ryba - 22175 przepisów (strona:591/1479)

Superszybka sałatka z ciecierzycy 391

puszka ciecierzycy fenkuł biała rzodkiew (połowa korzenia) puszka makreli w sosie pomidorowym ewentualnie: chili sól świeżo mielony pieprz Ciecierzycę odcedzić. Wodę można zostawić i wykorzystać do zrobienia wegańskich bez. Rybę rozdrobić i razem z sosem dodać do ciecierzycy. Z fenkułu usunąć głąb i pokroić w talarki. Rzodkiew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pstrąg w galarecie 155

szaszłyków. Gdy wywar się już ugotował wyciągnęłam z niego por i wlałam 4 łyżki octu. Włożyłam pstrągi, ( powinny być całe zakryte) gotowałam na wolnym ogniu przez 30 minut. Ryby wyciągnęłam, wyłożyłam na półmisek, dodałam ugotowaną marchewkę i zielony groszek. Odlałam 1/2 litra klarownego wywaru, zagotowałam, dodałam 3 łyżeczki żelatyny, dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Galaretkę wystudziłam, tężejącą zalałam pstrągi

Darcia w kuchni
pstrąg zapiekany w folii 129

cytryny. Z każdej strony posypałam pieprzem, solą , rozdrobnionym czosnkiem. Na dwie godziny  włożyłam do lodówki. Piekarnik zagrzałam do temperatury 200 stopni. Pstrąga położyłam na folie aluminiową, do środka ryby włożyłam natkę pietruszki, kopru i kawałki masła. Na wierzch także położyłam po kawałeczku masełka. Folię zawinęłam. Piekłam tak zamknięte przez 25 minut, potem jeszcze 5 minut na otwartej folii. Folię

Darcia w kuchni
Paluszki rybne 117

Mój syn nie przepada za rybą. Postanowiłam przygotować ją w taki sposób aby sam poprosił o kawałek. Mięso zmieliłam trzykrotnie, doprawiłam i usmażyłam w formie rybnych paluszków. Kiedy je fotografowałam, … Czytaj dalej Paluszki rybne

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gravlax z wiśniówką, sosem chrzanowym z kiszonymi burakami i jadalną ziemią 156

buraki i szczelnie owinąć folią. Obciążyć i wstawić do lodówki na 48 godzin. Z łososia usunąć marynatę,  odciąć skórę,  osuszuć ręcznikiem. Posiekać koperek i wyłożyć na rybę, przed podaniem pokroić w cienkie plastry. Sos: zmiksować wszystkie składniki, doprawić do smaku. Jadalna ziemia: zmiksować wszystkie składniki

SzczyptaSmaQ
Łosoś, soczewica i sos śmietanowo-musztardowy. 163

gotujemy przez 35 minut. W połowie gotowania dokładamy do garnka fasolkę. Filety z łososia doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Każdy filet zawijamy w folię aluminiową, robiąc paczuszkę. Rybę umieszczamy w piekarniku i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 160°C W między czasie robimy sos. Posiekana szalotkę podsmażamy na maśle. Gdy ładnie się zeszkli dolewamy na patelnię śmietanę

Przysmaki Karolki
Pieczony łosoś na liściach młodego szpinaku 137

Krótki moment zastanowienia... Jak opisać to co widzicie? Delikatną rybę przenika aromat kilku przypraw. Proporcję są wyważone. Królować musi łosoś. Dodatki jednak nie są zupełnie nieme. Duszony szpinak skąpany w sosie śmietanowo - czosnkowym, dziki ryż, lekko kwaśny sos malinowy i intensywnie fioletowe borówki. Talerz jest przepełniony kolorami i uzupełniającymi się smakami. Składniki dla 4 osób: 4 kawałki łososia, każdy

Kuchnia Pani Wiosny
Ośmiornica z bitą śmietaną Cafe de Paris 174

muszlach po przegrzebkach. Śmietanę ubijamy z gotową mieszanką ziół, która skomponował Freddy Dumont w roku 1941 w "Cafe de Paris" w Genewie. Przyprawę można używać do sosów, dipów, masła, ryb, warzyw i sałatek. Mizeria z ogórka i rzodkiewek zamiast śmietany tym razem z olejem krokoszowym Oleofarm. Czas przygotowania: Porcje: 4 Składniki: 8 kawałków ugotowanej ośmiornicy , zioła do przybrania. Bita śmietana

SzczyptaSmaQ
SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI W PRZYPRAWACH 137

smaku sałatka z  filetów z wędzonej makreli w przyprawach. Sałatka ta jest idealna na przyjęcia w dużym i małym gronie oraz na codzień. Ja osobiście uwielbiam sałatki z rybą, są lekkie i sycące.  Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:) SMACZNEGO :)  SKŁADNIKI: SOS:    Makrela: SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:  Makrelę delikatnie kroję

Gotowanie Patki
Smak wyspy Chios 117

może chodnikiem. Czując na twarzy powiew morskiej bryzy przechadzamy się wśród uliczek, na których rosną pomarańcze. Miejce to jest pełne straganów oraz sklepów ze świeżymi rybami - bajka! Szukając dobrej, lokalnej restauracji posiłkowałem się przewodnikiem wydawnictwa Pascal. Słowo pisane zaprowadziło mnie do Restauracji Byzantio . Miejsce to istnieje od 1965 roku i prowadzone jest od początku przez jedną rodzinę

Right Behind The Kitchen
PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 86

które nadadzą rybce piękny zapach, gałązki zielonej pietruszki i tymianku lub rozmarynu. Miękkie masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem  i włożyć po łyżce do środka każdej ryby. Odstawić na około dwie godziny do lodówki. Wstawić pstrągi do nagrzanego do 220 stopni piekarnika  i piec około 20-30 minut. Pstrąga można zawinąć w folię i upiec

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 182

przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na naszych stołach. Śledź należy do ryb tłustych dzięki czemu jest bardzo bogaty w omega-3 kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen i witaminy B12, a także minerały tj. żelazo, cynk, miedź,  fosfor

potrawyregionalne
ŁOSOŚ SMAŻONY W SEZAMIE 174

Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam w ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około  5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego

potrawyregionalne
PASTA Z WĘDZONEGO PSTRĄGA 161

Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku. Wsypałam pokrojony szczypiorek. Wszystko wymieszałam.  Pora na głównego bohatera. Obrałam go z ości i starałam się nie za bardzo go rozdrobnić.   Kawałki ryby wymieszałam z wcześniej przygotowanym serkiem.     Pasta jest idealna na kanapki. Smacznego

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z WĘDZONYM REKINEM 201

Dodałam majonez, jogurt i przyprawy. I tak powstała pyszna sałatka. Idealna na imprezy jak i kolację w rodzinnym gronie. Możecie oczywiście zamiast mięsa z rekina użyć innej - ulubionej wędzonej ryby. SMACZNEGO! Polecam również inne sałatki ziemniaczane. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z ŁOSOSIEM SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z KAPARAMI   JAJKIEM OGÓRKIEM W C URRY SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania