danie, którego być może nie zjecie nigdzie indziej – jest do gotowana, pokrojona w plasterki cebula, podawana na zimno z olejem konopnym. Na wigilijnym stole cebula pełni rolę sałatki do ryb lub dodatku do chleba. Cebula jest miękka, ale jednocześnie jędrna. Ma łagodny, słony smak, podkreślony olejem. Danie jest bardzo proste, ale równocześnie niepowtarzalne i trudno je porównać z jakimś innym
Trzeci talerzbardzo smaczna sałatka, która świetnie nadaję się na śniadanie lub kolację, bez okazji i na Święta . Szczególnie polecam ją przygotować na Święta Bożego Narodzenia, gdyż główny składnik sałatki: to ryba. Każdy przygotowuje ją na swój sposób, wg swoich smaków i dodatków, ale tuńczyk w niej musi być!. Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą oprócz tego, że ekstra smakuje, to ekstra
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji roślinnej tego dania, zamiast mięsa. Jakie sa alternatywy dla kurczaka? Jeśli szukasz alternatywy dla kurczaka w tym daniu, możesz wypróbować tofu lub seitanu dla wersji wegetariańskiej. Dla miłośników ryb, kurczaka można zastąpić kawałkami łososia lub dorsza, co doda ciekawego smaku. Czy kurczak z marchewką jest odpowiedni dla dzieci? Tak, kurczak z marchewką jest doskonałym daniem dla dzieci. Jest smaczny
Ania i Marcin gotująmoczenia, liście laurowe i ziele. Dolewamy wody tyle aby wszystko przykryła, gotujemy ok 20 minut. Wkładamy karpia i gotujemy 10 minut. Ostrożnie wyjmujemy, studzimy obieramy ze skóry i ości. Rybę mielimy razem z marchewkami, selerem z wywaru, jajkiem na twardo i kajzerką. Następnie mieszamy z surowym jajkiem, pokrojonymi w kostkę grzybkami i masłem. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem
gotuj ze mnąoleju i moczymy je w miseczce około 1,5 godziny. Śledzie najlepiej posmakować, by sprawdzić czy są jeszcze mocno słone. W razie potrzeby moczymy dluzej. Po tym czasie osuszamy rybę reczniczkiem kuchennym. Następnie filety śledziowe kroimy na paski o szerokości około 2 cm. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w niedużą kosteczkę. Grzybki odsączamy i drobno kroimy. Ogórki konserwowe kroimy
Olcia gotuje!Dzisiaj przepis na szybki obiad. Zapiekanka z ziemniaczana z łososiem i szpinakiem. Obiad, który przygotujecie bardzo szybko. Sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj
To co lubię - gotuję i polecamkroimy w kostkę. W tym czasie śledzie moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (ok 30 minut, jeśli są za bardzo słone wymienić wodę i ponownie 30 minut). Rybę kroimy w małą kostkę wraz z ogórkiem konserwowym. Cebule kroimy bardzo drobno. Szczypiorek siekamy. Śmietanę mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki: ziemniaki, śledź, ogórki, cebulę, szczypiorek śmietanę z majonezem mieszamy razem
Lena Gotujesmaku, dlatego przygotowane w ten sposób śledzie są delikatne i łagodne, więc jeżeli ktoś chce, aby były one ostrzejsze to można dodać odrobinę chili i więcej pieprzu. Takie ryby przygotowuję na różne okazje, a na święta muszą być obowiązkowo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Śledzie z papryką: 400 g filetów śledziowych solonych a’la matjas 1 czerwona papryka
Danka Pichciserniki, miodowniki czy ciasta z kremem. Wypieki tradycyjne i nowoczesne – każdy znajdzie coś dla siebie! Boże Narodzenie to czas, kiedy oprócz tradycyjnych bezmięsnych potraw na kolację wigilijną, dań z ryb, pieczeni, pasztetów i sałatek, przygotowujemy również pyszne ciasta. Bo kto się nie skusi na puszysty i leciutki serniczek, wilgotnego makowca, kruchy miodownik czy obłędnie pachnący przyprawami korzennymi piernik? Chyba
e-PrzepisyKulinarneGryczana ze szprotkami w pomidorach to moje comfort food. Pyszny i bardzo prosty do przygotowania obiad, sycący i zdrowy. Bardzo lubię kaszę gryczaną za jej smak
Dorota Smakujejest taki jak trzeba. Od przyszłego tygodnia zacznę publikować już typowo świąteczne przepisy. Zaglądajcie do mnie, może się czymś zainspirujecie. Mam już gotowe śledzie, które zostaną zjedzone jutro, jest ryba po grecku, połowicznie zamrożona, są klopsiki rybne, które są zawekowane, więc spokojnie mogą stać w lodówce. Przede mną jeszcze masa innych przepisów do zrobienia, ale coś czuję, że część będę
KardamonovyLubicie pasty rybne? no takie z makreli czy z dorsza albo pstrąga z dodatkiem jajeczka, musztardy? takich jest na blogu sporo a dziś trochę nietypowo bo
Moje Małe Czarowaniepoczątek ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojonego pora, czosnek i oczyszczonego z łusek i ości karpia. Całość smaż i dopraw do smaku. Ziemniaki wraz z rybą i resztą składników zmiel wraz z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeżeli chcesz, możesz również dodać ugotowaną kaszę gryczaną dla dodatkowego smaku i tekstury. Gotowy farsz przekładaj na przygotowane wcześniej
Swojskie jedzonkosałatki z mango i krewetkami z Azji Południowo-Wschodniej. Każda kraina ma swoje unikalne połączenia smakowe! Rodzaje Na moim blogu znajdziecie przepisy na sałatki warzywne, owocowe, z dodatkiem mięsa, ryb czy makaronu. Dla fanów zdrowego odżywiania proponuję sałatki z quinoa, a dla miłośników kuchni orientalnej – sałatki z dodatkiem sosów sojowych i imbiru. A to jeszcze nie wszystko! Na Kulinarnym Atlasie
RafalCook