kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także do wędlin, jajek lub czegokolwiek
Kulinarna PokusaDziś na obiad ryba, więc surówki z kiszonej kapusty nie może zabraknąć :) Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 1 czerwona cebula 1 pęczek zielonej cebulki 1 jabłko cukier, olej Sposób wykonania: 1. Kapustę drobniej kroimy, cebulę czerwoną również drobno siekamy. 2. Zieloną cebulkę kroimy, a jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Składniki łączymy, dodajemy odrobiny cukru i oleju do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Anisałatka z pieczonej dyni – rosti dyniowe, marynowany indyk z patelni i ostry sos czekoladowy – wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej szynki – ryba w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy – dyniowe proziaki z kwaśną śmiatną i śliwkowym toffi Bardzo dziękuję marce Kikkoman i Tabasco za możliwość uczestniczenia w warsztatach. Atmosfera spotkania
Moja pasja smakuróżyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Rybę, jajko, bułkę, brokuła i posiekany koperek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić w kosteczkę. Cebulę i szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawić pieprzem. Solić już nie trzeba, ryba jest wystarczająco słona
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś przedstawiam Wam kolejną surówkę, tym razem z surowej czerwonej kapusty. Zdrowa, lekka i chrupiąca, doskonale pasuje do krokietów z mięsem lub ryby. Składniki: ćwiartka niedużej główki kapusty czerwonej 1 jabłko kawałek selera łyżka sezamu łyżka majonezu koperek sól pieprz Kapustę drobno zetrzeć. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, seler na drobnych. Wszystko razem wymieszać, dodać sezam, majonez
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPolecam na przyjęcia. Składniki: 2 placki tortilli kilka liści sałaty 2 puszki tuńczyka 2 łyżki majonezu 3 jajka pieprz Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Jajka, rybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć do mikrofalówki na 10 sekund, żeby zmiękły. Rozłożyć je na blacie "na zakładkę". Na plackach rozłożyć liście sałaty. Posmarować je pastą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasurówka najlepiej smakuje jako dodatek do smażonej ryby. Jest lekko ostra i bardzo soczysta. Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 jabłko kawałek pora 2 łyżki śmietany 1-2 łyżeczki chrzanu szczypta soli szczypta cukru Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko i seler zetrzeć na grubszych oczkach. Pora pokroić w plasterki, zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Dodać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDelikatna, lekko słodka i soczysta surówka. Pasuje w zasadzie do większości dań mięsnych i smażonej ryby. Przygotowuję ją przeważnie wtedy, gdy z pieczenia ciasta zostanie mi kilka plastrów ananasa. Przepis dostałam od kucharki weselnej. Składniki: 3 dość duże marchewki 3-4 plastry ananasa z puszki łyżka chrzanu z żurawiną 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany łyżeczka cukru łyżeczka soku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMarynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa. Koperek posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć i dodać do ryby. Wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać masę i formować małe płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć powoli na złoty kolor
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapotraw, więc jury miało twardy orzech do zgryzienia. Na miejscu panował ogromy (ale pozytywny) chaos, uwijaliśmy się jak mrówki. Dla mnie to wymarzone miejsce pracy, czułam się jak ryba w wodzie. Strasznie żałuję, że to trwało tak krótko. Nie zdążyłam się nacieszyć a już się skończyło:( Niestety na wejściu zaliczyłyśmy wpadkę, przez korki spóźniłyśmy się trochę i miałyśmy mniej czasu
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJeśli lubicie chrupiące surówki o bardziej wyrazistym smaku ta na pewno przypadnie Wam do gustu. Podaję ją np. do smażonej ryby ale będzie też świetna do domowych hot dogów. Ilość chrzanu oczywiście można modyfikować i dostosować do swojego smaku. Składniki: 1/3 główki kapusty pekińskiej 2 marchewki winne jabłko koperek łyżka majonezu łyżka śmietany łyżka ostrego chrzanu kremowego pieprz sól
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami z kapustą i grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami
Rozpustne gotowaniepyszny dodatek do każdego dania głównego. Zawsze smaczna fasolka szparagowa, zapiekana w śmietanowym sosie z grzybami, pod kołderką z ulubionego sera żółtego. Nie ma nic lepszego do mięs czy ryb w te chłodne już dni. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa zapiekana z grzybami (6 porcji) Składniki
karmelowy