ryba - 22624 przepisów (strona:615/1509)

Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą. 175

vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku

Gaździnka warzy
Polędwiczki z dorsza. 172

Bardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem

Kuchnia Beaty
Duszony łosoś z koperkiem 174

koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tradycyjna pasta z makreli 157

kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy dokładnie z ości i przekładamy do miski. Do makreli dodajemy pokrojone jajka. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy, po czym dodajemy do miski z rybą i jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną pastę nakładamy na pieczywo. Można też wszystkie składniki po prostu zmiksować, ale ja wolę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rybka z ziemniaczanymi łuskami 124

Piątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole.  Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam  dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karp z piekarnika z cytryną i cebulą 176

naczynia żaroodpornego. Obsypuję w obu stron solą, pieprzem i pietruszką. Skrapiać sokiem z połowy cytryny. Drugą połówkę cytryny kroję na plasterki. Cebulę również kroję na plasterki. Na wierzchu ryby układam plastry cebuli i cytryny. Przykrywam z wierzchu folią aluminiową i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Następnie ściągam folię i piekę jeszcze 5 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Jajka z nadzieniem rybnym 193

lekko osolonej wodzie. Studzimy i obieramy, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy delikatnie żółtko ze środka, nie uszkadzając białek. Żółtka przekładamy do miseczki i dodajemy do nich rybę w sosie pomidorowym. Całość rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek oraz rzodkiewkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy białka. Do przygotowania tego przepisu wykorzystałam Filety z makreli w sosie pomidorowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 368

wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i  polewamy nim przygotowane śledzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pikantny łosoś z grilla z kakao 144

stron. Posypać obficie powstała mieszanką przypraw lekko ją wklepując. Łososia grillować około 20 minut lub do momentu aż da się go łatwo dzielić na płaty. Należy pamiętać aby ryby nie przesmażyć bo stanie się sucha. Grillowanie łososia na cedrowych deskach nada mu wyjątkowy smak i aromat Deski cedrowe można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla oraz online na www.sklep.dynamic24.pl Pikantny

naRuszcie
Panga na parze 110

marchewkę, natkę, łyżkę masła, pora i pieprz. Gotujemy do wrzenia wywaru. Opłukaną rybkę umieszczamy w Kuchmistrzu ( ja mam taki z Tupperware) lub innym takim naczyniu do gotowania na parze. Rybę umieszczamy na sicie pojemnika i całość zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem do 30 minut. Odcedzamy i wyciągamy zdrową i pyszną rybkę. Jest to idealny posiłek dla dzieci.  Smacznego

ClauditteMissCooking
Pstrąg 150

cukru 2 łyżki oleju ząbek czosnku sól do smaku kilka kropel cytryny Przygotowanie: Pstrąga umyć, osuszyć. Do środka włożyć płaski plasterek masła z posiekaną pietruszką. Doprawić do smaku. Smażyć rybę od zimnego oleju ( nie przyklei się do patelni ). Z obu stron, aż skórka będzie złotawa ( chyba, że ktoś nie lubi to krócej )  Posiekać sałatę. Do kubeczka wlać 2 łyżki

Gaździnka warzy
Kotleciki z Soli w koperkowym sosie 166

jogurt grecki sól, pieprz ząbek czosnku koperek świeży troszkę cukru Surówka: kapusta kiszona marchewka cebula sol, pieprz 3 łyżki oleju Przygotowanie: W misce wymieszać posiekaną pietruszkę, pora, zmiksowaną rybę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Fasolkę ugotować i wystudzoną dodać do rybnej masy. Dosypać bułki tartej, wbić jajko. Kotleciki usmażyć na złoty kolor. Kapustę kiszoną pokroić

Gaździnka warzy
Dorsz z podgrzybkami 77

łyżka śmietany opakowanie podgrzybków sól, pieprz 50 ml białego półwytrawnego wina łyżka oleju Przygotowanie:  Podgrzybki podgotować w niewielkiej ilości wody, przyprawić, a na koniec zabielić łyżką śmietany.  Rybę pokroić na kawałki, podsmażyć na łyżce oleju. Podlać winem, kiedy odparuje wyłączyć ogień i posypać koperkiem... Smacznego

Gaździnka warzy
Mintaj w śmietanie z groszkiem 115

mniejsze kawałki. Na patelnię wlać śmietanę, dodać natkę i koperek. Mintaja doprawić solą i pieprzem, położyć na śmietanie i dusić z 2-3 min. Groszek odcedzić dodać do ryby. Wymieszać i na końcu skropić kilkoma kroplami soku z cytryny. Opcjonalnie dodać suszone pomidory. Smacznego

Gaździnka warzy
Śledzik z zieloną cebulką 87

Składniki: puszka filetów śledziowych w oleju kilka gałązek zielonej cebulki pieprz łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Olej z puszki wylać, cebulkę pokroić. Rybę z cebulką wymieszać z chrzanem, przyprawić pieprzem do smaku..... Smacznego

Gaździnka warzy