestem jeszcze pewna swoich kulinarnych umiejętności na tyle, by swobodnie móc z nimi eksperymentować. Zupy rybnej wypatruję w każdej karcie dań, kiedykolwiek zdarza mi się stołować poza domem(...)wskazane byłyby ryby ze świeżego połowu - jednak, jako, że takowych aktualnie na stanie nie posiadałam, musiałam zadowolić się rybką ze sklepu.Zakupiłam wypatroszony filet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami 206

Głów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły

Buniabaje w kuchni
Zupa orientalna z warzywami 221

Jeśli lubicie zupy rybne, czy też z owocami morza, zupy z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupy rybne często gotujemy, np. taka zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Gdy byliśmy na wakacjach ugotowałam zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących(...)odkryłam mieszankę rybną (morszczuk, łosoś, rekin, krewetki) z warzywami, postanowiłam ją wykorzystać do dzisiejszej zupy orientalnej, dorzuciłam jeszcze trochę muli, oraz mieszankę warzywną, nie zawiodłam się, zupa była pyszna. A dodatek słodkiej śmietanki, świeżego koperku i pietruszki  zrobił swoje. Zupa orientalna z warzywami jest bardzo smaczna. 1  op. warzywa na patelnię z przyprawą orientalną 1 op. mieszanka rybna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna 191

Jadacie zupy rybne? Często je robicie? W naszych rodzinnych domach nigdy zupy rybnej się nie robiło. W książkach kucharskich zupa rybna wydaje się być okropnie czasochłonnym przedsięwzięciem, które w dzisiejszych czasach jest tematem trudnym do ogarnięcia - kilka kg rybich łbów i resztek z filetowania wszystko gotujemy na wolnym ogniu najlepiej z sokami z małży, potem dopiero szykujemy kilka kilogramów(...)które następnie będziemy dodawać. Jeszcze lepiej zostawić sam bulionn na noc, aby aromaty dobrze się ze sobą połączyły i dopiero następnego dnia wykończyć zupę.  Z pewnością taka zupa jest absolutnie wspaniała, ale czemu nie zrobić czegoś prostszego?! Myśleliśmy, przeglądaliśmy i w końcu się zainspirowaliśmy , chcieliśmy coś aromatycznego, pikantnego i z dużymi kawałkami ryb. Kiedy tak zastanawialiśmy się nad przepisem

Plate of Joy
Pikantna zupa z płotek 203

lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy.  Zupa rybna a’la  Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną z płotek ale ten przepis jest trochę inny. Do przygotowania

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa rybna 102

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią zupę rybną, jednak gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W swoim życiu jadłam wiele zup rybnych (nie tylko w Polsce), wszystkie różniły się od siebie i to niekiedy znacznie.  Dokładnie pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną. Składniki: Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby

Smaki Ewy
Rosół z miętusa z lanymi kluseczkami 180

Zupy rybne to w mojej rodzinie klasyka. Gotuję je w różnych wersjach- zabielane na gęsto, kremowe, z orientalnym smaczkiem, z jednego lub wielu gatunków ryb. Dwie odmiany lubię najbardziej- rosół z węgorza i koperkowy rosół z miętusa z lanymi kluseczkami. A , że ostatnio udaje mi się dość często kupić miętusa to pozwoliłam sobie na zrobienie ulubionej rybnej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Galart z karpia 175

wigilijnym stole nie może zabraknąć galartów z rybą. Te warto przygotować w momencie kiedy mamy już zrobioną zupę rybną. Wywar z niej doskonale się nada do przygotowania galaretki, którą zalejemy nasze galarty. Same galarty są bardzo proste w wykonaniu. Wymagają kawałka usmażonej lub ugotowanej ryby, ugotowanych warzyw lub jajka. Wszystkie produkty układamy w wybrany przez nas sposób i zalewamy galaretką(...)Czekamy kilka godzin i gotowe! Składniki: Kawałek ugotowanego karpia Jajko ugotowane na twardo Groszek Ugotowana marchewka 1 łyżka żelatyny 1 litr zupy rybnej W wybranym naczyniu umieszczamy ugotowane jajko pokrojone na plastry. Następnie układamy kawałki ryby, sprawdzając by nie miała ości. Wrzucamy kilka kulek groszku i pokrojoną ugotowaną marchewkę. Żelatynę rozpuszczamy w około 1 litrze przecedzonej zupy rybnej. Przygotowanym płynem

Kolizje Smaków
Zupa rybna pomidorowa 171

przygotowania aromatycznej zupy rybnej doskonale nadają się resztki ryb, które pozostają po filetowaniu. Robi się z nich bulion rybny, służący jako baza zupy. Reszta składników to inwencja kucharza Składniki:1 dorsz1 puszka pomidorów pelati -400 g (razem z zalewą)1 cebula4 ząbki czosnku1/2 szklanki białego wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1(...)wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza i gotujemy jeszcze przez około 10 minut, aż ryba się ugotuje. Delikatnie mieszamy. Dokładamy masło i doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę rybną przekładamy na talerz i posypujemy posiekaną natką pietruszki.Smacznego

Oryginalny smak
Wywar rybny 101

Wywar rybny Gotowy wywar rybny Podstawą każdej zupy rybnej jest dobry wywar. Z pewnością nie można polegać na gotowych produktach, bowiem delikates jakim niewątpliwie  jest zupa rybna z owocami morza zamiast delektować nasze podniebienia okaże się klapą. Warto więc zadać sobie trochę trudu i przygotować wywar samemu. Składniki Proporcje poniżej podane są dla wywaru na zupę dla czterech

Miód i pieprz
Podróże kulinarne - Tunezja 175

przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji spożywa się też zupy warzywne z dodatkiem makaronu, soczewicy, mięsa oraz zupy rybne. Zupa rybno-pomidorowa Bardzo popularne są jajka podawane na twardo jako dodatek do wielu dań lub jako przystawka. Kuchnia tunezyjska obfituje też w warzywa, przede wszystkim ostrą i słodką paprykę, pomidory(...)ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów-wody różanej. Do większości potraw podaje się również kawałki cytrny lub limonki. Zupa warzywna z makaronem, soczewica i miesem Warto też spróbować oliwy z oliwek-niektórzy twierdzą, że tutejsza oliwa jest najsmaczniejsza. Dostępna w wielu wersjach smakowych, np. z ziołami, z czosnkiem

Zawsze głodna!
Śródziemnomorska zupa rybna 175

łyżeczki majeranku- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 4 łyżki białego wytrawnego wina- 2 łyżeczki cukru- posiekana natka pietruszki  Rano nastawiłam do gotowania wywar rybno – warzywny. Miałam porcję „rybną” akurat na zupę. Po godzinie dodałam warzywa, gotując jeszcze ok. 20 min. W drugim garnku, na oleju przesmażyłam pokrojone cebule, por, czosnek, majeranek i pokruszone liście laurowe. Starłam skórkę(...)garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut.Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu zupę posypałam zieloną pietruszką. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Śródziemnomorska zupa rybna appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko