kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko
Poezja smakuróżne dania wegetariańskie. Zapraszamy do gotowania, szukania inspiracji i dzielenia się opiniami. Swego czasu przez 10 lat byłam wegetarianką. No może nie do końca taką restrykcyjną gdyż jadłam ryby. Zaczęłam się tak odżywiać ponieważ odrzuciło mnie od mięsa. Nie chciałam go spożywać, miałam wstręt do niego. Po tym czasie stopniowo zaczęłam wracać do mięsa. Tłumaczyłam to tym że mój organizm
Pyza i Surówkawszelkiego gatunku, cykoria, rzodkiew i inne jesienne, bogate w witaminy skarby. Surówka z czerwonej kapusty, którą Lulu dla nas przygotowała stanowi doskonały dodatek do pieczonych mięs, gulaszy lub smażonych ryb. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataScandic. Po otrzymaniu tej informacji biegiem zapoznałem się z zaproponowaną listą dań. Na jednej z pozycji widzę: „polędwica z dzika” i myślę: „kurcze, nie mogli mnie zaprosić chociaż na rybę?”. No nic, dodaję sobie otuchy, czas się z dzikiem zaprzyjaźnić i tym razem nie uciekać przed nim na drzewo. Przedzwoniłem natychmiast do Kasi, która (w przeciwieństwie do mnie) jest mięsożercą
Food SquareCurry po tamilsku znaczy po prostu "sos". Dania nazywane dziś curry to gęste sosy z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryb, no i oczywiście przypraw charakterystycznych dla kuchni Indii. Dziś wersja z kurczakiem. Aromatyczna i sycąca o intensywnym żółtym kolorze
Milion SmakówMango jest owocem o szerokim zastosowaniu. Sproszkowane zielone mango czyli amchur to bardzo popularna przyprawa w kuchni indyjskiej. Z dojrzałych owoców można przyrządzać sałatki, smoothie, dodawać do curry, ryb, ciast i wielu, wielu innych potraw. Ususzone i zmielone dojrzałe mango pięknie zabarwi lukier i nada ciekawy smak deserom. Z mango można też przygotować przepyszne chipsy, stanowiące doskonałe uzupełnienie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy
Smakowity Blog Kulinarnytortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska, np. do piwa - placki kroimy w małe trójkąty
kawawszklanceProponuję zrobić gruszki. Słodko kwaśne....nie nachalnie kwaśne i nie przytłaczające słodyczą. Będące doskonałą przystawką do delikatnego mięsa drobiowego czy ryby. Teraz jest na to najlepszy czas, gdyż owoce są już wyrośnięte, ale jeszcze nie dojrzałe. Przetwory należy robić, kiedy jeszcze gruszki są twarde. Najlepsze będą małe odmiany owoców które kładziemy w całości, jednak tak jak ja możecie zrobić
kawawszklancewyjdzie krzywo, jedna rolka jest odrobinę grubsza od drugiej. Za to w smaku dorównają tym wykonanym u sushi mistrza. Robię sushi z dostępnych mi składników. Trudną do kupienia świeżą rybę zastępuję wędzonym łososiem, odpowiednio przygotowanymi owocami morza czy paluszkami krabowymi. Używam zazwyczaj sezonowych warzyw. Natomiast jeżeli chodzi o ryż - zamiennie używam tego przeznaczonego do sushi ze zwykłym białym ( nie oburzajcie
kawawszklanceperłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR . Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać. Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR
Tradycyjna kuchnia Kasimusi być wtedy jednak bardziej wilgotne – do makaronowej wersji dodałabym zarówno oliwę, jak i Parmezan :) Jeśli podobnie jak mój mąż nie przepadasz za łososiem, spróbuj z dorszem lub inną rybą. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 2 Wartość kaloryczna
Bazując na smakusosy można też przechowywać w lodówce parę dni. U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy. Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku. Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim
Bazując na smakuobiad zamiast ziemniaków zaserwujmy ugotowaną na sypko kaszę jaglaną z podsmażoną cebulką – pyyyszna. Do tego mizeria i kotlety sojowe w przyprawie do ryby. Szybko, sycąco i odrobinę kalorycznie – odpowiednio do pogody. 20 rozgrzewających zup na jesień/20 warming soups for the autumn 1. Zupa z czarnej fasoli i pomidorów / Black bean and tomato soup 2. Krem z cukinii / Cream
Qlinarnie i Qlinarniebiorące udział "Konkursie Winiarskim" . Pachnie wanilią, jest lekkie bo pochodzi z Włoch, a dokładniej z Langwedocji, a w takich miejscach wszystko jest delikatne jak piórko. Idealnie pasuje do ryb, owoców morza lub sałatek czy chudego mięsa. Ma intensywną barwę i cudowny smak. Niżej przepis na banalną w wykonaniu, ale niebanalną smakowo sałatkę. Składniki: 3 garście rukoli 2 łyżki
Czarnawisienka