ryba - 22624 przepisów (strona:607/1509)

Tatar z łososia po azjatycku 206

żółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie

ClauditteMissCooking
Stek z tuńczyka / Tuna steak 170

Tuńczyk to bogactwo cennego białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej.  Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję tuńczyka w postaci steków, które przygotowuje

Magiczna kuchnia Darii
Pieczony łosoś z wędzonym boczkiem 173

pergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :) Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka z tuńczykiem 139

dostrzegłam go w ofercie jednego ze sklepów, ale w gazetce jedynie, bo w samym sklepie już go nie znalazłam. Bałabym się chyba zresztą przyrządzić tak drogą w Polsce rybę. A nuż bym coś zepsuła? Spaliła, źle przyprawiła? Póki co zostanę przy tuńczyku z puszki i sałatce. Nie cierpię, bo uwielbiam tę sałatkę.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - 1 puszka tuńczyka

Życie zamknięte w smaku
Stir fry z halibutem 117

pół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę

Życie zamknięte w smaku
Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarelli i migdałów (danie na podwyższony cholesterol) 101

Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Łosoś duszony w śmietanie 89

Dzięki śmietanie łosoś nabiera delikatności. Ryba prosta w przyrządzeniu i jaka pyszna! Gorąco polecam. Składniki: 2 kawałki łososia Vegeta Mąka Olej 150 ml śmietany 18% słodkiej 1 spora cebula Wykonanie: Łososia przyprawiamy tylko vegetą, opruszamy mąką i podsmażamy na oleju. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy śmietanę i dodatkowo ½ łyżeczki vegety. Ponownie wkładamy łososia

Smaki Ewy
Pasta twarogowo – rybna 103

wielu lat robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Szczupak w galarecie 197

łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru Żelatyna Wykonanie: Warzywa gotujemy w wodzie z solą, cukrem i przyprawami, na tym etapie nie dodajemy jeszcze octu ( jeżeli mamy więcej ryby pamiętajmy tylko o proporcjach wody, przypraw i octu )W między czasie szczupaka oczyszczamy, również z łusek. Kroimy w dzwonka, myjemy i w takiej formie dodajemy do ugotowanego wywaru. Wolno gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka z makaronem i wędzonym łososiem 161

Sałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc dzisiaj sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki

Smaki Ewy
Twarogowa pasta kanapkowa z wędzonym łososiem i papryką 150

smaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla  przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje  twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi

Smaki Ewy
Smażona flądra. Lepsza niż z nadmorskiej smażalni :) 151

smaku 3-4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki olej lub masło do smażenia (najlepiej pół na pół) w takiej ilości, żeby dno patelni było pokryte tłuszczem Ryby umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Paprykę wymieszać z mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Tuż przed smażeniem każdą tuszkę panierować w mące, strzepując jej nadmiar. Układać na rozgrzanej patelni niezbyt gęsto

Pełny talerz
Pasta z makreli 136

wędzona makrela 50 g masła 100 g koncentratu pomidorowego 30% Sól, pieprz Sposób przygotowania Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości i rozdrabniamy w blenderze lub widelcem. Do tak przygotowanej ryby dodajemy koncentrat pomidorowy, masło pieprz i sól. Całość mieszamy i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy na tostach, przed podaniem dekorujemy drobno siekaną natką pietruszki

Miód i pieprz
Aromatyczna potrawka z dorszem i witbierem 184

odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Makrela z jajkiem 165

sterty starych ale nie publikowanych jeszcze na blogu. Na śniadanie lub kolację zwykła ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli i jajka. Makrela to jedna z moich ulubionych ryb wędzonych. A w takiej postaci czyli jako pasta to już rewelacja. Tego typu pasty możemy zrobić na wiele sposobów i za każdym razem będziemy mile zaskoczeni nie tylko smakiem

Ewa w kuchni