Kurczak pod pierzynką Dzisiaj na obiad danie z piekarnika w stylu "samo się robi". Bardzo lubię to robić bo mięso można zastąpić np. rybą tylko "pierzynkę" dać tą samą. Wychodzi naprawdę pyszne. Zresztą spróbujcie sami. Zakupy: - 6 piersi z kurczaka - 4 marchewki - seler korzeń - 3-4 łyżki majonezu
Tanio smacznie i prostomasełko nadaje się idealnie do wszystkiego: grzanek, wszelkiego rodzaju mięs - karkówki, baranina, wołowina, jagnięcina, warzyw gotowanych na parze i ryb. Przepis podpatrzony na stronie Lidla Ja przygotowuje go więcej z racji tego że używam go później do wszystkiego i fajnie mieć coś takiego w lodówce Składniki 300 g masła 1 pęczek natki pietruszki 6 łyżeczek oregano 6 łyżeczek bazylii
Piekielna Kuchnia PatiBałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe
Ogrodnik w podróżypołączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa. Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów. Kapustę z grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej i trzymać w chłodnym miejscu, a przed podaniem podsmażyć na maśle
Trzeci talerzPonieważ śledzie uwielbiam, nie bójmy się powiedzieć szaleję za nimi to trzy razy do roku objadam się nimi do woli i w różnej kombinacji. Jedną taką
Moje Małe CzarowanieStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami
Szybko Tanio SmaczniePo grupowym wpisie na najlepsze wigilijne śledzie miałam już nie przygotowywać żadnych śledzi, ale jednak wpadłam na pomysł, aby śledzie potraktować moją wódką cytrynową rozmarynówką , może
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBoże Narodzenie to czas ryb, a śledzie wręcz królują wtedy na naszych stołach. Mnogość przepisów może przyprawić o zawrót głowy. W naszym domu potraw ze śledzi jest kilka rodzajów, a i tak zawsze ktoś zapyta dlaczego nie ma jeszcze innych. Nie sposób przecież podać wszystkich podczas jednych świąt. Najczęściej wybieramy 3-4 rodzaje. W tym roku moim odkryciem jest
Codzienna kuchnia niecodziennabardziej łaskawe dla osób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne
Szybko Tanio Smacznierozpoznać, że są świeże. Świeże śledzie powinny mieć błyszczące łuski i różowo-czerwone skrzela. Nie uszkodzoną skórę i białe mięso przylegające do ości. Oczy powinny być przezroczyste i wypukłe. Ryba musi być elastyczna i jędrna. Kupując śledzie z solanki zwracajcie uwagę czy są dobrze w niej zanurzone. Dzisiaj mam dla Was przepis na śledzie w oleju. Jeżeli macie ochotę
O kuchni z uczuciemomowe,marynowane rolmopsy Śledzie , nieodłączny element postu i wszelkich zakrapianych imprez. W sklepach na półkach jest ogromna ilość , różnego rodzaju wyrobów z tej srebrnej rybki . Smakowitych
Ogrodnik w podróżyKlasyka polskiej kuchni, przekąsek na weselach, komuniach, stypach i wszelkich innych uroczystościach, w tym świętach. Szczególnie na Śląsku. Kulki rybne goszczą też na naszych stołach w
Bernika - moj kulinarny pamietnikrównież dwa kolejne dni (a w tym roku nawet trzy, gdyż po Świętach jest niedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy już taką wielką ochotę na śledzie i inne ryby. Dlatego moja propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę
Mango PapajaDziś przedstawiam przepis na przepyszne śledziki, które pamiętam z dzieciństwa. Rozpływające się w ustach całe śledzie (nie płaty) marynowane przez kilka dni w aromatycznej zalewie octowej
karmelowysuszonych grzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby, ziemniaków, pierogów lub w wersji solo. Urzeka mnie prostota jego przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników. Do przygotowania sosu (porcja na dwie osoby) potrzebujemy: – 40 g suszonych grzybów – 1 cebulę
Szybko Tanio Smacznie