ryba - 22624 przepisów (strona:600/1509)

Tortilla z paluszkami rybnymi i sosem tzatziki 195

obiad, kolację czy przekąskę z wykorzystaniem paluszków rybnych, które 'zapakowałam' w domową tortillę , z dodatkiem warzyw oraz sosu tzatziki w nieklasycznej, jednakże bardzo ciekawej smakowo wersji. Jako, że z ryba lubi dodatek kiszonki, to tzatziki zrobiłam właśnie na bazie ogórków kiszonych- zamiast świeżych- których dodatek sprawia, że całość fantastycznie się ze sobą komponuje! 4 porcje: * tortilla- 4 szt. * paluszki rybne

Kraina Miodem Płynąca
Paluszki surimi w cieście serowo-sezamowym 237

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój).   Surimi, czyli paluszki sporządzone na bazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko

Di gotuje
Domowy paprykarz 143

Blueberry Corner by "jagodzianka" Od pewnego czasu chodził za mną jakiś smak – wspomnienie z czasów młodości. Smak ryby w pomidorach. Kupiłam szprotki w … Przeczytaj cały artykuł Post Domowy paprykarz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Tatar z łososia 142

świeżego łososia 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 1 łyżka soku z cytryny pieprz do smaku sól do smaku Wykonanie: Z łososia zdejmujemy skórę i wyjmujemy ości. Rybę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Łososia, cebulę i ogórki drobno siekamy nożem. Składniki wkładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny, pieprz oraz sól do smaku i całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowany tatar

Smak mojego domu
Pieczona makrela z sosem tatarskim 107

Dzisiaj proponuję pieczoną makrelę, jakby nie patrzeć dzisiaj jest piątek ( niektórzy mówią – piąteczek ). Makrelę oczywiście każdy zna. Dużo ryby, mało ości i specyficzny smak. Dodatkowo dodałam do niej sos tatarski. Składniki: Makrela (d owolna ilość ) Sól Otarta skórka z cytryny Koperek Sos Ogórek korniszony Kapary Cebula majonez Sól Pieprz Wykonanie: Makrelę wkładamy do naczynia do zapiekania ( najlepiej na pergaminie ), przyprawiamy

Smaki Ewy
Stek z Tuńczyka - Jak usmażyć stek z tuńczyka 146

Tuńczyk to love mojego syna. Tą rybę w każdej postaci może jeść codziennie, ba nawet codziennie trzy razy dziennie :) Stek z tuńczyka? Tak naprawdę jest banalny w przygotowaniu i tak szybko się go przygotowuje. Nie bójcie się go usmażyć. W mojej okolicy jedyny stek jaki mogę dostać jest w formie mrożonej, a w Biedronce z tego co widzę zadomowił się

Blondynka Gotuje
zdrowa, smaczna pasta z makreli wędzonej z olejem rzepakowym.. 149

najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem, jest zdrowa i pyszna...........SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Pstrąg 112

pstrąg 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej sól pieprz sok z cytryny Bułkę tartą i mąkę wymieszać, dodać sól i pieprz. Rybę umyć, oskrobać z łusek, skropić sokiem z cytryny. Po ok 10 min panierować w mieszance bułki z mąką i smażyć na słoty kolor na wolnym ogniu. Podać z ziemniakami i surówką

Gotowanie jest łatwe
Biały paprykarz 229

Mój syn nie przepada za paprykarzem ale ten wyjątkowo zjadł z apetytem. Do jego przygotowania użyłam ryby w oleju i jogurtu naturalnego. Dzięki temu jest bardziej fit. Składniki 1,5 szkl ugotowanego ryżu 1 puszka makreli w oleju 1 cebula 2 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 180

placki ze śledziami zwłaszcza w zimowe i chłodne dni.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry

W Mojej Kuchni Lubię
Złocista Dorada z grilla 139

Nigdy nie lubiłam ryb, przekonałam się do nich dopiero niedawno i myślę że muszę zacząć częściej je kupować a nie skupiać się tylko na mięsie. Złocista Dorada z grilla Składniki: - 2 dorady patroszone - płatki chilli (może być świeże) - 1/2 natki pietruszki - sól morska - oliwa - 2 limonki - 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Doradę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i lekko nacinamy w trzech

Kulinarne życie
Dietetyczne kotlety rybne 196

Moja dieta trwa nadal z bardzo dobrym skutkiem, jeden tydzień odchudzałam się sama w domu, na drugi tydzień pojechałam do Kołobrzegu i oddałam się w ręce

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z wędzonej makreli, mango i serem kozim 167

Kolejna fajna propozycja na kolację czy śniadanie. Lekka i z dzienną porcją warzyw, a i jest ryba. 6 porcji Składniki:  1 duża makrela obrana 1 czerwona papryka 125 g świeżej rukoli 1 duża szalotka lub czerwona cebula 1 mango 100 g oliwek zielonych bez pestki (mogą być faszerowane) 120 g sera koziego sos 3 łyżki miodu 5 łyżek oliwy

Niezły Młynek
Ptysie z serkiem i wędzonym łososiem 213

powinny się zarumienić.  W czasie, gdy ptysie stygną, przygotowujemy serek i łososia. Do serka dodajemy koperek, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Z łososia usuwamy skórę. Rybę kroimy na niewielkie plasterki. Gdy ptysie ostygną, kroimy je wzdłuż na pół i nadziewamy przygotowanym serkiem i łososiem. Smacznego

Smak mojego domu
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 149

przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Przygotowywaliśmy tam wegańskie odpowiedniki wielu tradycyjnych, polskich potraw. Nauczyłam się nie tylko, jak w prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut

Grunt to przepis!