ryba - 22624 przepisów (strona:618/1509)

Śledzie w pomidorach 261

Śledzie jak co roku królują na naszym świątecznym stole. Oprócz nieśmiertelnych w oleju i śmietanie ostatnio pojawiają się wersje pomidorowe. Dzisiaj właśnie taka wersja, prosta klasyczna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety rybno – ziemniaczane 186

Dziś ma dla Was obiecany przepis w sam raz na piątkowy obiad. Danie łatwe … szybkie i niesamowicie smaczne. Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko

Ostra na Słodko
Kotlety śledziowe z ziemniakami – kuchnia śląska 306

Dziś mam dla Was nietypowy przepis wywodzący się z kuchni śląskiej. Taka odmiana od czasu do czasu na pewno fajnie zrobi naszym podniebieniom , a smak zachwyci

Ostra na Słodko
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 128

Od dłuższego czasu „ chodziły za mną „ pierogi. Co prawda lepienie ich nie należy do moich ulubionych czynności , ale jak już się za nie biorę tak wszystko

Ostra na Słodko
Krokiety z łososiem i mozzarellą 165

Łosoś firmy Suempol , którego ostatnio prezentowałam tak mi posmakował , że postanowiłam popędzić do sklepu po nową dostawę! Połączyłam go z tym, z czym lubię najbardziej –

Ostra na Słodko
TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 166

się porcji nowoczesno/restauracyjnych … a otrzymaliśmy porcje „domowe” ( co jest oczywiście na plus! + ). . . Miętus: Pierwszy raz miałam okazję spróbować miętusa – delikatna , a zarazem nie rozpadająca się ryba … fantastycznie doprawiona … o wyrazistym aromacie ziół …. Podane na obłędnym!!! purre ziemniaczanym … z dodatkiem tagliatelle z warzyw. Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką

Ostra na Słodko
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 205

Uwielbiam rybę w każdej postaci, ale ta była wyjątkowo smaczna. Polecam kochani! Wbrew pozorom to dość szybki obiad a mimo to bardzo elegancki i wykwintny. Składniki: 350-400 gram filetu z pstrąga łososiowego (uwaga, pozbawiamy ości gdyż są dość cienkie i drobne a bardzo "upierdliwe") 4 plastry szynki parmeńskiej (lub prosciutto, serrano) sól pieprz ćwiartka cytryny+ ćwiartka

Mango Papaja
Domowa Pizza z Łososiem, Oliwkami i Kaparami 159

godziny). Łososia nacieramy odrobiną soli oraz pieprzu i podsmażamy na maśle, na bardzo małym ogniu. Łosoś nie musi być całkowicie usmażony. Mięso może pozostać miejscami surowe, ponieważ pamiętajmy, że ryba będzie się jeszcze piekła w piekarniku, a zbyt "wysuszony" łosoś nie jest smaczny. Łososia smażymy jedynie do momentu gdy mięso będzie się "rozwarstwiać", tak aby można było je podzielić

Słodka Strona
Wigilijne śledzie w śmietanie 379

Bez śledzia w śmietanie nie ma świąt, przynajmniej w  moim domu. Przygotowuję go najprościej jak się da, z cebulką i jabłuszkiem. W ciągu roku dodaję

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 162

drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia.  Łosoś jest jedną z tych ryb, która zasługuje na szczególne uznanie z naszej strony. Jest bardzo obfity w kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, jod i potas. Najzdrowiej jest przygotować go na parze lub upiec

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron penne z tuńczykiem i curry 241

Makaron penne z tuńczykiem i curry... Makaronowe rurki oblepione śmietanowym sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam! Składniki: Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; 250 g makaronu penne; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka curry; 4 ząbki czosnku; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
SZCZUPAK POD GALARETKĄ 151

bulionu, juz nie zagotowujemy tylko podgrzewamy.Studzimy pulpety rybne, każdy pulpety kroimy w dość grube plastry, układamy na półmisku obłożonym cytrynami.Zalewamy przestudzoną, tężejąca juz galaretką. Kiedy galaretka całkowicie stęzeje na rybie, możemy połozyc kolejną warstwę galaretki

Z Majeczką w kuchni
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 185

oraz solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy i wycieramy. Odwracamy skórką do góry, wykonujemy 3 poprzeczne nacięcia, które faszerujemy przygotowanym masłem. Upieczone warzywa posypujemy serem, układamy między nie rybę i pieczemy jeszcze przez 15. Smacznego

Kolizje Smaków
Roladki z dorsza z nadzieniem serowym 207

Bardzo lubimy ryby, jednak by się nam nie znudziły staram się podawać je pod różną postacią. Tym razem przyrządziłam rybkę w lżejszej, pieczonej wersji z delikatnym serowym nadzieniem pełnym aromatycznych ziół. Danie okazało się naprawdę bardzo smaczne a do tego mało kaloryczne:) Składniki: 700g filetu z dorsza, sok z 1/2 cytryny,  100g serka kremowego Apetina z czosnkiem i ziołami

Z miłości do słodkości
DOMOWE PALUSZKI RYBNE 155

kolejny przepis, który podpatrzyłam na blogu Margarytki  TUTAJ Prościutki przepis odmienił wygląd standardowych kostek rybnych :) Składniki: kostki z mintaja 2 jajka bułka tarta odrobina soli przyprawa do ryb majeranek olej do smażenia Wykonanie: Kostki rybne przekładam poprzedniego dnia z zamrażarki do lodówki. Są wtedy delikatanie rozmrożone, ale nie do końca. Każdą kostkę dzielimy na 3 części , uzyskując

Walijskie Pichcenie