lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby ,a resztę podać w sosjerce. Rada. Jeżeli zamiast łososia użyjemy dorsza, to proponuję przesmażyć rybę z cebulką
Kulinarny karnet Christopheracodziennie rano gotuję uprzednio przygotowaną mieszankę. W dni szkolne, poprzedniego wieczoru, najczęściej przygotowuję sobie również obiad. Tutaj nieoceniona jest rola wspomnianego lunch box'a. Niezależnie czy planuję zjeść kurczaka , rybę , sałatkę czy nawet omlet - wszystko wieczorem zostaje przygotowane i szczelnie zamknięte w pudełeczku ląduje w lodówce. Rano pozostaje spakować swoje pyszności do torby i cieszyć się świeżym posiłkiem. Pozwala
peanutbuttermonsterWędzona ryba jest pyszna i zdrowa, jeśli zrobimy z niej szybką i pyszną sałatkę to mamy danie doskonałe. Można ją zrobić w kilka minut :), do tego pyszny domowy chleb i można siadać do stołu. Składniki na sałatkę: 2 małe wędzone makrele 4-5 jaj 15 dag startego żółtego sera 2 dymki razem z zieloną częścią kilka łyżek majonezu
Apetyczna babeczkaczubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia - 2 łyżki mleka - 1 łyżka jogurtu - kmin zmielony W/w składniki wymieszaj w misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj
SMYKWKUCHNISkładniki na dwie porcje. Składniki: 600 g łososia ze skórą 1 cytryna 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki przyprawy do ryb (lub ulubionej mieszanki przypraw) Przepis: Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia. Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami
Emcia Pichciświeża ryba prosto z kutra :) Nie mogłabym się nią zachwycać gdyby nie mama mieszkająca w Gdyni, bo nie ma co się oszukiwać, że te mrożone z marketu są pyszne. Ten śledzik jest idealny do ziemniaków w mundurkach bądź jako sałatka do czegoś mocniejszego :) Jestem pewna, że znacie tą wersję, ale nie ukrywam, że moja mama robi najlepsze śledzie! Składniki
Magiczne Życie Martyniego śledź istnieje wyłącznie w postaci z olejem. Jogurt do śledzia? – świętokradztwo niesłychane! Rzodkiewka i ogórek? - co za wymysły? A niesłusznie, bo wyjątkowo ciekawie kontrastują one ze słoną rybą. Składniki na porcję dla 1 żarłocznej osoby - czyli mnie - lub 2 mniej głodnych: 1 płat śledzia solonego z zalewy (100g) 4-5 dużych rzodkiewek (90g) 2 średnie ogórki
Grunt to przepis!rozszczepienia światła białego w kroplach deszczu, niemniej zawsze mnie fascynuje. Schodząc jednak na ziemię i wkraczając do kuchni, zapraszam na kotleciki. Nie, tym razem nie wegetariańsko. Dlaczego? Czasem ryba jest wskazana, a je uwielbiam. To było silniejsze ode mnie. Kotleciki są miękkie, więc nie wystraszcie się tego, że się nie wysmażyły. To naturalny stan, oczywiście wystudzone stwardnieją nieznacznie
W kuchni Karmel-itkidwóch str. obsmażamy ( dorsza przed smażeniem płuczemy, na ręczniku papierowym do odsączenia wody kładziemy). Na drugiej patelni przygotowaną zieleninę podgrzewamy, na nią dorsza przekładamy. Delikatnie na talerz odwrotnie rybę dajemy, z ćwiartkami cytryny i ozdobioną pietruszką podajemy. Dorsza solą nie doprawiamy, bo w „zielonej kołderce” zastępstwo jej mamy. Dorsz smażony na oleju rzepakowym jest zdrowy, a w smaku
Moniki SmakołykiPolecam łososia w marynacie pomidorowej z dodatkiem oliwy truflowej. Gdy ją ugrillujemy, to oryginalny smak ryby wydobędziemy . Talarki zaś smakują jak z pieca kaflowego, takiego babcinego. Składniki: 3 porcje 3 szt. łosoś dzwonka, 2 łyżki soku z limonki, 50 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki oliwy z oliwek z truflą, 2 łyżki posiekanego koperku, 4 szt. pomidorów
Moniki Smakołykiskóry, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki oliwy, sól ziołowa, pieprz kolorowy świeżo zmielony, zioła prowansalskie. Przygotowanie Rybę umyć, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Oprószyć świeżo zmieloną solą ziołową i kolorowym pieprzem. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie paseczki. Cebulę pokroić
Z miłości do słodkościzakończenie lata. Jeszcze kolorowa, kojarząca się ze słonecznymi dniami i wieczorami nad jeziorem. Do tego jej wykonanie jest banalnie proste! A sielawę możecie zamienić na inną ulubioną wędzoną rybę. Składniki /2-3 osób/: 6-7 małych ziemniaków 1/2 czerwonej papryki 2 średnie wędzone sielawy sól, pieprz 1 dymka ze szczypiorkiem 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka chrzanu 1 łyżka soku
Pasja Smakuodsączamy z zalewy. Śledzie kroimy w duże kostki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i śmietanę. Doprawiamy odrobiną pieprzu i solą. Ilość soli jest zależna od tego jak słona jest ryba. Sałatkę zostawimy na chwilkę do przegryzienia i można zajadać : ) Smacznego
Kolizje SmakówNastępnie ucieramy na niego nieco skórki z cytryny. Delikatnie skrapiamy cytryną i umieszczamy w parowniku na około 12 minut. Czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od grubości ryby. Podajemy od razu po przygotowaniu z plasterkami cytryny. Smacznego
Kolizje SmakówDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego
Chilli Czosnek i Oliwa