wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 5 g drożdży suszonych trochę pokruszonych igieł rozmarynu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu PRZYGOTOWANIE: Buraki upiekłam dzień wcześniej przy okazji pieczenia ryby. Można skorzystać z buraków ugotowanych i zapakowanych w folię ze sklepu. Są dobrej jakości. Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę i wymieszaj i odstaw ciasto do autolizy na 20 minut
AZgotuj!Sałatka śledziowa Czy czujecie już tę atmosferę zbliżających się świąt? Zapach choinki, dźwięk kolęd i… aromat świątecznych potraw unoszący się w powietrzu. Śledź to nieodłączny
Dorota Smakujejest podstawą leczenia niefarmakologicznego niezależnie, czy choroba znajduje się w fazie zaostrzenia objawów, czy też ich cofnięcia. Dieta ubogopurynowa Do głównych założeń diety ubogopurynowej należy ograniczenie: mięsa i podrobów, ryb i owoców morza, nasion roślin strączkowych, galaret i konserw, używek (alkohol, kakao, kawa, papierosy), produktów zawierających w składzie syrop glukozowo-fruktozowy. W przypadku zaostrzenia objawów warto wyeliminować z diety także
Z notatnika dietetykaŚledzie po żydowsku Śledzie po żydowsku to tradycyjna polska potrawa, która łączy w sobie smak śledzi z aromatycznymi przyprawami i dodatkami. Jest to danie, które często
Dorota Smakujelnianego Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez mniej więcej 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam wodę w trakcie namaczania, co daje jeszcze lepsze efekty. Po namoczeniu pokrój rybę na mniejsze kawałki – 1,5 – 2 cm szerokości. Czosnek posiekaj dość drobno. Do słoika dodaj kilka części śledzia, czosnek i nieco majeranku i potwórz czynności do skończenia
nietylkopasta.plŚledzie w sosie śmietanowo-koperkowym to świetna przekąska dla wszystkich miłośników ryb. Śledzie przygotowane w delikatnym sosie śmietankowo-koperkowym są przepyszne i idealnie sprawdzą się na święta, a także na inne okazje w ciągu roku. Przepis na śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym jest bardzo prosty. Należy je jednak przygotować dzień wcześniej, by fajnie się przegryzły, wówczas smakują najlepiej! Polecam
Alle Dobre!naturalne wersje – bez zbędnych konserwantów i sztucznych dodatków, które psują jakość produktu. Co ważne, suszone mięso to nie tylko wołowina. Możesz znaleźć wersje drobiowe, wieprzowe, a nawet z ryb! Dobrze komponuje się z orzechami czy chipsami warzywnymi jako część wytrawnej przekąskowej deski. Jak widzisz, przekąski wytrawne wcale nie muszą być nudne. Orzechy, chipsy warzywne, krążki chlebowe czy suszone mięso
smakowitehistorie.comodnajduje się w zimowym menu. Charakteryzuje się świeżymi aromatami zielonego jabłka, agrestu oraz delikatnych cytrusów, które dodają mu lekkości i wyrazistości. Idealnie pasuje do rybnych potraw – zarówno do klasycznej ryby po grecku, jak i pieczonego dorsza w ziołach. Może być też świetnym wyborem do lekkich zimowych sałatek z dodatkiem sera koziego czy gruszek. Co więcej, jego delikatna kwasowość przyjemnie kontrastuje
smakowitehistorie.comograniczyć, ponieważ zwiększają poziom LDL. Zamiast tego warto postawić na tłuszcze nienasycone, które wspierają zdrowie serca i pomagają w utrzymaniu równowagi lipidowej. Polecane produkty bogate w zdrowe tłuszcze: Tłuste ryby morskie : łosoś, makrela, sardynki – bogate w kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i wspierają funkcje serca. Orzechy i nasiona : migdały, orzechy włoskie, siemię lniane, pestki dyni. Oliwa z oliwek
kuron.com.plŚledzie z orzechami i pieprzem cytrynowym Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, które kojarzą się z ciepłem domowego ogniska i
Dorota SmakujeMazury Mazury są jednym z najważniejszych regionów produkcji kawioru w Polsce. Jest to obszar o bogatych zasobach wodnych, który sprzyja hodowli jesiotra. Mazurskie jeziora są idealnym środowiskiem dla tych ryb, co przekłada się na wysoką jakość kawioru produkowanego w tym regionie. Warmia i Mazury Warmia i Mazury to kolejny ważny region produkcji kawioru w Polsce. Jest to obszar o unikalnym
Żyję by jeśćsosem pieczarkowym to pyszny obiad na piątek lub każdy inny dzień bez mięsa. Na obiad z pieczarek polecam wiele innych moich przepisów, na przykład kurczaka pod pieczarkową pierzynką lub rybę w sosie śmietanowo-pieczarkowym . Zobacz również przepis na pyszny schab zapiekany w śmietanie z pieczarkami : Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym przepis Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym, składniki: na placki ziemniaczane
Lekcje w kuchni