układamy na kawałku papieru do pieczenia, który zwijamy dość szczelnie. Tak przygotowanego łososia wkładamy do piekarnika na 9-10 minut. Wyciągamy i odkładamy na 4-5 minut, by ryba odpoczęła. Frytki z batata Ziemniaka obieramy, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i następnie paski o tej samej grubości. Szalotki kroimy w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce
Mango Papajakrótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak- poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy partiami odcedzony bulion z przyprawami- po około60ml- czyli ilość równa klasycznej łyżce wazowej. Nie dolewamy więcej do chwili, gdy ryż
Karo in the Kitchenostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa określa sposób przygotowania potrawy pochodzącej z południowych Indii. Wszystkie elementy – warzywa, ryby, owoce morza czy mięso i inne składniki lądują razem w sosie. Sama nazwa wzięła się od słowa „kari” pochodzącego z języka tamilskiego, a oznaczającego dosłownie „przyprawiony sos”. Pierwsze europejskie wzmianki
Karo in the Kitchenszczypiorku łyżka ziół prowansalskich łyżka oliwy sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu kawałek foli aluminiowej kilka plastrów cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony oraz ziołami. Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny
pieprzny smaczekżółtej 1/6 papryki zielonej 1/6 papryki czerwonej 1/3 pęczka natki pietruszki 1 łyżka słodko- pikantnego sosu chilli TaoTao 1 łyżka soku z limonki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE Rybę drobno posiekaj. Warzywa dokładnie umyj i również bardzo drobno posiekaj. Sparz skórkę z limonki i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Składniki przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki i dokładnie
ClauditteMissCookingTuńczyk to bogactwo cennego białka oraz witamin z grupy B, witaminy A i D. Spośród ryb morskich zawiera najwięcej kwasów tłuszczowych. Na naszych stołach najczęściej gości w wersji konserwowej, natomiast najbardziej wartościowy jest podawany w formie marynowanej lub surowej. Pomimo ceny czasem warto po niego sięgnąć i rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Dziś proponuję tuńczyka w postaci steków, które przygotowuje
Magiczna kuchnia Dariipergaminowym. Piecz w temperaturze 190 C przez 25-35 minut. Łososia nie trzeba polewać dodatkowym tłuszczem, świetnie wytapia się tłuszczyk z boczku i to on nadaje świetnego aromatu. Taka ryba świetnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami, które możesz upiec w tym samym czasie :) Smacznego
Niezły Młynekdostrzegłam go w ofercie jednego ze sklepów, ale w gazetce jedynie, bo w samym sklepie już go nie znalazłam. Bałabym się chyba zresztą przyrządzić tak drogą w Polsce rybę. A nuż bym coś zepsuła? Spaliła, źle przyprawiła? Póki co zostanę przy tuńczyku z puszki i sałatce. Nie cierpię, bo uwielbiam tę sałatkę. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM Składniki: - 1 puszka tuńczyka
Życie zamknięte w smakupół czerwonej papryki - 70 gram pędów bambusa - 70 gram kiełków fasoli mung - 3 łyżki octu ryżowego - 3 łyżki wody - 5 łyżek jasnego sosu sojowego - 3 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: Rybę podsmażamy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy cukinię i paprykę pokrojone w kostkę, pędy bambusa i kiełki fasoli. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilkę
Życie zamknięte w smakuWspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Życie zamknięte w smakuDzięki śmietanie łosoś nabiera delikatności. Ryba prosta w przyrządzeniu i jaka pyszna! Gorąco polecam. Składniki: 2 kawałki łososia Vegeta Mąka Olej 150 ml śmietany 18% słodkiej 1 spora cebula Wykonanie: Łososia przyprawiamy tylko vegetą, opruszamy mąką i podsmażamy na oleju. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Dodajemy śmietanę i dodatkowo ½ łyżeczki vegety. Ponownie wkładamy łososia
Smaki Ewywielu lat robi się taką pastę. Jak sięgnę pamięcią pierwszą taką pastę zrobił mój mąż. Pasta przyjęła się w rodzinie i ma wielu amatorów. Składniki: 250 gram twarogu Ryby w sosie pomidorowym z puszki Wykonanie: Twaróg kruszymy w misce. Dodajemy całość z rybnej puszki, razem z sosem. Wszystko razem mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyłyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru Żelatyna Wykonanie: Warzywa gotujemy w wodzie z solą, cukrem i przyprawami, na tym etapie nie dodajemy jeszcze octu ( jeżeli mamy więcej ryby pamiętajmy tylko o proporcjach wody, przypraw i octu )W między czasie szczupaka oczyszczamy, również z łusek. Kroimy w dzwonka, myjemy i w takiej formie dodajemy do ugotowanego wywaru. Wolno gotujemy
Smaki EwySałatek nigdy nie jest za dużo i na ogół każdy je lubi. Początkowo chciałam zrobić sałatkę z tuńczykiem, ale znalazł się amator ryby – kot. Tak więc dzisiaj sałatka makaronowa z wędzonym łososiem, pasuje nie tylko na śniadanie ale i na kolację a składniki do niej nie są wymyślne. Składniki: 1 szklanka makaronu typu kokardki 100 gram wędzonego łososia 2 ogórki
Smaki Ewysmaczną pastę do kanapek. Może być atrakcją śniadania lub kolacji, a podany na krakersach lub kawałkach pumpernikla przekąską niewielkiego przyjęcia. Lubię fantazje twarogowe, szczególnie w połączeniu z rybą - w tym przypadku wędzoną. Składniki: Twaróg około 200 g Łosoś wędzony 50 g 1/2 świeżej papryki 1 łyżka majonezu Pieprz, mielone chili. Wykonanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy z pokrojonymi
Smaki Ewy