ryba - 22624 przepisów (strona:897/1509)

Surówka z czerwonej kapusty 228

Świetna surówka obiadowa jako dodatek do mięs czy ryb.  Składniki: pół główki czerwonej kapusty lub jedna mała jabłko cytryna sól Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na ćwiartki i ścieramy na tarce do warzyw. Na drobniejszej tarce ścieramy obrane ze skórki jabłuszko. Sałatkę doprawiamy solą i sokiem z cytryny. Smacznego

prawdziwe jedzenie
Stek z warzywami 189

minutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też całą główkę czosnku przeciętą wzdłuż na pół i polaną oliwą. Wsadzamy

ladykitchen
PSTRĄG Z GRILLA - OBIAD DIETA 1500 KCAL. 154

wypatroszony pstrąg 250 g. sól ulubione przyprawy 1 łyżeczka masła 5 g. 2 plasterki cytryny 10 g. 0.5  szkl.ugotowanej marchewki 60 g. 1 szkl.soku grejpfrutowego 200 ml. *************************************************** Oczyszczoną rybę odprawić do smaku solą i ziołami, skropić sokiem z cytryny , nadziać natką pietruszki i grillować na złoty kolor.Podawać z ziemniakami posypane powielają natką pietruszki i gotowaną marchewką polaną masłem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kuskus do obiadu 136

ziemniaczki, ryż, makaron - i tak od zawsze. Czasem kasza gryczana... Nie ulegaj rutynie, zrób kuskus do obiadu ! Banalnie prosty i gotowy w kilka chwil. Pasuje doskonale do drobiu oraz ryb. A na zimno, staje się daniem na kolację lub do lunch boxu. Składniki: 120 g kuskusu 100 g mrożonej mieszanki - marchew mini z groszkiem pęczek kolendry sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 226

teksturę zapiekanka z bakłażana zawdzięcza panierowanym i smażonym wcześniej plastrom bakłażana. Do tego domowy, klasyczny sos pomidorowy, bazylia, mozzarella i odrobina parmezanu. Zapiekanka z bakłażana w smaku momentami przypomina rybę po grecku, właśnie ze względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże

Moja Delicja
Ozorki w chrzanowy sosie 102

Ozorki, szczególnie te w galarecie, jak i ryby czy nóżki w galarecie królowały na świątecznych stołach na przełomie lat 80 i 90-tych, latach mojego dzieciństwa. W tym roku,trochę za sprawą mojej mamy święta będą w stylu lat 90. Na stole pojawią się potrawy świąteczne w  odkurzonym/ odświeżonym wydaniu  z zeszytu mojej  mamy.  Na pierwszy

Bon appetit mon amie
Zapiekanka ziemniaczana z makrelą 168

roli głównej z dodatkiem groszku i marchewki.+ W piątki zawsze jemy dania bez mięsa, toteż moja wyobraźnia ma pole do popisu i kombinuje przepisy na dania z użyciem ryby, lub po prostu wegetariańskie lub wegańskie. Wypadło na makrele i powstała zapiekanka z jej udziałem. Koszt dużej zapiekanki to ok 20 zł ilość porcji 6-8 Składniki: 2 duże makrele mała

W kuchennej krainie
Tarte Buraczki 161

obieramy ze skórki. Trzemy na tarce o dużych oczkach, kroimy cebulę w kostkę i doprawiamy octem, solą i cukrem i gotowe. Buraczki są znakomitym dodatkiem do mielonych czy ryby :) chodź jak dla mnie pasują do wszystkiego bo je uwielbiam!! Bądź na bieżąco z przepisami i notkami dlatego: *** A poniżej przedstawiam wam jeszcze koordynatora wszystkich przepisów i głównego losującego nagrody

W Moim Magicznym Domu
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 255

oliwką. Wstawiamy salaterkę do lodówki i zostawiamy na przynajmniej 6 godzin, do pełnego połączenia smaków. Tak przyrządzone ziemniaki podjemy po delikatnym ogrzaniu do temperatury otoczenia. Pasują idealnie do ryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych

Karo in the Kitchen
Naturalne przyprawy i dodatki do zdrowszego grillowania 142

cebulę w proszku, gorczycę, kminek, pieprz cayenne itp. Zachęcamy do eksperymentowania i znalezienia właściwej proporcji smaku. Domowej roboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy

naRuszcie
Jak tworzyć własne przyprawy i suche marynaty 161

przygotowywaniu przyprawy należy uwzględnić kilka rzeczy, np. stosunek soli do cukru. Większa ilość soli niż cukru będzie najlepsze dla mięs silniejszych w smaku, takich jak wołowina, dziczyzna a nawet ryby. Niższa ilość soli będzie lepiej pasowała do przyprawy dla łagodniejszych w smaku mięs takich jak drób czy wieprzowina. Niech poniesie Was kreatywność i przygotujcie swoją przyprawę. The post Jak tworzyć

naRuszcie
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 144

się z kuchni japońskiej sos na bazie sosu sojowego i pomidorów z dodatkiem sezamu i wyraźną słodką nutą. Może służyć jako marynata do ryb, mięs na grilla lub jako dodatek do dań z ryżem. Doskonały jako dip. Majonez kremowy Majonez – legendarny, podstawowy sos w każdej kuchni na całym świecie

Kuchnia z widokiem na ogród
Polędwica z łososia z ryżem 170

Święta otrzymałam od firmy Graal paczkę niespodziankę, w której znalazłam wiele wspaniałych produktów. Jak wiadomo ryby, to źródło zdrowia, dlatego powinniśmy je wprowadzać do swojej diety. Dziś mam dla Was pyszny, a zarazem zdrowy przepis na polędwicę z łososia z ryżem. Danie, to smakuje równie dobrze jako kolacja, jak i obiad. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1/2 woreczka ryżu

Słodkie okruszki