ryba - 22624 przepisów (strona:894/1509)

Makaron z sosem szpinakowo serowym 214

Witam serdecznie! Ostatnio zdarzyło mi się, że tak powiem, ukraść :-), kwiatka. Ale nie z kwiaciarni, broń Boże, tylko z jakiegoś ogródka pod blokiem. Piwonię. Najpierw była

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z kuskusem 255

Ryśku to już 2 dni Mokra jesień jest okresem niesprzyjającym spacerom, dobremu samopoczuciu i w ogóle wszystkim co się kojarzy z uśmiechem - najchętniej bym zamieszkała pod

sierotka maRysia w kuchni
Schab w sosie chrzanowym i dylemat kulinarny 247

pada odpowiedz - to co ostatnio! Masakra! Zostaję ograniczona kulinarnie! Nie lubię tego ale w tych przypadkach się na to godzę... Moim stałym rytuałem, gdy kupię jakieś mięso, warzywa czy rybę, jest wielkie posiedzenie przed komputerem - internetem - i nad książkami kucharskimi w poszukiwaniu nowego sposobu jego przyrządzenia. A gdy znajdę, myślę nad tym kilka godzin, dni. W końcu powstaje... i koniec

sierotka maRysia w kuchni
Tuńczyk, makaron, brokół – sałatka dla leniwych 236

Sałatka ta jest szczytem prostoty i wspaniałego smaku. Nie będę się rozpisywać - sami spróbujcie!   Sałatka z tuńczykiem i makaronem bardzo łatwa ok 20 minut duża

sierotka maRysia w kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 212

Co jak co ale na testowanie przepisów na śledzie to mnie długo namawiać nie trzeba - wystarczy ,,rzucić" przepis a ja już kupuje składniki. Uwielbiam śledzie dlatego

sierotka maRysia w kuchni
Kuchnia tysiąca malutkich miseczek 238

plastry - kurczaka w dość cienki paski. Pieczarki przekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!!   Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu

sierotka maRysia w kuchni
Przepyszny i super łatwy makaron z łososiem 220

Makaron z łososiem zachwycił mnie już jakiś czas temu pisałam - o tym między innymi TU i TU ale tak prostego i pysznego dania jeszcze nie robiłam

sierotka maRysia w kuchni
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 225

Przepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z łososiem i migdałami 223

Smak tej sałatki jest dla mnie uzależniający... Pierwsze kęsy jakoś nie zachwycały ale w trakcie pochłaniania całego talerza pojawiła się wręcz miłość do tego wspaniałego połączenia

sierotka maRysia w kuchni
Domowe sushi – najprostsze i najlepsze 239

Jakiś czas temu rozkochaliśmy się z Rysiem w sushi... jest to bardzo zadziwiające, dla mnie ,,,danie"... bo co ciekawego może być w ryżu, glonach (:-)) i surowym

sierotka maRysia w kuchni
Makaron z sosem z pieczonej papryki i łososia 227

Sos do tego dania najpierw mnie zaintrygował, następnie rozczarował po czym zachwycił. Zatrzymałam się na zachwytach, i tak już zostanie bo już dawno nie czułam tak

sierotka maRysia w kuchni
Pod Malwami - sentyment do regionalizmu 156

diabli. Jest tak gorąco, że nie mam ochoty na nic ciepłego do jedzenia. Jest już wieczór. Szukam lokalnej restauracji, która ma coś więcej w swojej ofercie niż tylko ryby, które niekoniecznie pływały w Solinie... I jest! Restauracja, która bodajże jest czynna tylko do 21:00 - Pod Malwami. No to zamawiamy. Pod Malwami - sentyment do regionalizmu Bliny (tamte były akurat

Right Behind The Kitchen
Beaujolais Nouveau - wino do 20 zł 132

skonsumować w ciągu pół roku od zabutelkowania. Pojawia się w sprzedaży dokładnie w trzeci czwartek listopada. Beaujolais Nouveau i jedzenie Należy je łączyć z niezbyt ciężkimi daniami - cielęcina, rybami czy drobiem. Dobre połączenie tego wina jest także z lekkimi serami, grillowanymi mięsami ale na pewno nie idzie ono w parze ze słodyczami.  Już wyobrażam sobie picie schłodzonego

Right Behind The Kitchen
Miód pitny - dwójniak maliniak 205

cukry skarmelizowały się, tworząc tym samym chrupką skorupkę na powierzchni. Miodu pitnego użyłbym także do smażonego łososia - połączyłbym odrobinę miodu z gęstą musztardą Dijon i po usmażeniu jednej strony ryby rozsmarowałbym delikatnie masę po jej powierzchni. Z racji tego, że wyczuwam w tym miodzie akcent wędzonki użyłbym miodu jako dodatkowego składnika do sosu barbecue i ciach do grillowanych potraw

Right Behind The Kitchen